afbeelding van Paul
Paul Ondernemer

De Leemwerf

Werk/woon-plek voor Houtleem; Ontwikkeling van innovatieve bouwprojecten voor een groot publiek

Met deze nieuwe werk-woon-plek voor mijn bedrijf Houtleem, kan ik in de toekomst veel betere diensten leveren: Co2-negatief bouwen en energieneutraal wonen binnen handbereik! Houtleem voert al ruim 10 jaar op professionele wijze projecten uit, waarbij zeer vooruitstrevende bouwtechnieken worden toegepast. Mijn creativiteit geeft er een uniek karakter aan. En natuurlijk de bijzondere klanten die ik steeds weer ontmoet. Ik zit in een samenwerkingsverband StroStudio Coöperatie UA, dat naar schaalvergroting en verdere professionalisering streeft. Wij richten ons op strobouw, en we zijn bezig met de ontwikkeling van prefab stro-elementen. We hebben al een prototype dat goed functioneert, en dat rijp is voor opschaling. Zo zet ik me in voor de toegankelijkheid van ecologische, energiezuinige woningen voor het grote publiek, dat ik in de huidige bedrijfsvorm niet kan bereiken!

Houtleem is het bedrijf dat ik – Paul Pelgröm – jaren geleden ben gestart. De aanleiding om ecologisch te gaan bouwen met leem, was de verbouwing van mijn eigen huis. Daar ontdekte ik hoe goed leem de vochthuishouding reguleert. Ik ervaar nog elke dag een aangename, natuurlijke warmte als ik met mijn leemkachel stook. En het scheelt me in de energiekosten. Ooit ben ik gestart als landbouwer. Daarna ging ik werken als sociaal-pedagogisch hulpverlener, maar ik miste het werk met mijn handen. Dus heb ik me bijgeschoold tot bouwtimmerman en vervolgens gespecialiseerd in leembouw. Inmiddels heb ik vele muren gestuct, strobalenhuizen met houtskelet-constructie gebouwd, met kalkhennep gewerkt, leemkachels en zelfs een sauna gebouwd. De sauna was vooral interessant omdat daarin bijna alle bovengenoemde technieken zijn toegepast. Daarbij werk ik graag samen met anderen. Daarom ben ik lid van het Ecologisch Bouwgilde.

Een goede bedrijfsruimte en woning is een eerste stap richting schaalvergroting van mijn bedrijf. Ik heb al een industrielocatie met woonbestemming op het oog. In deze fase is er geld nodig om de grond te kopen. Daarna vooral tijd, ruimte en middelen om ter plekke veel prefab stro-elementen te produceren voor dit bouwproject, en later wellicht het uwe.

Door te kiezen voor een werk/woon-project denk ik al een efficiëntieslag te maken omdat er dan na afloop tijd bespaard wordt in reistijd en dus in de productiekosten van het te leveren product . Als beloning bied ik bouwelementen die ik zelf in dit project ook toepas. Of andere producten die ik nu ook als bedrijf lever. Bij het inschrijven om mee te doen in deze funding wordt meteen een planning gemaakt aan de hand van wensen en mogelijkheden van de klant en het bedrijf. Bedenk daarbij wel dat ik in het eerste jaar geen beloning kan leveren in verband met de bouw van dit project!

afbeelding van Paul
Paul Ondernemer

Al reeds sinds 2004 ben ik actief in de ecologische bouw en ben met name bekend om mooie en doordachte interieurs uitgevoerd met leem.

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Natuur en milieu

Alle 596 projecten