afbeelding van Pjotr
Pjotr Ondernemer

Electric Vanlife

Electric Vanlife biedt een op maat gemaakte volledig elektrische aandrijflijn en batterij voor bestaande en nieuwe campervans.

Elektrische nostalgie

Eens in de zoveel tijd komt er een idee voorbij dat zo goed aansluit bij alles wat je goed en belangrijk vindt dat het je maar niet loslaat. Een idee dat bovendien enorm aangevuurd wordt door je passie en goed onderbouwd door je opgedane kennis. Beide ingrediënten maken dat Electric Vanlife voor mij de ideale manier is om de wereld van morgen vorm te geven.

Vanlife 2.0

Mijn project richt zich op het ombouwen van nostalgische campervans naar een volledig elektrische versie. Dat betekent in essentie het verwijderen van de fossiele aandrijflijn en brandstoftank en deze vervangen door een elektrische aandrijflijn en batterijen. Tel daar de installatie van zonnepanelen op het dak bij op en je hebt een volledig elektrische en modern aangedreven campervan met mini-tankstation op het dak.

Deze upgrade betekent dat een campervan er technologisch gezien enorm op vooruit gaat en veel klimaatvriendelijker wordt. Bovendien groeit de markt voor elektrisch vervoer over de hele wereld, wat maakt dat er alleen maar meer mogelijkheden komen. Aangezien er veel meer campervans zoals Ted zijn met eigenaren die heel trots en daarom zuinig op hun bezit zijn, is er nog een wereld te winnen met het elektrificeren van hun #vanlife. Dit is ook de perfect oplossing voor Ted. En zo was er een idee, wat volgde was de naam: Electric Vanlife.

The journey of a thousand electric miles...

Mede dankzij mijn opleiding heb ik de gewoonte gekregen om dit soort ideeën eerst grondig te checken op alle onmogelijkheden. Dat heeft tot dit moment tot een hoop gesprekken en daarmee inzichten geleid.

Voorop gesteld, het ombouwen van voertuigen is niet nieuw, zelfs voor campervans is het eerder gedaan zoals door Durot Electric en Zelectric. En in mijn eerste gesprekken met ombouwers werd er redelijk snel een bedrag van boven de €80.000,- genoemd (ongeveer €10.000 aan loonkosten). Daarmee zijn de huidige mogelijkheden wat onvriendelijk geprijsd. Maar het is in elk geval mogelijk.

Mijn volgende gesprek was met een verhuurplatform voor campervans. Hier leerde ik dat de markt in Nederland en Europa goed gevuld is met voertuigen die nog in uitstekende staat zijn om lang mee te kunnen, maar die de strengere klimaatregels en uitdijende milieuzones niet gaan overleven. En in mijn toevallige gesprek met een T3-eigenaar op een terras bleek dat de interesse er ook is. Zolang het goedkoper kan dan sparen voor de I.D. Buzz, wat zijn huidige strategie is.

Het meest interessante gesprek voerde ik met een batterij-leverancier. Die bood aan om een complete ombouwkit te ontwikkelen voor de verschillende Volkswagen campervans (T1 t/m T6) inclusief een plug voor snelladen en met een actieradius van ongeveer 400km. Door de ombouwkit te standaardiseren kan er ook schaalvoordeel worden gehaald, waardoor de prijs voor de ombouw (inclusief loonkosten) ineens aantrekkelijk wordt. De batterij bepaalt echter nog minstens de helft van de kosten. Door de ombouw te combineren met het aanbod om de batterij voor een bepaalde contractuur en bepaald kilometrage te leasen zoals bij de Renault Zoë, ontstaat een heel interessant aanbod.

Met Electric Vanlife lijkt het me geweldig om de complete ombouw naar elektrisch van A tot Z aanbieden, en daarbij de optie aanbieden om de batterij te leasen. Dit zijn de ingrediënten waarmee ik samen met een eerste paar klanten, betrouwbare partners en een solide team de campervans van vandaag wil upgraden.

...begins with a single step

Dat lijkt mij een hele gave wereld van morgen om te gaan bouwen. Eentje waarin ook de campervans hun welverdiende upgrade krijgen zodat ze met hun charme onze wegen, steden en campings kunnen blijven opleuken. De komende tijd blijf ik Electric Vanlife daarom met kei veel plezier verder uitwerken.

Meedoen aan de ASN Bank Wereldprijs klinkt voor mij als de unieke kans en ideale springplank die Electric Vanlife nodig heeft.

afbeelding van Pjotr
Pjotr Ondernemer

Ik ben Pjotr, adviseur duurzame mobiliteit en fan van onze blauwe aardbol. Al een tijdlang probeer ik m'n leven meer in balans te krijgen met wat goed is voor onze planeet. Eerst vanuit liefde voor leven en de natuur, maar sinds de geboorte van mijn dochter meer en meer vanuit noodzaak en een groeiend verantwoordelijkheidsgevoel. Hieronder vallen allerlei persoonlijke keuzes zoals stoppen met vliegen en minder consumeren, maar ook bewuste keuzes voor een groene bank en energieleverancier. Deze keuzes zijn lang niet altijd makkelijk, zo vindt niet iedereen het fantastisch om de vraag te krijgen vegetarisch te koken, en is Hong Kong waar mijn zusje woont alleen per vliegtuig makkelijk te bereiken. Toch winnen de gedachte dat een betere planeet bij jezelf begint en mijn verantwoordelijkheidsgevoel het steeds vaker van gemakzucht. De moeilijkste keuze van de laatste tijd was om het vliegtuig in te ruilen voor onze Volkswagen campervan, Ted. Het feit dat Ted alleen fossiele brandstof lust zorgt ervoor dat ik dit een heel lastig te verdedigen keuze vind. Tegelijkertijd vind ik het geweldig om alle bonte campervans die nog in uitstekende staat zijn rond te zien rijden en onderweg naar elkaar te zwaaien. Wat mij betreft blijven er dus 2 opties over, Ted en zijn kleurrijke vrienden snel vervangen, of ze een duurzame upgrade geven. Vanuit mijn werk bij EVConsult weet ik inmiddels een en ander over die duurzame upgrade, dus wat mij betreft: elektrificeren die handel.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over deze onderneming op de website

Ga naar website
PROJECTEN

MEER GERELATEERDE PROJECTEN

Alle 343 projecten