afbeelding van Gaspard
Gaspard Ondernemer

Endless Objects

Een digitale fabricage, repareer en upgrade service zodat consumentenproducten nooit meer op de afvalberg belanden.

Wij gaan onze weggooi cultuur radicaal veranderen, omdat product vernieuwing ook op een sociale en milieu verantwoorde manier kan gebeuren.

Video: Een oude Bugaboo Frog (kinderwagen) waarvan de rem gebroken was kon gerepareerd worden met een 3d-printer en is nu weer in gebruik. Endless Objects werd ondersteund door het SIDN Fonds. https://www.sidnfonds.nl/projecten/endless-objects

Geïndustrialiseerde economieën zoals Nederland zijn al meer dan een halve eeuw gekarakteriseerd door een weggooi cultuur. Het is pas sinds kort dat overheden en onderzoekers aandacht besteden aan de korte levensduur van consumenten producten, gedreven door een groeiend besef over de implicaties die dit heeft voor klimaat verandering. Dit vraagt om een langzamere doorstroom van materialen in de economie. Te veel goederen gaan niet zo lang mee als ze zouden kunnen- of zouden moeten. Sommigen breken en andere raken uit de gratie. Sommige typen producten zijn kwalitatief minder geworden omdat bedrijven op kosten concurreren. Te vaak maken consumenten aankoopkeuzes meer op smaak dan op inhoud. Slecht ontwerp en hoge arbeidskosten hebben ertoe geleid dat reparatie en upgrading bijzaak zijn geworden. De opkomst van 3d printing en de maak cultuur (maker culture) bieden wellicht een oplossing voor deze problematiek. Digitale ontwerpen worden veelvuldig gedeeld via het internet zodat consumenten deze zelf uit kunnen printen. Tot nu toe heeft dit echter alleen maar geleid tot nog meer objecten met een extreem korte levensduur. Het doel van het project is het ontwikkelen van een digitale fabricage, repareer en upgrade service waarbij bedrijven hun CAD/CAM (computer aided design en manufacturing) files kunnen delen met 'makerspaces' en 'fablabs' zodat consumenten hier hun producten kunnen laten repareren en ze evt. aanpassen en verbeteren. We ontwikkelen hiervoor kennis over degelijkheid en veiligheid van de gemaakte onderdelen en ontwikkelen een systeem dat het intellectueel eigendom van de bedrijven kan beschermen.

Wij geloven dat samenwerken met gevestigde bedrijven (maar ook startups) de weg is naar een duurzamer productie model. Met een team van studenten van de TU Delft en het bedrijf Bugaboo zijn we aan het onderzoeken en defineren wat de markt van consumenten kan zijn voor een dergelijke service. Dit hangt af van de verschillende manieren waarop hun kinderwagens gemaakt, gerepareerd of geupgrade kunnen worden in de verschillende 3d hubs, labs en spaces die zich in Nederland en wereldwijd bevinden en wat de kwaliteit van onderdelen/service is die zo'n plek kan leveren. Per bedrijf zal het verschillen op wat voor manier digitale fabricage een voordeel op kan leveren in hun business. Wat echter nooit waarde oplevert is een product waarvan de garantie vervallen is en welke de consument geforceerd is weg te gooien als er iets breekt. Daarom zoeken we nog meer samenwerkingen met bedrijven die graag ook uit hun oude producten nog waarde willen halen en daarmee het milieu sparen.

Het onderzoek naar digitale fabricage technieken en het kunnen garanderen van een bepaalde kwaliteit is een vereiste voor het slagen van het project. Daarbij houden we de ontwikkelingen in digitale fabricage nauwlettend in de gaten en testen we zelf de nieuwste technieken. In het team bevind zich al meer dan 4 jaar aan ervaring op het gebied van deze technieken en industrial product engineering en met 3D Hubs als partner kunnen we over de hele wereld weten wat de ontwikkelingen binnen additive manufacturing zijn. Daarnaast is het delen van product informatie een gevoelige zaak. In ons team bevind zich meer dan 10 jaar aan ervaring in IT security en met Makeitleo hebben we een partner gevonden die het met ons mogelijk kan maken om het intellectueel eigendom van de bedrijven te kunnen waarborgen. iFixit is een website voor handleidingen voor de reparatie van (voornamelijk) electronische consumentengoederen. Deze website levert hiervan (via via) ook de onderdelen die nodig zijn voor reparatie. Wij gaan samenwerken met iFixit om complete product reparatie handleidingen aan te kunnen bieden die ondersteund worden door ons netwerk van hubs, labs en spaces die voor de lokale fabricage van onderdelen kunnen zorgen. Hiermee kan iedereen zometeen overal zijn product in leven houden.

afbeelding van Gaspard
Gaspard Ondernemer

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Natuur en milieu

Alle 595 projecten