afbeelding van Linda
Linda Ondernemer

Duurzaam voedsel in de stad

Riverfood combineert aquaponics met vertical farming om, zonder afvalstromen, in de stad voedsel te produceren.

De voorspellingen zijn dat er in 2050 voor bijna 10 miljard mensen voedsel beschikbaar moet zijn. Met de huidige voedselproductie- en landbouwtechnieken putten we nu de grond uit, versterken we de klimaatsverandering en zorgen we voor vervuiling van de oceanen. Om voedselzekerheid en voedselveiligheid te kunnen garanderen moeten we op zoek naar alternatieve methoden van voedselverbouwing.

Riverfood, opgericht in 2015, heeft als doel om duurzame voedselproductie in de stad mogelijk te maken. Het bedrijf gebruikt hiervoor een combinatie van aquaponics en vertical farming waardoor, in een gesloten ecologische kringloop, in meerdere lagen groente en fruit sámen met vis gekweekt wordt. Hiermee is duurzame voedselproductie op maat mogelijk zonder afvalstromen, zowel buiten, als binnenin stadspanden.

Aquaponics bestaat al langere tijd en heeft wereldwijd een groeiende groep gebruikers. Een belangrijke reden dat deze technologie nog niet in zijn volle potentie wordt ingezet is dat voor de bouw van het systeem en de toepassing ervan specialistische kennis nodig is. Daardoor blijft de toepassing hangen in de hobbysfeer.

Door de ontwikkeling van een kant en klaar en modulair aquaponicssysteem, aangevuld met een laagdrempelige opleiding, kan aquaponics een veel breder publiek aanspreken. Mensen kunnen in hun eigen huis of kantoor geheel of gedeeltelijk in hun eigen voedsel voorzien. Door de modules verder uit te bouwen kan uiteindelijk ook voor anderen voedsel geproduceerd worden.

Op dit moment organiseert Riverfood workshops in samenwerking met Intratuin Voorschoten om mensen enthousiast te maken om hun eigen aquaponicssysteem te gaan bouwen, nu nog met standaard tuincentrum-onderdelen.Riverfood gaat, op basis van kennis over aquaponics en haar ervaringen in de trainingen, een uniek laagdrempelig en modulair aquaponicssysteem ontwikkelen en op de markt brengen. Met dit modulaire aquaponicssysteem kan op een duurzame manier op kleine of grote schaal voedsel geproduceerd worden zonder grote investeringen en zelfs binnenshuis.

afbeelding van Linda
Linda Ondernemer

Sinds 2015 ben ik bezig met aquaponics. Ik ben afgestudeerd Mariene Bioloog en geloof dat aquaponics in de stad de potentie heeft om 20% van de voedselbehoefte van steden te produceren. Dit is de reden dat ik mijn carrière als biologiedocent heb opgegeven en Riverfood ben begonnen.

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 390 projecten