afbeelding van Jeroen
Jeroen Ondernemer

Cotton Joe

Met Cotton Joe zullen wij afreizen naar Amerika, China en India om daar katoenplantages te bezoeken.

Ik geloof in een wereld waarbij er honderdprocent transparantie is in productie ketens, zodat de consument weet waar zijn of haar product vandaan komt, hoe de producten worden gemaakt en onder welke arbeidsomstandigheden dit gebeurd. Sinds het instorten van de grote kledingproductie fabriek in Bangladesh in 2013 is er al veel veranderd in de mode industrie op het gebied van de werkomstandigheden en de productie van kleding, en de katoenindustrie wordt ook al behoorlijk aangepakt. Maar de gemiddelde consument heeft geen idee waar zijn of haar t-shirt vandaan komt, niet van het productieproces, en zeker niet van de grondstof. Dit willen wij laten zien door de drie grootste katoenproductie landen te bezoeken; Amerika, China, en India. Wij willen hier plantages en boardrooms bezoeken om hier de mensen die daar werken te portretteren en een kort interview bij hen af te nemen. Tijdens onze reis willen we een 360ºfilm/VR film maken zodat je daadwerkelijk kan ervaren hoe het is om rond te lopen en te werken op de plantages. Ik wil dit project samen met een fantastische fotograaf gaan doen, Reinier van der Aart (RVDA). De resultaten (de portretten, de interviews, het reisverhaal, en de andere bevindingen op de plantages) willen wij verwerken in een boek en samen met de portretten en de 360graden film willen wij dit presenteren op een expositie van twee maanden die samen zal vallen met de Amsterdam Denim Days. Wanneer dit project voltooid is zal ik verder werken aan de blauwdruk om vervolgens deze te kunnen gebruiken op andere industrieën en grondstoffen. Er zijn nog veel onbekende en interessante verhalen te vertellen op het gebied van grondstoffen.

Jeroen van Kooten heeft in 2013 zijn opleiding Product ontwikkeling/Mode Design afgerond aan het ROC van Amsterdam. Hierna is hij nog twee jaar HBO gaan doen maar kwam tot de conclusie dat hij toe was aan iets te doen wat er meer toe doet, iets relevants, niet alleen voor zichzelf maar ook voor anderen. Tijdens zijn opleiding op het ROC kwam hij in zijn derde jaar in aanraking met de eerste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid binnen de kleding industrie. Deze duurzaamheid bevond zich als recycling. Deze ontwikkelingen vond hij zeer interessant en vooral het technische deel daar achter. Nadat hij ambassadeur was geworden van House of Denim heeft dit zijn nieuwsgierigheid voor duurzaamheid steeds meer doen oplaaien. Tijdens zijn stage bij Kings of Indigo kwam hij steeds meer hier mee in aanraking maar aan het eind van zijn opleiding wist hij nog niet zo goed wat hij er mee moest gaan doen. Tijdens zijn twee jaar HBO heeft hij zich op andere zaken gericht maar kwam aan het einde, tijdens een goed gesprek met een goede vriend, er achter dat hij toch wat meer met duurzaamheid moest gaan doen. Daarna is het balletje gaan rollen, door gesprekken met verschillende interessante en vooraanstaande personen in de industrie is er een plan ontstaan. Uiteindelijk is hier 'Cotton Joe' uit ontstaan. Een blauwdruk die kan toegepast worden op verschillende grondstoffen en productieketens, van katoen tot synthetische stoffen voor kleding tot staal voor de autoindustrie.

Voor dit project hebben we nog een klein verlanglijstje. Wij hebben al een aantal dingen zelf kunnen regelen, namelijk: - Auto's in elk land - Toezeggingen van verschillende merken om ons te steunen met goederen - En als het goed is hebben wij onze grootste vluchten ook al gedekt - Een introductie tot de Amerikaanse katoenindustrie Het geen wat wij nu nog missen is het volgt: - Verblijfskosten - Brandstof voor de auto's (en andere reiskosten) - Drukkosten van de boeken - Foto en film apparatuur (Voor het maken van de 360ºfilm/VR film en een extra fotocamera voor Jeroen) - Huur pand voor expositie en kosten foto's drukken - Contacten binnen China en India voor plantages te bezoeken Naar schatting hebben wij nog een 40.000,- euro nodig om dit project tot een succes te maken. (mits de grootste vluchten gedekt worden)

Het project is ooit begonnen met het idee dat wij er een crowdfunding van gingen maken, via Indiegogo. Dit plan is helaas mislukt en heeft onze crowdfunding een 210 euro opgehaald. Hierna zijn wij wat meer gaan nadenken over hoe wij het voor elkaar konden krijgen om de financiën voor elkaar te krijgen, we hebben gekeken naar een nieuwe campagne, maar hiervoor wilde wij wel eerst een goede achterban creëren en een deel van onze financiën gedekt hebben. Dit is gedeeltelijk gelukt door goederen die wij van bedrijven kregen, alleen is dit nog lang niet voldoende. Jeroen is sinds een paar maanden bezig met het onderzoeken van de keten, contacten leggen om bij plantages makkelijker binnen te komen en de eerste informatie waarover hij beschikt te verwerken in een concept boek, en is hij bezig met het ontwikkelen van zijn vaardigheden die hij tijdens de reis zal nodig hebben. De volgende stap is de financiën bij elkaar krijgen om alle kosten te dekken, of tenminste het grootste deel van de kosten. Uiteindelijk willen wij nog een tweede crowdfunding creëren om alle financiën rond te krijgen en als extra steun in de rug. Deze tweede crowdfunding is ook bedoelt om alvast de boekverkoop te stimuleren en bekendheid te creëren. Tijdens de reis wil Jeroen alvast kleine, vlog-achtige, filmpjes creëren om te laten zien wat er gebeurt tijdens de reis, waar we tegenaanlopen, wie we tegenkomen en de algemene sfeer te creëren van het boek. Deze worden gepubliceerd op YouTube en zullen gedeeld worden op Facebook en Twitter. De gehele reis zal naar verwachting 1,5 maand duren. Wij willen in elk land minimaal 2 weken aanwezig zijn om genoeg plantages te bezoeken en mensen te spreken. Naar waarschijnlijkheid zullen wij niet die 1,5 maand achter elkaar kunnen reizen en moet het opgebroken worden in twee delen. Dit heeft te maken met groei en pluk periodes van katoen. Dit heeft ook een groot voordeel, zo kunnen wij na de eerste reis alvast de foto's bewerken en een groot gedeelte van het boek schrijven. Zodat wij na de tweede reis de laatste foto's en verhalen kunnen schrijven en het vrij snel klaar kunnen maken voor de drukker.

afbeelding van Jeroen
Jeroen Ondernemer

Afgelopen jaar ben ik mezelf tegen gekomen, ik studeerde al bijna 9 jaar en ik vond het mooi geweest, ik moest iets doen voor de wereld, iets relevants. Maar wat? Na een aantal goede gesprekken met mensen in de mode industrie ben ik tot de conclusie gekomen dat ik mij moet gaan richten op het inzichtelijk maken van productieketens en de communicatie van dit naar de consument.

Update

Afgelopen week heeft Jeroen de Innovation Games 2017 gewonnen! Een wedstrijd waarbij Circulaire Economie centraal stond en waarbij Jeroen en zijn team een nieuw systeem voor afvalverwerking hebben bedacht.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 596 projecten