afbeelding van Dorus
Dorus Ondernemer

Circulaire hoofdtelefoons

Een modulaire hoofdtelefoon (t.w.v. €250) voor €7,50/maand. Hiermee nemen we het voortouw richting circulaire consumentenelektronica!

Wereldwijd gooien we zo'n 30 miljoen ton aan elektronica weg (E-Waste), vol met waardevolle materialen en bruikbare componenten. Zonde! Onze missie is om de overgang naar de Circulaire Economie te versnellen, door het ontwikkelen van circulaire consumentenelektronica. We zien dat circulaire B2C producten nauwelijks bestaan en vaak enkel aanslaan bij een kleine niche van ‘groenen’. Onze drive is juist om een brug te slaan naar mainstream klanten, met concepten die een breder publiek aanspreken en die iedereen kan begrijpen!

Wij zijn beiden enorme muziekfanaten! We spelen in een band, luisteren vrijwel de hele dag door muziek en vermaken ons uren in een tweedehands platenzaak. Verslavend is het. Om in onze dagelijkse behoefte aan muziek te voorzien, hadden wij overal en altijd onze koptelefoons mee. Nadeel; op deze manier verslijt je met gemak twee a drie hoofdtelefoons per jaar..., telkens weer zo’n simpel kabeltje of plug. De frustratie van een kapot onderdeel waardoor je een dure koptelefoon moet weggooien die het voor de rest nog prima doet, is daarom voor ons heel herkenbaar. Daarom hebben wij met Gerrard Street een super kwaliteit hoofdtelefoon ontwikkeld die volledig modulair is. In plaats van een aanschafprijs van €250, vragen we €7,50 per maand. Is er een schade? Dan ontvang je gratis een vervangend onderdeel. En verouderde onderdelen worden weer gerecycled en gebruikt voor gratis upgrades. Kortom, het gemak van Spotify en Car2Go in een hoofdtelefoon! Sinds mei versterkt Yvette ons team. Yvette komt uit een ondernemersnest en heeft een achtergrond in finance & investments.

Op dit moment hebben we een kleine 600 klanten. Dat is een mooie eerste stap, maar het is lang niet genoeg om een gezond bedrijf op te bouwen - laat staan daadwerkelijk impact hebben. We kunnen alle hulp gebruiken rondom PR, communicatie en marketing. We zien dat het voor veel mensen nog steeds een enorme drempel is om een abonnement aan te gaan. Sales gaan goed, maar van mainstream adaptie is nog geen sprake. We blijven zoeken naar de juiste product-market fit en testen veel verschillende kanalen! Maar ook bij het vinden van mogelijke allianties, bijvoorbeeld met muziekstreamingdiensten, telecomproviders, of luchtvaartmaatschappijen. Dit zou een enorme impuls kunnen geven! En, zoals elke startup, zijn we natuurlijk op zoek naar financiering. We merken dat ons concept als snel te pionierend is voor traditionele investeerders. Daarom zoeken we impact investors of informals die onze visie ondersteunen.

We zijn in april 2014 begonnen. Na intensief marktonderzoek en testen met Minimum Viable Products hebben we in november 2015 een crowdfunding campagne gedraaid. In juni 2016 hebben we de productie van 1000 hoofdtelefoons afgerond en zijn de eerste 500 hoofdtelefoons uitgeleverd. De volgende milestone is het aansluiten van de 1000ste gebruiker. Eind 2017 willen 10.000 klanten hebben en om daar te komen hebben we een investering nodig van €500.000. Ook zullen we een draadloos model ontwikkelen, omdat we nu al merken dat de kabel het meest kapot gaat. Zo laten we zien dat het mogelijk is om een zeer schaalbaar, circulair consumentenproduct op de markt te brengen. Hierbij hoort een omslag van productgebruik bij consumenten. We zien dat jongeren tussen de 20-30 (overwegend mannen) hier nu al op en voor staan. Indirect verwachten we spill-over naar andere bedrijven, doordat we laten zien dat we niet enkel afval besparen, maar ook winstgevend zijn. Onze droom is dat 25% van alle consumentenelektronica in 2035 een circulair businessmodel heeft. In dat geval zou er - op basis van huidige cijfers - elk jaar 1,5 miljoen ton plastic en 2 miljoen ton aan metalen worden hergebruikt. Bovendien levert dit een jaarlijkse besparing van 150 Megaton CO2 op.

afbeelding van Dorus
Dorus Ondernemer

Hoi , ik ben Dorus, 29 jaar oud en ik woon in Rotterdam. Ruim twee jaar geleden ben ik afgestudeerd aan de TU Delft als Industrieel Ontwerper en ik ben direct gaan ondernemen. Ik heb niet de illusie dat ik nu degene ben die de hele wereld gaat veranderen, maar ik vind het belangrijk om een stukje bij te kunnen dragen aan een duurzame toekomst. Daarnaast ben ik mijn hele leven een enorme muziekliefhebber! Altijd en overal luister ik muziek en ik speel piano in een band.

Update

Na het succes van onze eerste koptelefoon komen we nu met een draadloos model! In de eerste 36 uur van de crowdfunding campagne hebben we ruim 50% van de financiering opgehaald. Gaat er iets stuk, dan wordt het onderdeel gratis vervangen en gerecycled! Met dit concept willen we de groeiende stroom elektronisch afval een halt toeroepen en laten zien dat het anders kan!

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Natuur en milieu

Alle 596 projecten