afbeelding van Ruud
Ruud Ondernemer

Deventer Koffie: Ugandese koffie met social return

1. steunt koffieboeren in Kibinge/Uganda; 2. koffie met Social Return: opbrengst naar Uganda voor training van jongeren in de koffieteelt

Direct-trade koffielijn tussen koffieboeren in Kibinge/Uganda en Nederland

​Deventer Koffie wordt rechtstreeks afgenomen van de cooperatie van koffieboeren in Kibinge/Uganda. Deze cooperatie in het arme plattelandsgebied van zuidwest Uganda heeft nu 2.400 leden. Het zijn allemaal kleine koffieboertjes voor wie de cooperatie van grote betekenis is voor hun inkomen. De cooperatie garandeert het inkomen, zorgt voor microfinanciering, geeft adviezen over duurzaamheid en bodembeheer, verzorgt trainingen, plant bomen aan voor schaduwwerking en zorgt voor sociale projecten in de gemeenschappen van Kibinge. Niet voor niets kreeg de cooperatie de FairTrade Award. De direct-trade koffielijn zorgt voor een faire prijs en betekent een geweldige steun voor de cooperatie die op die manier zich nog beter kan inzetten voor haar leden en hun gezinnen, zoals in family approach. Daarom ondersteunt Deventer Koffie deze cooperatie in hun export van koffie. 

​Innovatieve karakter van Deventer Koffie:

1. Koffie met Social Return

​Doorgaans wordt het meeste verdiend op de koffie in het Westen. Bij Deventer Koffie gaat het helemaal anders. De verkoopopbrengst wordt teruggesluisd naar Kibinge/Uganda. Samen met de cooperatie worden er trainingen gegeven aan jongeren om een eigen bedrijfje te starten in de koffieketen. Daardoor krijgen jongeren een faire kans op bestaanszekerheid en wordt gekomen tot structurele duurzame ontwikkelingen in het gebied. Hierdoor wordt het kader opgeleid van een generatie jonge ondernemers in de coffee chain die in denken en werken belangrijke stappen zet in duurzame, zich steeds vernieuwende ontwikkelingen. Dat geeft hoop aan de oudere generaties. Terug dus naar de bron voor sociale impact die er toe doet. Een circulaire benadering. Eerlijk is eerlijk.

2. Ugandezen zelf leren koffie drinken: opbouw van eigen koffiemarkt in Uganda

Uganda is van oudsher vooral een theedrinkend land. Koffie wordt volop verbouwd maar ongebrand naar het buitenland geexporteerd. Ugandezen zelf drinken tot nu toe heel weinig koffie en zijn de smaak niet gewend. Daarom is er is dus nauwelijks een eigen koffiemarkt in eigen land. Om die reden helpen wij onze samenwerkingspartner (de cooperatie van koffieboeren Kibinge) met het zelf branden en malen van haar koffie. In opvallende verpakkingen is de koffie uit Kibinge nu te koop in supermarkten, zelfs in hoofdstad Kampala. Bovendien is men begonnen met het openen van koffiebars: Ugandezen verleiden tot een kopje heerlijke, eigen koffie. Op deze manier wordt gaandeweg de vraag naar koffie vergroot en daarmee een eigen interne koffiemarkt opgebouwd. Dat leidt tot meer werkgelegenheid en innovaties en tot minder (internationaal) transport en dito milieubelasting alsook afhankelijkheid. Bovendien levert deze toegevoegde waarde ook nog eens een hogere opbrengst op voor de cooperatie. Daarom is ondersteuning van deze cooperatie van koffieboeren in Kibinge een meer dan interessante investering. Daarom is Deventer Koffie hun samenwerkingspartner.

Zuivere koffie en heel smaakvol

Deventer Koffie is een melange van robusta- en arabicabonen van de hoogste kwaliteit uit Uganda. Deventer Koffie is eind 2016 tot stand gekomen door de belangeloze inzet van een aantal bedrijven in Deventer. Het wordt afgenomen door bedrijven en organisaties en is ook te koop voor publiek.

Alleen in Deventer? Nee Deventer Koffie is ook online te bestellen via info@fleurdecafe.nl, de koffiebrander met wie Deventer Koffie samenwerkt. 

Deventer koffie is ook beschikbaar voor privat labels: koffie onder eigen naam voor je bedrijf maar ook voor interessante acties van organisaties. Informeer naar de mogelijkheden. Ook bij privat labeling gelden de twee doelen van Deventer Koffie: ondersteuning van koffieboeren in Uganda en koffie met een Social Return.

Beroepsgerichte trainingen

Zo'n 80% van de Ugandezen is nog altijd aangewezen op inkomsten uit de landbouw. Dat percentage ligt zelfs nog hoger in Kibinge. Het ontbreekt aan ander werk maar ook aan beroepsgerichte (agrarische) opleidingen waardoor innovatie maar moeilijk op gang komt. Trainingen via Deventer Koffie maken het verschil. Ze zijn heel praktijkgericht en toegesneden op de mogelijkheden in het gebied. Uitgangspunt is Farming as a business. Daardoor worden kansen geboden aan jongeren om in de koffieketen echt een bestaan op te bouwen. Nog mooier is het als het aanbod van beroepsgerichte trainingen nog verder verbreed wordt naar andere sectoren en op die manier ook andere bedrijvigheid kan gaan ontstaan zoals agroforestry. Hier liggen mooie uitdagingen waarvoor support welkom is om te komen tot een vocational training centre in Kibinge met regionale betekenis.

Meer weten

Deventer Koffie, info@deventerkoffie.nl, www.deventerkoffie.nl, Ruud Boon 06-10382502

afbeelding van Ruud
Ruud Ondernemer

De social return van Deventer Koffie wil jongeren in Kibinge/Uganda eerlijke kansen bieden op bestaans-zekerheid. Het is voor mij een voorrecht om hun partner te mogen zijn.

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 288 projecten