afbeelding van Ester
Ester Ondernemer

E-learningplatform voor docenten over duurzaamheid

Duurzameeducatie.nl biedt e-learning modules voor docenten met praktische tips en tools, gericht op een gedragsverandering bij de leerling.

Het inspireren en faciliteren van vo/mbo docenten door middel van e-learning om zo de consumenten van de toekomst te verduurzamen.

Wat is 's werelds grootste probleem, waarom is de wereld in onbalans?

Tijdens mijn zoektocht naar een duurzame toekomst, heb ik familie, vrienden en duurzaamheidsprofessionals deze vraag gesteld. Tot mijn verbazing kreeg ik van iedereen een ander antwoord.  Hieruit concludeerde ik dat we te weinig kennis en kunde hebben van wat ons doen en laten voor effect heeft op de omgeving, nu en in de toekomst. Dit gaf mij de richting om het onderwijs in te gaan. Daar is namelijk de grootste impact te behalen: De jeugd heeft nog geen vastgeroeste gewoontes en duurzaam handelen moet een gewoonte worden.

We hebben te weinig kennis en kunde van ons doen en laten op onze omgeving, nu en in de toekomst.

Waarom wil je je dan richten op docenten in plaats van de leerlingen? Zou je je afvragen... Nou, omdat voor de docenten weinig toegespitste trainingen zijn en ik op deze manier een groter bereik heb.  Het werkt als een olievlek: De docenten kunnen meer leerlingen bereiken dan dat ik ooit zou kunnen bereiken. Daarnaast blijft de kennis op de scholen en kan de docent ook weer andere docenten en het management bewuster maken.

Duurzameeducatie.nl wordt een community waar docenten en organisaties met elkaar in gesprek gaan om samen de consument van de toekomst te verduurzamen

Het idee voor een online e-learningplatform is ontstaan door gesprekken met vo-docenten en schoolleiders. Zij gaven aan duurzaamheid erg belangrijk te vinden, maar te weinig tijd en handvatten te hebben om duurzaamheid structureel in de lesstof te kunnen behandelen. Duurzameeducatie.nl heeft dan ook als doel om deze restricties weg te nemen. Dit wordt bewerkstelligd door een uitgebreid assortiment aan korte e-learning modules en langere cursussen met praktische tips en tools aan te bieden, die gericht zijn op het veranderen van de mindset van leerlingen. De aangeboden trainingen zullen door registerleraar.nl gevalideerd worden zodat de docent de studiebelasting uren kan opvoeren in het verplichte register.

Duurzameeducatie.nl richt zich in eerste instantie op het voortgezetonderwijs (vo) en middelbaarberoepsonderwijs (mbo) maar is een platform voor iedereen. De duurzaamheidsproblematiek is nu eenmaal universeel. Iedere organisatie die een online training aan docenten wil aanbieden kan hier terecht. Ook kunnen de docenten en organisaties op het platform met elkaar in gesprek. Het moet een echte community worden.

Kennis, een netwerk en financiering.

Om duurzameeducatie.nl hét docentenplatform voor duurzaamheidskennis te laten worden, is het van belang dat er voldoende content aangeboden wordt, zodat de docenten ook regelmatig terug kunnen komen om nieuwe kennis op te doen. Ik heb niet alle kennis in pacht en de wereld verandert zo snel dat het van groot belang is dat experts de content beheren. Ook is het van belang om naamsbekendheid te creëren bij docenten en organisaties zodat zij via duurzameeducatie.nl met elkaar in contact kunnen komen. Tot slot is financiering van belang om een goed werkend platform te krijgen met professionele content.

Opgesomd in willekeurige volgorde:

 • Een netwerk van bedrijven die kennis willen delen met docenten.
 • Kennis in de vorm van content/online trainingen om een uitgebreide keuze aan trainingen te kunnen aanbieden.
 • Promotie van de website zodat docenten en contentaanbieders de website gaan gebruiken.
 • Een ingang bij docentennetwerken om naamsbekentheid te creëren en eventueel samen content te vervaardigen.
 • Financiering om het platform verder te ontwikkelen en de eerste trainingen te kunnen aanbieden.
 • Financiering voor de opmaak van content.

 

Het voorgaande jaar is de website opgezet en heeft de eerste pilot-training plaatsgevonden waaraan meer dan 50 cursisten hebben deelgenomen.

Het plan van aanpak voor de komende 12 maanden:

 1. Het platform evalueren.
 2. Financiers benaderen voor het professionaliseren van de website. Hiervoor zal €15.000 nodig zijn.
 3. Regelmatig blogs schrijven met tips en tricks
 4. Trainingen vervaardigen en online zetten
 5. Duurzame bedrijven benaderen voor content aanvullingen
 6. Congressen en seminars bezoeken om duurzameeducatie.nl te promoten
 7. Content uitbreiden aan de hand van de specifieke wensen van docenten.
afbeelding van Ester
Ester Ondernemer

Mijn visie op de toekomst: Duurzaamheid bestaat niet... Duurzaamheid is namelijk gewoon. Dus hoef je het ook niet te benoemen. Als technisch bedrijfskundige ben ik in de bouw- en energiewereld werkzaam geweest om de inkoopketen te optimaliseren en duurzame energieproducten op de markt te zetten. Ik vond dat ik niet voldoende impact had om een duurzame wereld te creëren, dus besloot ik om het roer om te gooien. Ik heb een sabbatical genomen en ben Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen gaan studeren om te onderzoeken waar ik het meeste impact kon hebben. Inmiddels heb ik mijn studie afgerond, ben ik gecertificeerd AISHE auditor (Accredication Instrument for Sustainability in Higher Education) en heb ik mijn missie gevonden: Het onderwijs verduurzamen.

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 310 projecten