afbeelding van Ankie
Ankie Ondernemer

De B Pas

De B pas is een kortingspas voor mensen die een heel laag inkomen hebben. Ze hebben zo een uitje en worden betrokken bij de maatschappij.

De missie is om de Nederlanders die niet genoeg geld hebben om er eens tussenuit te gaan, een pas te geven waarmee ze of korting of in sommige gevallen gratis ergens binnen mogen. Op die manier kunnen we er voor zorgen dat mensen minder snel in een isolement raken, betrokken blijven bij de maatschappij en gemotiveerd blijven. In het kort, dat ze gelukkiger zijn.

Laatst liep ik in Amsterdam en wilde ik de botanische tuin bezoeken. Bij de prijslijst, die buiten aan de muur zat, zag ik dat de normale toegangsprijs 8,50 was, maar dat onder andere studenten en 65 plussers voor 4,50 naar binnen mochten. Voor mij was 8,50 te veel geld. Voor 4,50 had ik wel naar binnen gegaan (Momenteel heb ik niet zo heel veel geld.). Ik vroeg me af hoeveel mensen, die momenteel ook niet zo veel geld hebben, hetzelfde dilemma hebben. Het leek me een gemis voor deze niet-bezoekers maar ook voor de botanische tuin die nu ook geld misliep. 'Dat zou beter kunnen.' dacht ik. Waarop ik bedacht dat ik ook wel graag een pas zou willen hebben want dan kon ik ook eens iets leuks doen. Waarom hebben we eigenlijk niet zo'n pas? Er zijn in Nederland vele mensen die daar baat bij zouden hebben. Niet alleen voor de botanische tuin maar misschien ook voor musea, de bioscoop enzovoorts. Tijd voor een pas. Zelf dacht ik vooral bij mensen met weinig gels aan mensen die in de bijstand zaten. Dus dacht ik aan de titel: Bijstandspas. Maar omdat het woord "bijstand" vaak voor negatief aanvoelt klonk de B-pas mij beter. Bovendien zijn er ook mensen buiten de bijstand die ook te weinig geld hebben om eens iets leuks te doen. B-pas dus.

We hebben de hulp nodig van gemeenten en bedrijven (zoals bioscopen, musea, winkels, theater etcetera.) om de kortingen en wellicht gratis toegang te kunnen verschaffen. We hebben meer werknemers nodig om het project zo succesvol mogelijk te maken.

De financiën opbouwen. Geïnteresseerde partijen aantrekken. Meer mensen aantrekken om mee te werken. We beginnen klein. Op die manier raakt het bedrijf niet overbelast en kunnen we makkelijker leren wat wel en niet werkt. We beginnen daarom in Bergen op Zoom. Een mooie stad waar een groot deel van de bevolking (1 op de 10 gezinnen*) een laag inkomen hebben. De gemeente is een zeer hechte en warme gemeente die zich graag inzet voor het welzijn van de bewoners. Daarna breiden we het steeds verder uit totdat we heel Nederland kunnen bereiken. Bedrijven en instanties (winkels etc.) benaderen die willen meewerken aan het korting geven/ gratis toegang verschaffen (onder bepaalde voorwaarden). We zoeken uit hoe we een pas kunnen maken en welke kosten we hieraan kwijt zijn en welke eisen hierbij betrokken zijn. We benaderen de gemeente Bergen op Zoom om te kijken of zij willen meewerken (ook om beter te bepalen wie de B pas kan gebruiken). Het idee voor plan B nog verder uitwerken omdat het idee nog redelijk jong is. *Bron: http://www.omroepbrabant.nl/?news/241327772/Armoede+in+Brabant+Tilburg+m...

afbeelding van Ankie
Ankie Ondernemer

Ik 29 jaar en docent Engels. Ik zet ik mijzelf graag in voor een betere wereld.

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 596 projecten