afbeelding van Sjoerd
Sjoerd Ondernemer

Dark Energy

Energie opwekken uit lantaarnpalen

Dit is het idee:

Via transparante zonnecellen een deel van de straatlantaarn energie terugwinnen. Met ruim 3,5 miljoen lantaarnpalen kunnen we op deze manier een enorme hoeveelheid energie terugwinnen voor de maatschappij. De opgewekte energie wordt vervolgens teruggeleverd aan maatschappelijke instanties zoals scholen of buurthuizen, welke op die manier kunnen besparen op energiekosten.

Natuurlijk brengt dit alles kosten met zich mee. Om deze te dekken worden de cellen op reclameborden geplaatst, welke door bedrijven gehuurd kunnen worden. Het mes snijdt aan 2 kanten: Het bedrijf zorgt voor besparing bij maatschappelijke instellingen én compenseert haar eigen co2 uitstoot. Dit in ruil voor meer naamsbekendheid en merkzichtbaarheid. Een win-win-win situatie!

Hoe?

Fase 1: Eerste onderzoeksfase. Om de perfecte zonnepaneel te vinden voor dit project, worden verschillende adviseurs ingeschakeld. Zij zoeken tevens uit wat de besparing zal opleveren en hoe kan de gewonnen energie wordt opgeslagen en getransporteerd naar de eindgebruiker. Maar ook kijken ze naar de kosten en verkeersveiligheid hiervan. 

Fase 2: Tweede onderzoeksfase. Bij diverse montagebedrijven wordt de vraag uitgezet naar een zo efficiënt mogelijk systeem om de panelen te plaatsen. De constructie die het meeste voldoet aan alle gestelde eisen, in combinatie met de kosten, wordt gekozen voor het project.

Fase 3: Kosten/baten analyse. Nu alle kosten bekend zijn, wordt doorgerekend of het project daadwerkelijk efficiënt is en wat evt. de verhuur van de reclameborden moet opleveren. Met deze gegevens worden bedrijven benaderd voor potentiële interesse in de verhuur hiervan. 

Fase 4: Pitchfase. Nu alle informatie compleet is en verschillende bedrijven aan boord zijn, wordt het project gepitcht bij diverse gemeentes voor een testfase.  

Fase 5: Testfase. Het project wordt in 1 straat of wijk uitgerold en toont aan of de verwachtingen op alle fronten worden waargemaakt. Evt. kinderziektes worden geëlimineerd en de straat of wijk dient als showcase voor andere wijken en gebieden.

Fase 6: Uitrolfase. Nadat de testfase positief is volbracht, kan een verdere uitrolling in Nederland en later Europa voltooid worden.

afbeelding van Sjoerd
Sjoerd Ondernemer

Na in 2010 stage te hebben gelopen in Zuid-Afrika, werd me duidelijk dat het anders moet. Het roer om. En dat hoeft helemaal niet vervelend te zijn! Sterker; als we zo doorgaan, gaan dingen écht vervelend worden en daarom bedenk ik nu vast graag nieuwe oplossingen voor de wereld van morgen.

Update

www.sjoerdvanbeurden.nl

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website
PROJECTEN

Meer projecten in Klimaatbescherming

Alle 352 projecten