afbeelding van Hilde
Hilde Ondernemer

Circulaire fruitteelt met De Fruitmotor

Herstel van wilde bijen in de boomgaard m.b.v. geld dat we verdienen met heerlijke producten van restfruit, voor een eerlijke prijs

In de Betuwe komen veel fruittelers in de knel door prijsdruk, en daardoor ook de ecologie onder meer door gebruik van bestrijdingsmiddelen, achteruitgang van biodiversiteit, vervuild oppervlaktewater, etc. Daar doet De Fruitmotor iets aan! De Fruitmotor is een social enterprise en maakt van restfruit heerlijke producten en verkoopt die in een ketencoöperatie (de eerste van NL!). Daardoor ontvangen de telers een eerlijke prijs voor hun restappels (die wij Krenkelaars noemen). Een deel van de opbrengst wordt geïnvesteerd in de aanleg van bloemranden, bijenhagen en nestgelegenheid voor wilde bijen. Waar de teler natuurlijk zelf baat bij heeft voor de bestuiving van zijn appelbloesem. En waardoor in groter verband het landschap ook fraaier en opener wordt, want we werken aan een Betuws Bijenlandschap. Ook wordt de bodemkwaliteit beter en blijft het slootwater schoner door minder te spuiten en waar mogelijk groene middelen te gebruiken.

De Fruitmotor is als ketencoöperatie opgericht op 15 december 2016 en telt al 220 leden! De telers, verwerkers, verkooppartners en consumenten kunnen lid worden en hebben een stem in hoe hun omgeving eruit komt te zien. We organiseren samenwerking in de keten, brengen de consument en teler weer met elkaar in contact en vormen een lerend netwerk. We werken samen met Wageningen Environmental Research en Naturalis op natuurinclusieve landbouw. En doen projecten met Aeres Hogeschool voor de verwaarding van appelpulp (dat overblijft bij het persen van de appels) om alle cirkels rond te maken!

De Fruitmotor is een circulair business model.

afbeelding van Hilde
Hilde Ondernemer

Ik ben Hilde Engels en zet me in om natuur in ons dagelijks leven te behouden. Ik ben een innovatieve systeemdenker, doorzetter, energiek en creatief. Er is altijd een oplossing als je maar wilt! Samen met Henri Holster heb ik De Fruitmotor opgericht. Henri werkt aan de Wageningen Universiteit als onderzoeker van duurzame innovaties. Ontzettend verdrietig dat ons andere maatje, Peter van Luttervelt, onlangs is overleden. Henri en ik zijn nu de drijvende krachten achter De Fruitmotor, en samen jagen we de verduurzaming aan. Maar als coöperatie doen we dat niet alleen. Dankzij de steun van onze leden lukt het ons steeds om te groeien en meer impact te realiseren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over deze onderneming op de website

Ga naar website

Volg op social

Reacties (2)

Meepraten? Login

afbeelding van Hilde
Beste Cider van Nederland! Hoe gaaf is het dat Krenkelaar Appelcider uitgeroepen is tot Beste Cider van Nederland! De Fruitmotor won de Publieksprijs tijdens het Foodlog Live event op 15 september 2018.
afbeelding van Ingeborg
tof dat jullie meedoen.....heel veel succes !!
PROJECTEN

MEER GERELATEERDE PROJECTEN

Alle 317 projecten