afbeelding van Nienke
Nienke Ondernemer

De Geboortenis

Het begin van gezond samen leven

Wij hebben het leven lief! Uit onderzoek én ervaring weten wij dat de manier waarop een kind ter wereld komt invloed heeft op zijn of haar gezondheid, toekomstkansen en manier van leven.

Wij dromen van een vredige samenleving. Wij geloven dat als wij de manier waarop kinderen ter wereld komen positief veranderen, een gezondere samenleving vorm krijgt.    1 Baby per keer. Gezonde en gelukkige mensen zorgen beter voor zichzelf, elkaar en de aarde. 

Hoe? Wij helpen aanstaande ouders en zwangeren om hun gezondheid te optimaliseren. Wij bieden veilige, natuurlijke integrale gezondheidseducatie en -zorg tijdens vruchtbaarheidscounseling, zwangerschap, geboorte en kraamtijd.

Waar? Binnen het 'healing environment' van een ecologisch, zelfvoorzienend (Energie+) gezondheidscentrum met geboorte-units. Omringd door een grote aquaponics en permacultuur-tuin die het voedsel(bos) biedt voor werknemers en bezoekers van het centrum. Hier creëren wij een plek waar men de 'fysiologie van de liefde' kan ervaren in lichaam en geest. Een duurzame samenleving begint voor ons bij Geboorte. Ieder kind verdient een optimale en zachte start. Niet alleen op fysiek, maar ook op mentaal, emotioneel, sociaal en spiritueel niveau. Daarom streven wij naar ‚buitengewoon normale geboortezorg’: Hoogwaardige, veilige gezondheidszorg van kinderwens tot ouderschap die leidt tot een optimalisatie van gezondheid van beide ouders en hun kind(eren) en daarmee tot een optimaal gezonde samenleving.
 Geboortezorg waarin gezondheid centraal staat en de natuurlijke fysiologie van geboorte als leidraad dient.

Waarom NU? Wereldwijd zien we een toename van het aantal chronisch zieke kinderen en de toegenomen kosten van hun gezondheidszorg. Discussies over de huidige stand van zaken in de Nederlandse geboortezorg laaien hoog op. Veel (as) moeders en vaders kampen met een verlies aan fertiliteit, maken zich zorgen over veiligheid en gezondheid van hun kinderen, zijn ontevreden over de huidige zorg of lijden onder een post-natale depressie. De politiek schreeuwt om een duurzame oplossing van deze problemen, maar richt zich voornamelijk op integrale organisatie en kosten besparing. Geboortezorg professionals gaan gebukt onder hoge werkdruk, protocollen en de angst voor het maken van fouten. Hierdoor neemt het aantal gevallen van Burn-out en ziekte onder zorgprofessionals toe.

Een gezonde samenleving begint bij gezonde burgers. De start van ieders individuele gezondheid ligt in de pre-conceptie fase bij de gezondheid van de ouders. Het fundament van ieders gezondheid wordt gevormd tijdens de zwangerschap en sterk beïnvloed door de wijze van geboorte en de geboorteplek. Maar ook door de vitaliteit van de zorgprofessionals die betrokken zijn bij de zorg voor Moeder en Kind.

Een gezonde mensheid begint bij gezonde, veilige Geboortezorg, geboden in een 'healing environment'. Wij willen dergelijke zorg allereerst bieden in de regio Zutphen.

Onze droom is een wereldwijd netwerk van 'Geboortenissen' dat bijdraagt aan een positieve gezonde imprint voor ieder kind dat er geboren wordt. Op deze manier kunnen we op fundamentele wijze bijdragen aan een vredige, gezonde samenleving waarin 'Liefde' de eerste boodschap is die een kind in het leven krijgt.  Een wereld waarin ecologie en duurzaamheid normaal zijn.  Waarin gezondheidsleed én kosten worden bespaard door te investeren in de optimalisatie van gezondheid.

Wij komen graag in contact met (potentiële) investeerders die zich geraakt voelen door onze visie en actief willen bijdragen aan een gezondere samenleving. 

Help ons een zachte landingsplaats mogelijk te maken voor ieder kind! Dank u wel!

 

afbeelding van Nienke
Nienke Ondernemer

Nienke Stoop (arts), Minna Sangi (kinderwenscounselor) en Christine Derksen (doula) vormen samen het bestuur van Stichting De Geboortenis. Sinds januari 2017 werken wij samen met Antti Hänninen (Eco-Architect), Stefan Hanstede (Permacultuur), Marie Louise Gasseling (Circle Motion) en Het Heelhuus (Integraal Gezondheidscentrum Warnsveld) aan de Co-creatie van een centrum voor Integrale Geboortezorg in Zutphen. Als moeders en specialisten in positieve gezondheid willen wij onze kennis, expertise, internationale contacten en passie voor een vreugdevolle samenleving bundelen en delen. Samen met onze partners middels een circulaire organisatievorm een zachte landing mogelijk maken voor ieder kind!

Update

Stand van zaken Co-Creatie Geboortenis: In de afgelopen jaren is een betrokken platform van 65 locale geboortezorg professionals ontstaan dat actief mee denkt over de visie, missie en realisatie van het geboortethuis. Contact met het locale ziekenhuis (directeur, vakgroep Gynaecologie, VSV en Verloskundigen Kring) heeft geleid tot verbreding van het draagvlak binnen de reguliere zorg voor ons initiatief. Actieve samenwerking met locale verloskundigen en gynaecologen op het gebied van educatie voor zwangeren en hun partners staat in de startblokken middels het programma 'Vitaal Zwanger' . Verkennende gesprekken met een eerste potentiële investeerder zijn positief. Een eerste potentiële bouwlocatie wordt onderzocht door een architect en permacultuur expert. In de komende maanden zal de uitwerking van de ontwikkelingsbegroting, bouwbegroting en exploitatiebegroting van De Geboortenis onze grootste prioriteit zijn. Daarnaast zal nog duidelijker in kaart worden gebracht wie de verschillende stake-holders zijn. Op wat voor manier hun participatie in de realisatie van het geboortethuis mogelijk kan zijn vanuit een circulaire organisatie en bedrijfsvorm.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 422 projecten