afbeelding van Joost
Joost Ondernemer

Duurzame starterstoolbox

Starten van een duurzame onderneming is een enorme klus. De starterstoolbox helpt je de juiste keuzes te maken. Voor een betere wereld.

Mijn missie is om starters integraal, professioneel en duurzaam te ondersteunen. Integraal: - in elke fase: oriëntatie, voorbereiding en start - alle aspecten van bedrijfsvoering (dus niet alleen financieel) - voor elk type ondernemer Professioneel: - gestandaardiseerd maatwerk (toolbox) - gebaseerd op best practices en algemeen geaccepteerde normen - solide en betrouwbare partner (CijferMeester) Duurzaam: - maatschappelijk verantwoord (Planet, Profit & People) - cocreatie en kennisoverdracht - zowel landelijk (abonnementen) als regionaal (ondersteuning)

Miljoenen mensen in Nederland lopen wel eens rond met de gedachte om een eigen onderneming te starten. Toch zijn er maar weinigen die de stap daadwerkelijk durven te zetten. De meeste mensen verkiezen de zekerheid van een vaste baan boven een risicovol bestaan als vrije ondernemer. Baanzekerheid wordt echter steeds meer een schijnzekerheid, de flexibilisering van de arbeid knaagt in toenemende mate aan de zekerheden van voorheen. Er zijn nu weliswaar meer vaste banen dan ooit, maar de verborgen werkloosheid neemt eveneens toe. Als je eenmaal besloten hebt om te gaan starten, zijn er tal van organisaties die jou daarbij willen helpen: advisering, opleiding, coaching en ondersteuning van (startende) ondernemers is een bloeiende business. Ook kun je formats voor ondernemingsplannen downloaden (vaak gratis) waarmee je zelf aan de slag kunt gaan. Deze plannen zijn weinig sturend en bieden weinig ruimte voor creativiteit. Ook het risico-aspect van ondernemen blijft onderbelicht. Je moet als starter van goede huize komen om hierin snel en effectief je weg te vinden. Zeker als je financiering nodig hebt, ben je als potentieel starter maanden voorbereidingstijd kwijt. De ondernemer kan eindelijk beginnen en één van de verplichte activiteiten daarin zijn de financiën. Hij kan daarbij kiezen uit tientallen of zelfs honderden accountants- of administratiekantoren in zijn directe omgeving. In de meeste gevallen schakelt de starter het kantoor pas in na de voorbereidingstijd. In een enkel geval biedt het kantoor ook startersbegeleiding aan. Daarnaast bieden kantoren tal van diensten aan ter ondersteuning van de ondernemer, zoals fiscaliteit en bedrijfsadviezen. Kort doorloopt de startende ondernemer de volgende fasen: oriëntatie, voorbereiding en start. De drie genoemde fasen wil ik integreren en inkorten. Tegelijkertijd wil ik waarde toevoegen in de fasen zelf. De toegevoegde waarde in de oriëntatie- en voorbereidingsfase is vooral het aanbieden van een toolbox met praktische formats en modellen. In de oriëntatiefase gaat het vooral om de prestarter te enthousiasmeren voor zijn eigen businessmodel. In de voorbereidingsfase wordt dit model concreet uitgewerkt in een businessplan. Vandaar de slogan: "mijn unieke en persoonlijke businessmodel" respectievelijk "mijn businessplan in één dag". In deze fase kunnen de (pre)starters ervoor kiezen om hun model of plan online te maken of ze kunnen mij vragen om hierbij te helpen. Daarna kunnen ze besluiten om hun administratie bij mij of bij een ander kantoor onder te brengen. Tijdens deze fase kunnen ze ook gebruik maken van een toolbox met praktische tips en tricks.

Het opzetten van een innovatieve website en het maken van de modellen is uitermate arbeidsintensief. In de komende drie jaar heeft een derde van mijn ureninzet betrekking op modelontwikkeling. In het eerste jaar heb ik 1.032 ontwikkeluren gepland voor de duurzame starterstoolbox en bedragen de begrote startkosten € 6.000. Ik voer alle activiteiten voor eigen rekening en risico uit. Met veel interesse heb ik de projectaanvragen voor de Wereldprijs bekeken. Het viel me daarop dat veel initiatieven zijn gebaseerd op innovatieve businessmodellen. Ik hoop van harte dat een aantal van dit soort initiatieven en projecten in de toekomst hun inspiratie uit de duurzame starterstoolbox halen. Mijn droom is dat mijn website als een soort platform voor duurzame businessmodellen fungeert. Dat is mijn belangrijkste motivatie om aan dit initiatief van ASN mee te doen. Ik wil de businessmodellen niet langer tot het exclusieve domein van de ‘gevestigde orde’ laten zijn. Het is fantastisch als starters meer systematisch kunnen pionieren met duurzaamheid.

Het concept van een duurzame starterstoolbox heb ik in het voorjaar 2016 voorgelegd aan de franchiseorganisatie CijferMeester. Deze professionele organisatie met circa 60 administratiekantoren reageerde voorzichtig positief op mijn businessplan. Zij zagen de mogelijkheden om de ondernemers in hun startfase (pro)actief te ondersteunen. We hebben afgesproken dat we het concept gedurende zes maanden verder gaan ontwikkelen. Na een half jaar bekijken we of we de samenwerking voortzetten. De afgesproken periode loopt van medio mei tot medio november 2016. Volgens e samenwerkingsovereenkomst lever ik minimaal 125 modellen op. Deze worden op de website van CijferMeester aangeboden. Lancering is net na de zomer 2016 gepland.

afbeelding van Joost
Joost Ondernemer

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 596 projecten