afbeelding van Anouk
Anouk Ondernemer

de waslijn - de lokale verbinder

De Waslijn verbindt mensen met een bewuste levensstijl in hun lokale omgeving door het ruilen van kleding.

De Waslijn verbindt mensen met een bewuste levensstijl in hun lokale omgeving door het ruilen van kleding. Op dit moment is de Waslijn een succesvol reizend kledingruil-event. Het vormt een laagdrempelig, sociaal, lokaal en duurzaam platform voor onalledaagse ontmoetingen. 

Het belangrijkste doel van de Waslijn is het versterken van lokale verbinding door ruilhandel. Bovendien is ruilen goed voor je portemonnee en duurzaam, want de productie en gebruik van textiel vormen een behoorlijke belasting van het milieu.

Het idée van de waslijn is van Anouk Janssen en onstond bij de behoefte om meer mensen te leren kennen in haar eigen wijk in Amsterdam Noord. Daarnaast zocht ze een duurzame oplossing voor al haar (nietgedragen) kleding in haar kast. Het ruilen van kleding is laagdrempelig en nodigt op een natuurlijke manier uit tot het delen van verhalen (rondom de kleding) met buurtgenoten, hierdoor ontstaat verbinding.

Na twaalf edities in het afgelopen jaar blijft de Waslijn-community groeien. Dagelijks worden wij benaderd door nieuwe ambassadeurs met de vraag een 'Waslijn' te organiseren in hun woonplaats. Om aan deze vraag te kunnen voldoen hebben wij meer materieel nodig. Tenslotte hebben we de ambitie om een online kledingruil platform (www.dewaslijn.com) te gaan bouwen om de lokale verbinding op een duurzame manier te kunnen faciliteren. Het te winnen geldbedrag zou hierbij een hele mooie start zijn.

De pilot begon in 2012 in Amsterdam en wordt nu op verschillende plaatsen in Nederland georganiseerd door enthousiaste vrijwilligers. Zij maken gebruik van de faciliteiten (draaiboek, logo en communicatiemiddelen, learnings en aankleding) van de Waslijn. Elke ambassadeur vult het event in vanuit haar eigen kracht daarnaarst begeleiden wij de vrijwillgers op de aspecten waar zij hulp bij nodig hebben om het event tot een succes te maken. 

De te ruilen kleding hangt aan waslijnen en vormt hiermee een symbool voor verbinding tussen de deelnemers, duurzaamheid, transparantie en tijdelijkheid.  De Waslijn wordt georganiseerd in een publieke ruimte en is vrij toegankelijk voor iedereen. 

afbeelding van Anouk
Anouk Ondernemer

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Reacties (1)

Meepraten? Login

afbeelding van Kathelijn
Wat een leuk idee!
PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 390 projecten