afbeelding van Annemarie
Annemarie Ondernemer

De Goede Gids

De Goede Gids geeft je alle informatie en inspiratie om zorgvuldig te consumeren!

Voor een transitie naar een duurzame economie wijzen we graag naar overheid en bedrijfsleven. Maar in feite bepalen wij, consumenten het: kiezen wij allemaal voor de ASN, dan krijgen de banken, die het niet zo nauw nemen met mensenrechten of wapenhandel, het toch echt lastig. De slogan van de Goede Gids is: 'Elke euro, goed besteed maakt een wereld van verschil'. Want het versterkt de bedrijven, die het goed doen, het stimuleert bedrijven om te volgen en de achterblijvers zullen bij gebrek aan klandizie simpelweg verdwijnen. Mooier én makkelijker kan het eigenlijk niet! Mijn missie is om het voor consumenten makkelijker te maken om voor goede bedrijven te kiezen. De wens is er al: volgens diverse onderzoeken* vindt 70% van de Nederlanders het belangrijk dat een bedrijf duurzaam onderneemt en wil zelfs 42% bij zijn of haar aankopen rekening houden met duurzaamheid. Maar in de praktijk komt daar helaas nog weinig van terecht. Waarom? Volgens diezelfde onderzoeken zijn er drie belangrijke obstakels: - we weten niet precies welke bedrijven duurzaam zijn - we wantrouwen duurzame claims - we zijn niet altijd bereid/in staat om de doorgaans hogere prijs te betalen. Niet alleen onderzoeken zeggen het. Ga maar bij jezelf of vrienden na: kun jij naast de ASN bank nog 10 duurzame ondernemingen noemen? En weet je ook zeker dat ze echt duurzaam zijn? En ben je daar klant? De Goede Gids zorgt er voor dat dat de producten of diensten van deze duurzame bedrijven beter vindbaar en beter betaalbaar worden, zodat meer consumenten er vaker voor zullen kiezen, met alle positieve gevolgen van dien. *o.a. Dossier Duurzaam, jaarlijkse monitor van GFK/b-open, Ernst&Young, Duurzaamheid in de aanbieding.

Het slimme én unieke van de Goede Gids is niet zozeer de uitvoering (er zijn meerdere gidsen) als wel de formule. Deze lost namelijk alle obstakels op die consumenten hebben om voor duurzaam te kiezen. De obstakels zijn: - we weten niet precies welke bedrijven duurzaam zijn - we wantrouwen duurzame claims - we zijn niet altijd bereid/in staat om de doorgaans hogere prijs te betalen. De Goede Gids selecteert volgens duidelijke criteria bedrijven, die goed omgaan met mens, dier en aarde én brengt in kaart wat ze te bieden hebben. Er zijn nu ruim 5.000 bedrijven geselecteerd in praktisch elke branche: van biologische bakker en restaurant om de hoek tot duurzaam elektronicamerk of fatsoenlijke modeketen. De slimme formule is het verdienmodel van de Goede Gids. Onder het motto 'beoordeel nooit je eigen broodheer'; worden bedrijven kosteloos vermeld en kan er niet tegen betaling geadverteerd worden. Zo kunnen we objectiviteit garanderen en vallen onterechte duurzame claims door de mand. De Goede Gids wordt puur en alleen mogelijk gemaakt door Goede klanten met een bijdrage van € 10 per jaar. Goede klanten worden daarmee een beetje mede-eigenaar van het platform en kunnen o.a. meediscussiëren over de selectie, tips delen en bedrijven reviewen. Zo worden duurzame bedrijven bekender. Deze formule heeft nog een bijzonder voordeel: de gratis promotie geeft bedrijven de ruimte om hun producten goedkoper aan te bieden, waardoor deze beter kunnen concurreren met het reguliere aanbod, maar zonder dat het ten koste gaat van de winstmarge. De Goede Gids zegt: geef de kosten die je anders hebt voor adverteren in korting aan de klant. Deze zal hierdoor eerder geneigd zijn om voor jouw duurzame producten te kiezen. De klant betaalt 1 keer per jaar een tientje om gebruik te kunnen maken van alle voordelen. Een bedrag, dat snel wordt terug verdiend en daarnaast de verzekering biedt van een onafhankelijke informatiebron, waar je als Goede klant zelf input aan kunt leveren.

Hoe meer mensen gebruik maken van de Goede Gids, des te meer positieve impact de Gids zal hebben. We kunnen dus vooral bekendheid gebruiken. Als je dit leest en je de Goede Gids een goed initiatief vindt, dan zou ik je als eerste willen vragen om dit bericht te liken op Facebook of anderszins bekend te maken in jouw omgeving. Daarnaast zouden we ook heel goed financiële support kunnen gebruiken; om gegevens up-to-date houden, meer bedrijven te screenen, een eigen keurmerk op te zetten en de Gids zelfs uit te breiden naar andere landen. De Goede Gids wordt mogelijk gemaakt door Goede klanten met wellicht de leukste vorm van crowdfunding: met €10 financier je de Gids voor 1 jaar en daarvoor ontvang je een veelvoud aan rendement door de Goede klanten passe-partout. Met deze passe-partout: - word je regelmatig getrakteerd op goede producten - ontvang je TeGoedjes om te sparen voor duurzame cadeaus - geven steeds meer Goede bedrijven je speciaal voordeel - maak je kans op geweldig goede prijzen uit onze Goede actie - ben je deelgenoot van een betrokken community - draag je bij aan het welzijn van mens, dier en onze aarde! Dus vind je de Goede Gids een goed initiatief, ga dan naar www.degoedegids.nl/goede-klant-worden/ Veel dank!

De Goede Gids is nu compleet met een zoekprogramma voor goede producten en diensten, een spaarsysteem voor duurzame cadeaus en redactionele content om te informeren en te inspireren. De Goede Gids is alleen nooit af. Hoe meer Goede klanten de Goede Gids ondersteunen, des te beter en sneller kunnen we ons werk voortzetten om zo echt een verschil maken.

afbeelding van Annemarie
Annemarie Ondernemer

Sinds 2003 houd ik me op verschillende manieren bezig met duurzaamheid. Als journalist, als MVO manager van BCC, als raadslid in Amsterdam, als bestuurslid van de Duurzame Waardekaart, als zelfstandig ondernemer. Mijn bedrijf heet Artica projecten en ik zet projecten op, waar mijn hart naar uit gaat. Zoals de Goede Gids om zo een bijdrage te leveren aan een betere wereld, zowel vandaag als morgen.

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 556 projecten