afbeelding van Leonie
Leonie Ondernemer

Een huis in Den Haag

Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt ontwikkelen hun talenten in hun eigen onderneming

Mensen met een psychische of lichamelijke kwetsbaarheid werken in hun eigen zelf gecreëerde en opgezette, gezonde onderneming werken in Den Haag. Hun onderneming fungeert als ontwikkelcentrum van verborgen talenten en Eigen Waarde. Het huis is de plek waar zij hun talenten in ideeën en producten creatief kunnen neerzetten én waar zij ook gewoon kunnen zijn die ze zijn. Het bedrijf is gebaseerd op de economische basisprincipes van Ricardo Semler: Je doet het met elkaar. Iedereen bepaalt zijn of haar eigen-waarde, hoe groot de inzet en de daar tegenoverstaande beloning c.q.investering is. Hoe het eruit ziet: Een huis, ergens in de stad met een behoorlijke buitenruimte. In de tuin zijn mensen aan het werk - ze verbouwen voedsel, er is een winkel, er zijn mensen bezig met beeldende kunst, educatieve projecten, of whatever je buiten kunt doen (houtjes hakken voor de kachel of lekker genieten van de zon) . Binnen is het huiselijk. Er zijn mensen bezig in de keuken met koken De grote ruimte lijkt wel een bijenkorf met mensen aan allerlei verschillende tafels en/of werkplekken. Er zijn een paar gezellige zitjes, waar je rustig kunt praten. Er staan boekenkasten met boeken en er zijn planten. Op één tafel staan naaimachines en deze zijn in gebruik. Ook zijn er stiltewerkplekken en er zijn (vergader)zaaltjes met glazen wanden of dichte zaaltjes, die worden verhuurd. De ruimte verwelkomt iedereen. Er is een winkel en/of pop-upstore, er worden workshops en trainingen gegeven. Wie er rondlopen en werken: In de eerste plaats de ondernemers: de mensen waarvoor het project is bedoeld - de mensen die het lef hebben om ondanks hun kwetsbaarheid hun talenten durven in te zetten in hun eigen onderneming. Ze zijn jong of oud, zwart, geel, rood, mokka of wit. Dan zijn er de vrijwillige professionals, die hun professionaliteit inzetten bij het coachen en begeleiden van dit kwetsbaar talent. Zij stimuleren en enthousiasmeren degenen die ondernemen binnen het Huis. Deze vrijwillige professionals worden door bedrijven in en rond Den Haag ingezet in het kader van Maatschappelijk verantwoord ondernemen en kunnen bij eventuele tijdelijk uitval van de ondernemer binnen Het Huis diens taken overnemen. Op deze wijze is ook de continuïteit van aangenomen opdrachten gewaarborgd. Het doel van de onderneming: mensen en diens talenten tot wasdom te laten komen en de producten van die talenten te vermarkten. Het Huis doet de scheiding teniet tussen WMO, WIA, bijstand, participatiewet en alle andere frietensnijderprincipes binnen onze verzorgingsstaat.

Als mens verbaas ik me al bijna mijn hele leven over de manier waarop onze maatschappij met mensen omgaat met een psychische of lichamelijke kwetsbaarheid. In mij leeft een hele diepe wens om hun talenten tot bloei te laten komen in een gezond bedrijf dat zij zelf hebben opgericht. Zij worden ondersteund door vrijwillige professionals die hen kunnen coachen in ondernemerschap en hen eventueel tijdelijk kunnen vervangen als hun kwetsbaarheid opspeelt. Dit talent gaat door de huidige organisatie van de arbeidsmarkt verloren. Werkgevers bieden hen geen vaste contracten aan. Zij gaan voor 'gezonde' werknemers. Zo gaat veel talent verloren. Laten we het herstel vergeten en aandacht hebben voor de mens zelf, voor dat wat gezond is. En gezond word je vanzelf als er een omgeving is waar je kunt zijn wie je bent en kunt werken vanuit je eigen kwaliteiten. Dat geldt voor iedereen.

We hebben in de allereerste plaats draagvlak nodig. Bedrijven en mensen met het hart op de goede plaats, die het initiatief zien zitten en er aan bij willen dragen. Ze zijn er - ik heb hen ontmoet en gesproken. Grote en kleine organisaties hebben zich uitgesproken voor dit initiatief. Ik ben nu nog op zoek naar een aantal ondernemers in Den Haag die hun nek durven uit te steken en zich vrijwillig sterk willen maken voor de ontwikkeling van talent. Daarnaast is er een plek nodig - een huis of kantoorruimte met voldoende buitenruimte. Het mag een huis zijn dat voorlopig antikraak is - maar dan wel met een wat langere termijn van huren, om de onderneming de kans te geven om te groeien. Last but not least is er geld nodig om dit initiatief in beweging te krijgen. Geld om het project van de grond te krijgen, om het een smoel te geven in Den Haag.

1. Draagvlak vergroten en startsubsidie verkrijgen obv voorlopige begroting 2. Uitwerken van het bussinessplan volgens canvas bussinessmodel 3. Het van groei naar verdienmodel (van subsidie naar zelf verdienen) 4. Werven van ondernemers in 'flexibele schil' (bedrijven die op vrijwillige basis een investering in talentontwikkeling en bij eventuele uitval in arbeid willen doen) rond deze onderneming

afbeelding van Leonie
Leonie Ondernemer

Leonie Joosting Bunk wil aan de slag met talent dat verloren dreigt te gaan. Ze is ervan overtuigd dat ieder mens geboren is met een groot talent. Voor mensen met een psychische of lichamelijke kwetsbaarheid is het meestal niet vanzelfsprekend om dat talent aan het licht te krijgen, te ontwikkelen en in te zetten. Leonie wil deze mensen een plek en omstandigheden bieden waar ze hun talenten binnen hun eigen bedrijf tot ontwikkeling laten komen.

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 310 projecten