afbeelding van Frank
Frank Ondernemer

Denktank

Binnen 5 minuten antwoord van een flexwilliger op je alledaagse vraag. Via een app. Denktank ontzorg, ontstresst & verbindt.

De maatschappij wordt door veel mensen als complex ervaren, vooral door ouderen, zwakbegaafden en/of laaggeletterden. Deze complexiteit wordt mede veroorzaakt door technologie. Maar technologie kan ook een oplossing bieden als deze op de juiste manier wordt toegepast. Denktank wil de barrières die veel mensen ervaren in de huidige samenleving slechten met tools die aansluiten op hun behoeften, leefwereld en mogelijkheden.

Aanleiding De maatschappij wordt door veel mensen als complex ervaren, vooral door ouderen, zwakbegaafden en/of laaggeletterden. Veel van deze mensen hebben een beperkt netwerk en zoeken daarom steeds vaker professionele hulp, ook voor alledaagse vragen. Professionele hulpverleners zijn echter – ook voor cliënten - niet altijd beschikbaar en competent voor vragen over bijvoorbeeld OV, computer, brieven en abonnementen. Dit leidt tot vermijding van complexe situaties en/of stress. De overheid verwacht dat kwetsbare mensen juist zelfredzamer worden en wil de professionele hulpverlening eerder afbouwen dan uitbreiden. Veel mensen zonder een afstand tot de maatschappij, waaronder veel jong volwassenen, hebben de behoefte om goed te doen voor mensen die het soms moeilijk hebben. Het traditionele vrijwilligerswerk waarbij ze op vast tijden vrijwilliger zijn voor een vaste cliënt pas echter niet in hun manier van leven.

Oplossing Met de beveiligde app ‘Denktank’ (www.denktankapp.nl) kunnen mensen hun alledaagse vragen stellen aan een community van flexwilligers, vrijwilligers die op flexibele basis willen meedenken. Een hulpvraag komt aan de hand van algoritmen bij een aantal beschikbare meedenkers met relevante kennis terecht. De eerste meedenker die de vraag accepteert komt in contact met de vrager waarna beantwoording plaatsvindt via voice, beeld en/of tekst. Binnen 5 minuten is de vraag naar tevredenheid beantwoord. Instant gratification voor vrager, meedenker en maatschappij.

Opbrengsten De persoonlijke en maatschappelijke revenuen zijn evident. Minder stress, meer zelfstandigheid, minder belasting van dure begeleiders en zorgprofessionals.

Validatie Denktank is ontwikkeld als uitkomst van een grootschalig onderzoek uitgevoerd door E-hulp en Reframing in opdracht van Amerpoort. Vraagstelling was hoe technologie de zelfstandigheid van mensen met een beperking van verbeteren. Denktank wordt aanbevolen door Mee Nederland (100.000 cliënten), LFB en Kansplus, beiden belangenverenigingen voor mensen met een verstandelijke beperking, De app was doorgedrongen tot de finale van een Europese e-health start-up competitie georganiseerd door HIMMS. Denktank is door een jury geselecteerd om deel te nemen aan de Social Grow Sessions, een begeleidingstraject voor sociale start-ups, een initiatief van farmaceut Janssen en Johnson & Johnson, de Sociale InnovatieFabriek en Social Enterprise NL.

We zijn op zoek naar:

 • Mensen die geïnteresseerd zijn om Denktank te gaan gebruiken, om mee te denken bij de ontwikkeling (zowel hulpvragers als meedenkers)
 • Financiers die geloven in de potentie van Denktank en een bijdrage willen leveren aan de realisatie van Denktank
 • 10 mensen die op zoek zijn naar flexwilligerswerk en in de pilot als meedenker willen fungeren
 • Ondernemende app-ontwikkelaars

Na de lancering hebben we mensen nodig voor het doorontwikkelen van Denktank, het werven van nieuwe gebruikers en het monitoren van de kwaliteit, bij voorkeur mensen die zelf een afstand ervaren tot de samenleving en/of arbeidsmarkt.

Activiteiten voor de komende maanden:

 • Ondernemende ontwikkelaar vinden
 • Klankbordgroep gebruikers installeren
 • Prototype maken en testen
 • Businessmodel bepalen
 • App maken
 • Gebruikers werven
 • Flexwilligers werven
 • Lanceren Denktank
 • Een uitgebreid plan van aanpak is op aanvraag beschikbaar

   

afbeelding van Frank
Frank Ondernemer

Ik houd me sinds 2000 bezig met hoe technologie gebruikt kan worden om Zorg en Welzijn te verbeteren. Was onder andere initiatiefnemer van de chat van de Kindertelefoon, De Nieuwe GGZ en nu dus - samen met de belangenvereniging LFB - Denktank. Tevens auteur van het standaardwerk Handboek Online Hulpverlening en het boek Goede GGZ.

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 596 projecten