afbeelding van Dennis
Dennis Ondernemer

CRDL

Een nieuwe vorm van 'ontmoeten’.

CRDL 

CRDL [Cradle] is een interactief zorginstrument dat een nieuwe vorm van contact mogelijk maakt door aanraking tussen mensen te vertalen in geluid. CRDL is ontworpen voor mensen die moeite hebben met communicatie en/of sociale interactie én hun omgeving. Door fysiek contact speels en onderzoekend te benaderen omzeilt CRDL bestaande conventies die verbonden zijn met aanraking.

De interactie begint wanneer twee gebruikers ieder één hand op de CRDL leggen en een circuit vormen door elkaar aan te raken. Vervolgens herkent CRDL de manier waarop mensen elkaar aanraken en vertaalt deze aanrakingen in geluid. De manier van aanraken is van invloed op het geluid dat wordt voortgebracht. CRDL beschikt over 25 voorgeprogrammeerde geluiden, verdeeld over 5 thematische geluidsbibliotheken. Gebruikers kunnen de interactie verder afstemmen op persoonlijke voorkeuren door eigen geluiden toe te voegen op een SD-kaart. CRDL kan zowel 1-op-1 als in een groep worden gebruikt door meer deelnemers aan het circuit toe te voegen, als schakels in een ketting.

CRDL helpt het isolement van mensen te doorbreken wanneer een normaal gesprek niet meer goed mogelijk is en draagt hiermee bij aan het welbevinden van gebruikers. Het instrument maakt een contact mogelijk waaraan gebruikers gelijkwaardig kunnen deelnemen, ongeacht hun cognitieve vermogens. Iedere deelnemer heeft gelijke mogelijkheden het contact te initiëren en invloed uit te oefenen op de interactie.

CRDL is winnaar NRC Live Zorgtechnologie 2016, NRC Live Moonshot start-up 2017, Heldcare 2017, Purpose Award 2017 en won de (vakjury-) Nationale Zorginnovatieprijs 2018.

Bekijk het onderstaande filmpje om te zien hoe de CRDL werkt:

https://vimeo.com/209695373

Of deze korte documentaire over de inzet van CRDL bij (diep-)verzonken mensen en hun omgeving, als een sociale interventie in de ouderenzorg:

https://vimeo.com/273686930

 

afbeelding van Dennis
Dennis Ondernemer

Update

Met hulp van Zilveren Kruis Achmea is in 2018 een wetenschappelijk validatie-onderzoek opgestart naar de effecten van CRDL bij mensen met dementie en hun omgeving. De uitkomsten uit dit onderzoek worden naar verwachting begin 2019 gepubliceerd.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

Reacties (1)

Meepraten? Login

afbeelding van Josephine
Ik zou wel willen onderzoeken of dit ook bruikbaar is bij een afscheidsritueel. Regelmatig maak ik mee dat een partner overlijdt van iemand met dementie en dat het dan lastig kan zijn de ander te betrekken in een afscheid.
PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 287 projecten