afbeelding van Minke
Minke Ondernemer

Conscious Kitchen

We brengen mensen samen door diners waarbij iedereen meedoet met het creëren van de ervaring. De maaltijd is gemaakt van gered voedsel.

Conscious Kitchen is een Haags initiatief dat zich richt op het promoten van duurzaamheid, gemeenschap en bewust leven, door buurt diners te organiseren voor en door de lokale gemeenschap. Het is begonnen als een klein netwerkdiner voor duurzame initiatieven in Den Haag en is nu uitgegroeid tot een evenement dat wekelijks rond de 75 mensen voedt. Alle groente en fruit waarmee we koken zijn 'gered' van de Haagse Markt: het zijn producten die de marktkooplieden zouden hebben weggegooid aan het eind van de dag.

Onze insteek is 'cook together, eat together, clean together', waardoor de ervaring wordt gecreëerd voor en door de gemeenschap. Op deze manier hebben we een unieke benadering waarmee we iedereen betrekken bij de organisatie. Jong, oud, student en buurtbewoner ontmoet elkaar over een maaltijd doordat iedereen aan lange tafels met elkaar in gesprek raakt.

Deelnemers kunnen kiezen hoe bij te dragen aan het diner: door tijd, producten of geld te doneren. De eerste optie is om als vrijwilliger te helpen met koken, serveren of schoonmaken. Ten tweede kunnen mensen houdbare producten meenemen waarmee we de volgende keer kunnen koken, zoals olie, rijst of peulvruchten. Als laatste is er de optie om geld te doneren voor de onkosten die gemaakt worden voor het organiseren van een diner. Het staat iedereen vrij om naar eigen capaciteit bij te dragen.

Concreet brengen we mensen bij elkaar die elkaar misschien anders nooit hadden ontmoet, waardoor ze hun blik verruimen en netwerk vergroten. Ook brengen we mensen weer in contact met elkaar in een individualiserende en meer en meer digitale samenleving. Verder laten we mensen het eeuwenoude proces ervaren van het samen bereiden van eten.

Indirect maken we individuen bewust van onderwerpen zoals voedselverspilling. Door creatief te koken met van verspilling geredde producten maken we de gemeenschap bewust van de schaal waarop voedsel verspild wordt. Door alleen plantaardig te koken laten we zien dat een maaltijd heerlijk kan zijn zonder veel impact te hebben op het milieu.

Graag willen wij meerdere diners per week gaan organiseren waardoor we meer mensen kunnen bereik én meer voedsel kunnen redden. Op dit moment zijn we afhankelijk van individuele donaties. Met de ASN Wereldprijs zouden we grotere investeringen kunnen doen om ons bereik te vergroten.

 

afbeelding van Minke
Minke Ondernemer

Tijdens mijn studie ben ik geïnteresseerd geraakt in duurzaamheid en ethiek. Deze twee thema’s komen samen in het vraagstuk over onze individuele verantwoordelijkheid in het wereldwijde klimaatprobleem. Natuurlijk ligt er een grote taak bij overheden en bedrijven, maar als individu kunnen we ook een verschil maken. Met Conscious Kitchen wil ik graag mensen doen inzien dat alles wat je koopt, gebruikt en weggooit een impact heeft op de wereld. Door wekelijks een diner te organiseren met voedsel wat anders zou worden weggegooid, laten we zien hoe grootschalig voedselverspilling is. We maken het erg tastbaar door aan te geven dat alle groente en fruit die we op een avond eten zonder het diner bij het vuilnis zou zijn beland. Tegelijkertijd geven we er een positieve draai aan door te laten zien dat het anders kan en dat door onze eigen keuzes de wereld een beetje verandert. Uiteindelijk wordt 40 procent van al het voedsel verspild door huishoudens zelf, dus daar valt veel te halen. Mensen komen niet alleen naar onze diners om voedselverspilling tegen te gaan, de grootste reden is toch de gezelligheid. Dit is iets wat ik de afgelopen tijd geleerd heb wat betreft het overbrengen van een boodschap: het moet ook leuk zijn. Samen een maaltijd bereiden en eten is de perfecte manier om nieuwe mensen te ontmoeten en ook tijdens het afwassen maak je gemakkelijk een praatje. In de toekomst hoop ik nog meer mensen te kunnen bereiken met meerdere diners per week en meer Conscious Kitchens verspreid verschillende landen. Ook hoop ik samenwerkingen aan te gaan met andere organisaties om elkaar te ondersteunen en zo ons bereik en impact te vergroten.

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 390 projecten