afbeelding van Greetje
Greetje Ondernemer

Diabetes Signaalhonden redden levens

Diabetes Signaalhond: redt levens, verbetert de kwaliteit van leven voor diabeten en de mantelzorgers. Hondenneus versus techniek!

Onze missie is om de Diabetes Signaalhond geaccepteerd en vergoed te krijgen door de zorgverzekeraars. Zodat patiënten met Diabetes Mellitus type 1 die moeilijk instelbaar zijn, recht hebben op zo'n hond.

Een diabeet leeft gemiddeld 15 jaar korter! Een Diabetes Signaalhond kan een voortijdige dood en veel schade aanzienlijk verminderen.

Een zo eenvoudig middel, wat zo gemakkelijk te intergreren is mag niet ontbreken in het arsenaal van een internist om zijn patiënten een beter leven te geven.

We willen de Diabetes Signaalhond haalbaar maken voor iedereen die hem nodig heeft.

Diabetes is inmiddels een volksziekte, op dit moment 1 miljoen diabetes patiënten. 10% type 1. 90% bestaat uit merendeels type 2 (meestal veroorzaakt door ongezonder leefstijl, te weinig bewegen en te veel eten) en een klein percentage ouderdom diabetes, zwangerschap diabetes. Type 2 kan door de leefstijl te veranderen er weer vanaf komen. Type 1 niet. Op dit moment neem het aantal diabeten nog steeds toe, ook type 1.

Er wordt veel onderzoek gedaan, dit is met name gericht op het meten van de bloedglucosewaarde in het bloed. Het meten vergt altijd tijd, op dit moment 20 minuten. Een hond RUIKT wanneer de bloedglucosespiegel daalt (of stijgt), de hond ruikt dit 15 minuten eerder dan het in het bloed te meten is. Dit geeft een uiteindelijke tijdwinst van 35 minuten! Bij unawareness loopt de tijd nog veel meer op. Deze tijdswinst kan een leven redden. In de nacht kan een hond de baas waarschuwen (wakker maken) dat hij moet handelen. Veel diabeten overlijden in hun slaap aan een hypo. Dit is tevens de grote angst van veel diabeten of van hun ouders c.q. partners, kinderen.

In Engeland en Amerika zijn ze al veel verder met honden voor diabetes patiënten. Wij willen heel graag de Diabetes Signaalhond op de kaart zetten voor Nederland. We zijn ervaren hulphondentrainers die goed opgeleid zijn. Over de juiste kennis beschikken om dit van de grond te krijgen.

Diabetes zit nog in de kast, zeer onterecht! Hier zouden we ook graag een lans voor breken, zoals te zien in onderstaand filmpje:https://www.youtube.com/watch?v=GBRjC4d3h1E

De opleiding voor een Diabetes Signaalhond is een teamtraining. het team bestaat uit de diabeet en hond. Dat kan een jonge hond zijn, maar ook een geschikte huishond (zal getest moeten worden). 

 

 

afbeelding van Greetje
Greetje Ondernemer

Stichting HERO is een jonge hulphondenstichting die zich inzet voor mensen met een visuele en/of lichamelijke beperking of Diabetes Type 1.

Update

Inmiddels zijn we gestart met het opleiden van 6 teams. Twee daarvan hebben de opleiding bijna afgerond. Eén van de Diabetes Signaalhond heeft al een uur voor medische apparatuur alarm geslagen.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 596 projecten