afbeelding van Sander
Sander Ondernemer

de Krekerij

De Krekerij maakt met krekels en sprinkhanen smakelijke producten om een nieuwe circulaire voedselketen op te zetten.

Over de Krekerij

Anderhalf jaar geleden introduceerde George en Sander van Burgs Foods de krekelburger op de Nederlandse markt. Een lekkere, voedzame en verantwoorde burger die duizenden Nederlanders heeft overtuigd dat Krekels toch niet zo eng zijn en een duurzame rol kunnen spelen in de eiwittransitie. Het idee achter het gebruik van deze dieren en onze motivatie hierin wordt uitgelegd in deze video van impact 2025:

Inmiddels hebben we erg veel geleerd, zijn er grote stappen gemaakt in de ontwikkeling van vlees op basis van krekels en sprinkhanen én zijn er samenwerkingen opgezet met boeren die kweken voor menselijke consumptie. Het wordt nu tijd om deze dieren een platform te geven dat ze verdienen; de Krekerij. Met de Krekerij gaan we iedereen overtuigen dat Krekels en Sprinkhanen perfect te eten zijn als ze op een smakelijke manier zijn verwerkt. Zo brengen we de proteïnebron van morgen naar nu! 

Een nieuwe voedselketen

Krekels en sprinkhanen worden genoemd als de proteïne bron van de toekomst. Dat komt omdat ze heel weinig grondstoffen gebruiken zoals water, land en voer maar wel een ontzettend hoge voedingswaarde hebben. Daarnaast hoeven we voor deze dieren geen antibiotica te gebruiken en ze stoten vrijwel geen methaan uit. De producten die we nu maken zijn dus al goed voor de wereld maar, dat kan nog beter!

De Krekerij werkt daarom nauw samen met onze Kwekers. Op het moment zijn er veel melkveehouders en boeren in Nederland die niet meer rond kunnen komen. Onze minister van Landbouw Carola Schouten gaf eind Augustus aan dat voor deze groep ondernemers insecten een nieuw productiedier kunnen worden. Precies daarmee zijn we bezig.

Daarnaast kunnen deze dieren worden gekweekt op een combinatie van gras en reststromen. De mest die ontstaat kan vervolgens worden gebruikt om het grasland van deze boeren weer te laten groeien. Door direct samen te werken met verschillende partijen in de sector ontwikkelen we een nieuw circulair businessmodel, kan de smaak positief worden beïnvloed én binnen de Krekerij heerlijke, voedzame en verantwoorde producten worden gemaakt. Zo wint iedereen!

De Krekerij dat ben jij!

Bij de Krekerij maken en ontwikkelen we de producten die jij gaat omarmen. We delen vaak onze visie en verhaal, zijn veel dicht bij de consument te vinden met onze producten of foodtruck en vergroten onze afzet in de Horeca. We kunnen echter niet alleen deze dieren onderdeel laten worden van de voedseltransitie, daar hebben we jouw hulp bij nodig.

Ben je zelf geïnteresseerd in de kweek van deze dieren, wil je onze producten op je evenement of restaurant, ben je op een andere manier geïnteresseerd of wil je een bijdrage leveren? Help dan ons deze proteïne bron van morgen naar vandaag te halen, we kunnen je hulp goed gebruiken!

afbeelding van Sander
Sander Ondernemer

Sander is al lange tijd geïnteresseerd in duurzaamheid en ondernemerschap. Na verschillende innovatieprojecten te hebben gedaan kwam hij in aanraking met het eten van insecten en de voordelen die deze dieren hebben. Hij was snel overtuigd en samen met jeugdvriend George gingen ze aan de slag om van krekels en sprinkhanen voedingsproducten te maken die passen in ons westerse dieet. Inmiddels zet Sander zich breed in om een nieuw voedselsysteem te bewerkstelligen met speciale aandacht voor de eiwittransitie en insecten in het bijzonder.

Update

De Krekerij is gelanceerd op gastvrij rotterdam bij FoodIntro Live!

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Natuur en milieu

Alle 369 projecten