afbeelding van FAA
FAA Ondernemer

EldersVR

EldersVR: gezamenlijk op virtuele reis in de strijd tegen eenzaamheid

EldersVR gaat de strijd met eenzaamheid onder ouderen aan.

Eenzaamheid is zowel een groot sociaal probleem als een economische kwestie. Zo zijn er meer dan 1.500.000 eenzame ouderen in Nederland, waarvan 200.000 worden geclassificeerd als extreem eenzaam. Eenzaamheid is volgens zekere academici schadelijker dan het roken van 15 sigaretten per dag. Bovendien hebben eenzame ouderen 64% meer kans om dementie te ontwikkelen - een ziekte die in Nederland meer dan €5 miljard kost op jaarbasis. Eenzaamheid zorgt daarnaast voor een lagere weerbaarheid tegen ziektes en een langzamer herstel, mede doordat eenzame ouderen vaak niet meer het gevoel hebben dat ze nog ‘meedoen in de maatschappij’.

Eind 2016 won het team van Hack The Planet een hackathon ('Hacking Elderly Care') met het concept 'EldersVR', waarin twee (of meer) ouderen in een ouderencentrum gezamenlijk naar een andere plek (in een andere tijd) kunnen gaan. Dit brengt herinneringen naar boven en levert gesprekken op (zie https://vimeo.com/187630357). Gesprekken die anders nooit hadden plaatsgevonden, gesprekken die nieuwe connecties leggen die er zonder EldersVR niet waren geweest. Voornamelijk de kwetsbare ouderen leven op volgens zorgmedewerkers.Het enthousiasme tijdens de hackathon was zo groot, dat we direct met X-TRA (zorginstelling in Den Haag) om de tafel zijn gaan zitten om het concept tot prototype uit te bouwen (nieuwsitems: http://www.xtra.nl/nieuws/veel-belangstelling-voor-virtual-reality-proje... en https://www.ad.nl/den-haag/nerds-helpen-ouderen~a82bbcec/). Die zit nu in de testfase op drie verschillende centra, en de resultaten zijn tot nu toe ontzettend positief: ouderen leven op, maken nieuwe connecties, voelen zich gehoord, en gaan in grotere getale en met meer zin naar de centra toe. Daarnaast onderzoeken we zelf of ouderen door toedoen van EldersVR zich minder eenzaam gaan voelen, en hebben we contact met academici om daadwerkelijk onderzoek te doen omtrent het bestrijden van eenzaamheid door een gezamenlijke VR ervaring.

De call is duidelijk: als dit in Den Haag zo'n positief geluid geeft, waarom dan niet in heel Nederland, of heel de wereld? Daar hebben we een volgende technische ontwikkelslag voor nodig, een netwerk om volgende steden aan te wenden, en capaciteit voor de uitrol. Met onze kennis van de implementatie in Den Haag weten we dat het (financieel en logistiek) goed werkt om dit per stad aan te pakken. De volgende stappen: Rotterdam en Amsterdam. Daarvoor hebben we contact met meerdere zorginstellingen en gemeenten, die net als wij geloven in een innovatieve aanpak van eenzaamheid.

Verder werken we nu aan een vergelijkbaar concept 'Elders@Home', een VR applicatie die op mobiele sets gedragen kan worden om eenzame ouderen die thuis zitten (dus niet in centra) over de drempel te krijgen om naar een centrum te komen om mensen te ontmoeten. Ook dat is deel van het maatschappelijk probleem 'eenzaamheid onder ouderen' en dat vliegen we dus op meerdere manieren aan vanuit de concrete vraag van ouderencentra en hun bezoekers.

Naast het aanpakken van eenzaamheid onder ouderen, hebben we ook belangstelling gekregen om te komen testen met een nieuwe versie voor eenzaamheid onder jongeren, en een versie voor eenzaamheid onder patienten in ziekenhuizen. Met andere woorden, het concept 'gezamenlijk op virtuele reis' heeft sociale waarde en dit moeten we laten groeien.

afbeelding van FAA
FAA Ondernemer

Vanuit een diepe interesse in techniek, psychologie en ondernemerschap heb ik met gelijkgestemden een manier gevonden om structureel de wereld een stukje beter te maken. Die manier is Hack The Planet: een team met kennis van techniek en passie voor de planeet, dat met NGO's samenwerkt om de nieuwste innovaties (van VR tot drones) creatief toe te passen op hun problemen. EldersVR is daaruit voortgekomen. Wat betreft studie heb ik een achtergrond in psychologie, bedrijfskunde en een beetje IT. Verder ben ik een half jaar met een start-up in Afrika bezig geweest (Mimispot.com - die bestaat niet meer), heb ik in regio-India, Iran, Kirgizie en West-Afrika gereisd (voor in totaal 2jr) en heb ik een halfjaar in Melbourne gewoond voor de afronding van mijn master. In mijn vrije tijd doe ik aan boksen, schrijf ik (reis- of fictie)verhalen en knutsel ik wat met techniek. Lees graag over nieuwe concepten (op Springwise en TechCrunch).

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 352 projecten