afbeelding van Maarten
Maarten Ondernemer

Coolfinity - koelen op 6 uur stroom per dag

Coolfinity: de koelkast voor tropische landen die bij dagelijkse stroomuitval tot 18 uur per dag toch vaccins en voedsel blijft koelen

Coole uitdaging

In veel tropische landen is er niet genoeg stroom om effectief en betrouwbaar koeling te leveren. Daardoor bederven vaccins, medicijnen en voedsel en moeten ze worden weggegooid. Dit leidt tot onnodig meer ziektes en gezondheidsproblemen. Wij geloven dat stroomuitval niet een belemmering moet zijn voor een goed leven.

Slimme koelkast voor tropische landen

De innovatieve koelkast van Coolfinity blijft koelen ook als de stroom uitvalt en er geen generator beschikbaar is. Slechts 6 uur stroom is nodig om 24 uur koel te blijven, ideaal voor de meer dan 70 tropische landen waar stroomuitval een dagelijkse realitieiti is. De ijsbank fungeert als een thermische batterij. Deze slaat de koude op als er stroom is en geeft die langzaam af als er geen stroom is. Zo blijft de inhoud op de juiste temperatuur. Dat is noodzakelijk voor medicatie en voedsel, en gewenst voor koud bier en frisdrank. Coolfinity begon als spin-off van Heineken en ontwikkelde een grote duurzame koelkast voor de business to business markt. Hij is succesvol getest in de markt en de eerste containers met koelkasten zijn verkocht.

Medische toepassingen

Het koud houden van vaccins en andere medicatie is een grote uitdaging, aangezien medische middelen vanaf de productie tot het gebruik altijd koel vervoerd en bewaard moeten worden. De unieke eigenschappen van de koelkast maken het ook geschikt voor de medische markt. De eerste medische koelkasten zijn verkocht in West-Afrika. Naast het redden van voedsel, kunnen we dan ook mensenlevens redden.

Op naar zonne-energie!

De koelkast is solar-ready. Doordat hij zeer energiezuining is, kan er met zonnepanelen de benodigde energie gegenereerd worden. Hiervoor moeten we ons elektrisch systeem verder ontwikkelen. Met een solar versie kunnen we niet alleen koeling brengen op locaties met stroomuitval, maar kan onze koelkast overal geplaatst worden! Nog meer impact, en dat op duurzame energie.

De ASN Bank Wereldprijs kan ons helpen om de volgende stap te zetten!

afbeelding van Maarten
Maarten Ondernemer

Ik heb 24 jaar ervaring in Duurzame Innovatie en Marketing: 11 jaar bij Philips, 4,5 jaar bij Heineken en ca 10 jaar als consultant op duurzaamheid. Bij Heineken verantwoordelijk voor duurzame innovatie, marketing en vergroening van koelsystemen. Daar ben ik ook begonnen met de ontwikkeling van de koelkast. Sinds 2016 heb ik de koelkast zelfstandig als start-up is een spin-off voortgezet.

Update

Momenteel wordt de eerste grote batch koelkasten geplaatst op de Caraïben! De Caraïben is een van de regio's waar de infrastructuur zich moeilijk ontwikkelt, door armoede en de jaarlijkse stormen die het land teisteren. Met onze koelkasten kunnen wij toch iets betekenen in het bouwen aan hun samenleving.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 288 projecten