afbeelding van Marre
Marre Ondernemer

Een betere toekomst voor straatkinderen in Ghana!

Beroepstraining en opvang voor straatmeiden in Ghana

Dit project heeft als doel de bouw van een beroepstrainingscentrum in Kumasi, Ghana, waar jaarlijks 40 dakloze straatmeiden een veilige slaapplaats, eten en onderwijs krijgen. De meiden volgen in het centrum een beroepstraining als kledingmaker of kapster en krijgen les in lezen en schrijven, rekenen en onderwerpen als seksuele gezondheid en zelfverdediging. Daarnaast biedt het centrum korte termijn accommodatie aan straatmeiden die een tijdelijk onderkomen nodig hebben om zich voor te bereiden op hun terugkeer naar familie en terugkeer in het onderwijs.

Doel

- bouw van een beroepstrainingscentrum- jaarlijks 40 straatmeiden opleiden als kapster of kledingmaker & onderdak, voedsel en zorg bieden- jaarlijks 30 straatmeiden kort opvangen en begeleiden in hun terugkeer naar huis 

Kumasi is de hoofdstad van de Ashanti Regio in Ghana. Hoewel het exacte aantal straatkinderen in Kumasi onbekend is, wordt het geschat op 30,000 kinderen. Dit aantal stijgt snel, wat betekent dat steeds meer kinderen een groot risico lopen op uitbuiting, mishandeling, armoede, ziektes en andere gevaren die ze dagelijks op de straat tegenkomen. De grote meerderheid van deze kinderen is alleen, zonder ouder of volwassene die hen kan helpen. De dakloze kinderen worden dan ook veelal slachtoffer van mensenrechtenschendingen, zowel tijdens hun werkzaamheden, als in de nachten op straat. Veiligheid is het grootste probleem voor straatkinderen; en dan met name het vinden van een veilige slaapplaats, veilige werkomstandigheden en voldoende voedsel en drinken. 

Een klein aantal van de kinderen heeft Junior High School (JHS) afgerond, de meesten hebben de basisschool niet afgemaakt of zelfs helemaal geen onderwijs gevolgd. Hierdoor worden de kinderen niet toegelaten tot beroepsonderwijs en hebben ze geen alternatief dan het zoeken van werk in de informele sector. Baantjes zijn bijvoorbeeld het dragen van zware spullen op de markt, schoonmaken of verkoop van water op straat. Een alarmerend aantal kinderen is niet in staat genoeg geld te verdienen om te overleven en raakt betrokken in criminele activiteiten zoals zakkenrollen, drugshandel of kinderprostitutie. Dit project probeert de kinderen te helpen door hen een alternatieve bron van inkomsten te bieden door beroepstraining in een beroep als kapster of kledingmaker. 

We kiezen bij dit project voor een focus op meiden. Dit omdat de meiden de meerderheid vormen onder de straatkinderen in Kumasi. Daarnaast zijn ze het meest kwetsbaar voor misbruik, raken vaak op jonge leeftijd zwanger en moeten dan als tiener-moeder zien te overleven. Een beetje hulp kunnen ze dus wel gebruiken!

Het project wordt uitgevoerd door de ervaren lokale organisatie, the Kumasi Street Children Project. Deze NGO heeft het centrum al voor een deel gebouwd en de eerste groep meiden is al begonnen met de beroepstraining. Het gebouw (de bovenste verdieping) moet echter af gebouwd worden en bovendien is er geld nodig voor de studiekosten, leefkosten en andere lopende kosten van het project.

afbeelding van Marre
Marre Ondernemer

Zet zich in voor een toekomst voor straatkinderen in Ghana!

Update

Het trainingscentrum is nu volledig af en in gebruik. Er worden ongeveer 50 meiden opgevangen en opgeleid in een vak als kledingmaakster of kapster. Afgelopen weekend (13 mei 2017) vierden we de diploma-uitreiking van een groep afstudeerders - wat een prachtig feest. De toekomst ligt nu voor hen open!

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website
PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 556 projecten