afbeelding van Maarten
Maarten Ondernemer

Circular Coffee Fund

Gebruik je eigen herbruikbare koffiebeker - hierdoor bespaart een café zo'n 10 cent. Dit geld investeren wij in duurzame koffielandbouw.

Iedere keer als je een koffie to-go bestelt, krijg je een papieren beker met plastic deksel. Bio-afbreekbaar of niet, dit is geproduceerd om na 10 minuten gebruik weggegooid te worden. Aan de andere kant van de keten, bij de koffieboeren, is er een worsteling gaande de plantages bestendig te maken voor klimaatverandering door duurzamer te boeren. Het Circular Coffee Fund koppelt deze twee problemen aan elkaar en brengt een oplossing voor beiden.

Het systeem is simpel. Iedere keer als jij je eigen herbruikbare koffiebeker meeneemt voor een koffie-to-go (bijvoorbeeld op het station), dan hoeft het café geen papieren beker voor je te kopen. Dit scheelt zo'n 10 cent. In plaats van dat die 10 cent in de zak van het café of jou gaat, stoppen wij het in een fonds. Met dit fonds kunnen we de transitie naar een duurzamere koffielandbouw bekostigen. Je houdt hiermee dus je directe omgeving schoon van onnodig afval, terwijl je gratis de koffielandbouw verduurzaamt.

Het is de eerste stap van de circulaire economie in de koffieketen en het fonds heeft als doel een wereldwijde impact te maken. De website is in het Engels, en het systeem is duidelijk opgezet voor iedereen. Transparantie is ontzettend belangrijk, net als je verbonden voelen met het project. Dit bewerkstelligen we door de participerende boeren te stimuleren social media (zoals Instagram en Facebook) te gebruiken, zodat degenen die trots hun bijdrage leveren door hun eigen kopje mee te nemen, hun inzet kunnen volgen. Dit kader geeft de boeren ook de fantastische mogelijkheid in contact te zijn met de eindconsument, weg uit de schaduw van de wereldbeurzen en tussenhandelaren.

Het Circular Coffee Fund is erg verweven met de jonge consultancy start-up het Circular Coffee Collective, dat het fonds runt. Het Collective is er op gericht de circulaire economie behapbaar te maken voor bedrijven en overheden, en hoe makkelijker te beginnen dan bij een kopje koffie? In samenwerking met een koffiehandelaar en een NGO is het fonds opgezet, om via een non-profit manier een zo groot mogelijke impact te maken en bereik te creëren. Het fonds wordt zo een opstapje voor verdere ontwikkeling naar een circulaire economie, en de consultancy gebruikt vaak het fonds als een eerste begin van een groter traject. Dus waar je ook begint - voordat je het weet ben je verweven geraakt in het verduurzamen van de koffiehandel en het afvalvrij maken van de wereld. 

afbeelding van Maarten
Maarten Ondernemer

26 lentes jong, gedreven en doelbewust met een groen en sociaal hart. Focus op het aanpakken van ongelijkheid en vervuiling in de koffiesector, en met name dit "hapklaar" te maken zodat iedereen mee kan doen. "Mijn doel is aanstekelijk te zijn en mijn enthousiasme te verspreiden zodat de wereld een eerlijkere, duurzamere en afval-loze plek wordt!"

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Natuur en milieu

Alle 291 projecten