afbeelding van Nelle
Nelle Ondernemer

FairFrog

FairFrog maakt het makkelijk om Fair & Green te leven. We brengen het assortiment van eerlijke, duurzame webshops bij elkaar.

FairFrogs missie is om eerlijk en duurzaam consumeren een zo prettig en gemakkelijk mogelijke ervaring te maken; zodat deze producten ook toegankelijk worden voor mensen die geen tijd hebben om uit te zoeken waar of hoe producten gemaakt worden. Daarnaast is het ook onze missie om het verkopen van eerlijke en duurzame producten, makkelijker te maken voor webwinkeliers. We hebben hierbij in het bijzonder oog voor startende webwinkels en webwinkels met een eigen merk of product, zodat we ook hen bekendheid kunnen geven bij een groter publiek. Tot slot is het onze missie om webwinkeliers bij elkaar te brengen om gezamenlijk duurzamer te kunnen opereren en verspilling van textiel tegen te gaan.

Toen ik twee jaar geleden afstudeerde wilde ik graag eerlijker en duurzamer consumeren. Het liefst wil bij ik alles dat ik koop weten dat het onder eerlijke omstandigheden en met een zo laag mogelijke milieu impact is gemaakt. Mijn zoektocht begon online en hoewel ik zag dat er heel veel is, kostte het me veel tijd om alles te vinden en om na te gaan of iets echt eerlijk of duurzaam is. Toen ik eenmaal aan het werk was merkte ik dat ik er eigenlijk te weinig tijd voor had. “Zou het niet handig zijn om het assortiment van al die mooie eerlijke webshops bij elkaar te hebben, zodat ik niet steeds alle uithoeken van het internet hoef te doorzoeken voor een leuke fairtrade tas, een biologisch jurkje of een T-shirt van bamboe?” dacht ik. Zo is het idee van FairFrog ontstaan. We willen de eerlijke producten met een bijzonder verhaal toegankelijker maken.

Tijdens de afgelopen zomer hebben we een survey gehouden en ook hieruit bleek dat veel mensen het vooronderzoek voor duurzame producten als een drempel ervaren en dat vooral online mensen hun weg naar eerlijke, duurzame producten nog niet kunnen vinden. We richten ons op niet-eetbare producten, dus kleding, lifestyle en wonen, en in de toekomst verzorgingsproducten. We willen ons onderscheiden van andere verzamelwebsites door in de toekomst ook een inlogomgeving voor web-winkelier te creëren. Hier kunnen zij producten die ze over hebben uitwisselen met elkaar om verspilling tegen te gaan. Ook willen we een mogelijkheid bieden om deel te nemen aan een gezamenlijke groene bezorgservice. Door het gezamenlijk bestellen wordt het voor ondernemers ook goedkoper.

- Budget voor marketing (zowel online middels Google en sociale media, alsook fysiek door bijvoorbeeld een kraampje op festivals, brochures, etc.).

Voor digitale marketing is budget nodig voor Facebook en Google marketing.

Voor fysieke marketing is budget nodig voor het eco-vriendelijk drukken van visite-kaartjes en brochures, voor reiskosten en in sommige gevallen voor deelname (aan bijvoorbeeld festivals, markten, en dergelijken).

- Budget voor netwerken (via bijvoorbeeld ImpactHub) en het inwinnen van advies.

We zijn momenteel online als verzamelwebsite met 6 webshops (sinds 5 september verzamelwebsite, op 2 mei 2016 zijn we online gegaan als blog). Dit is een pilot periode, daarom bieden we het momenteel gratis aan. Het business model is dat we uiteindelijk geld verdienen aan clicks en later sales.

We willen onze tarieven baseren op het idee dat klanten pas gaan betalen op het moment dat we echt een verschil voor hen maken. Bijvoorbeeld door pas te betalen bij een bepaald aantal clicks. In 2017 willen we een betaalde service worden.

Over de komende 2 jaar willen we nog de volgende zaken toevoegen aan onze website:

1. Inlogomgeving voor webwinkeliers waarin zij o Google Analytics van FairFrog kunnen inzien (clicks richting hun website)

o Facturen kunnen bekijken

o Hun assortiment kunnen bijwerken

o Kunnen inschrijven op het plaatsen van gezamenlijke orders (gezamenlijk met andere ondernemers) bij een groene bezorgservice en hiermee schaalvoordelen behalen (door het gezamenlijk bestellen wordt het goedkoper).

o Kleding die ze moeilijk verkocht krijgen kunnen uitwisselen met (of verkopen aan) andere ondernemers. Hiermee kan het weg gooien van nieuwe kleding worden voorkomen als een ondernemer met een fysieke winkel in Amsterdam een product verkocht krijgt dat een ondernemer in Maastricht misschien niet verkocht kreeg. De ondernemer kan nog een schappelijke prijs ontvangen voor een product waar hij niks mee kan en het textiel wordt niet verspild.

2. Inlogomgeving voor consumenten waarin zij:

o Favoriete producten kunnen opslaan.

o Favoriete producten kunnen delen met vrienden.

o Nieuwsbriefvoorkeuren kunnen aangeven.

o Kunnen aangeven waar zij wonen. In het geval van overlappende producten tussen verschillende webshops, tonen we dan eerst de dichtstbijzijnde webshop die dit product biedt, om de milieubelasting door transport zoveel mogelijk te beperken.

3. Mogelijkheid aanbieden voor winkeliers om hun webshop volledig op FairFrog te runnen.

o Vanwege het feit dat we van veel ondernemers horen dat het runnen van een webshop naast een fysieke winkel erg veel tijd en energie kost, willen we voorzien in deze behoefte. Ook dit bevordert weer de toegankelijkheid van eerlijke en duurzame producten.

4. Een eigen eerlijke shop voor verzorgingsproducten.

o Fairtrade, transparante merken voor cosmetica of verzorgingsproducten zijn nog schaars. We willen het aanbod dat er is zelf bij elkaar brengen, omdat wij zien dat er nog gebrek is aan een dergelijke webwinkel. Er zijn verschillende webwinkels die natuurlijke merken aanbieden, maar veel van deze merken zijn vaak weinig transparant over arbeidsomstandigheden en eerlijke handel. Uit recent onderzoek van Rankabrand is ook gebleken dat deze aspecten onderbelicht zijn in de cosmeticasector.

Marketing

Om traffic te genereren maken we gebruik van zoekmachine optimalisatie, onze blog en sociale media. Zoals onder “Wat hebben we nodig” al is aangegeven, willen we ook meer aan fysieke marketing gaan doen middels festivals en markten.

afbeelding van Nelle
Nelle Ondernemer

In 2006, na mijn middelbare schooltijd, ging ik voor vrijwilligerswerk een aantal maanden naar een kindertehuis in India en richtte daarna Stichting Onderwijs voor India op. Ik heb een bachelor in Algemene Economie van de Universiteit van Amsterdam en een master International Development Studies (specialisatie in milieu-economie) van Wageningen University. Na deze Master koos ik voor een traineeship bij Rabobank omdat ik wilde bijdragen aan een financiële sector, die de juiste keuzes maakt voor mens en milieu. Door mijn gezondheid kon ik het traineeship echter niet afronden en besloot ik mij te focussen op FairFrog om via eerlijke, duurzame consumptie een steentje bij te dragen aan een mooiere wereld. Ik ben getrouwd met Kush en droom van een klimaatneutraal huis waar een piano in past.

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 596 projecten