afbeelding van Robert-Willem
Robert-Willem Ondernemer

CIRCO | Circular Business Design Track

In een serie van drie workshops helpen we je bedrijf op weg om samen nieuwe circulaire businesskansen te ontdekken.

Eerstvolgende data: 24 mei, 7 en 21 juni 2017

De ontwikkeling naar een circulaire economie begint met circulair ondernemen, design is hierbij de motor om tot circulaire producten en diensten te komen. CIRCO, BeeBlue en DDiD helpen jou en je bedrijf op weg met de Circular Business Design Track. In 3 actieve workshops komen we samen tot nieuwe producten, diensten en businessmodellen. In een serie van drie workshops helpen we jou als bedrijf op weg om samen nieuwe circulaire businesskansen te ontdekken. Na afloop heb je zowel een visie ontwikkeld als een concreet, praktisch uitvoerbaar plan om morgen aan te beginnen.

Werkwijze

Een Circular Business Design Track bestaat uit drie ééndaagse workshops in een periode van twee maanden. Je maakt hierin kennis met de mogelijkheden van circulair ondernemen en ontwerpen (Workshop 1: Initiate), verkent kansen daarvan voor je eigen business (Workshop 2: Ideate), en zet concrete eerste stappen in de ontwikkeling van nieuwe producten, diensten en businessmodellen die bijdragen aan de ontwikkeling naar een circulaire economie (Workshop 3: Implement).

Workshop 1 Initiate

Tijdens deze eerste dag duiken we diep in het gedachtegoed van circulaire economie. Bedrijven en ontwerpers onderzoeken samen hoe je tot innovatieve businessmodellen en productontwerpen kunt komen door praktische toepassing van circulaire-design-principes. We starten met een inspirerende rondleiding bij een bedrijf dat afval beschouwt en behandelt als grondstof voor nieuwe producten. We spelen een serious game waarin je de voordelen van circulaire business modellen ervaart.

In het tweede deel van de workshop wordt het concept van de circulaire economie geïntroduceerd en uitgelegd hoe je met circular design commercieel aantrekkelijke producten en diensten creëert voor klanten / gebruikers. Uitgerust met deze kennis ga je samen verkennen hoe verschillende circulaire ontwerpstrategieën daarbij ingezet kunnen worden. Aan het eind van de workshop ben je in staat om een selectie te maken van de meest veelbelovende ontwerpstrategieën. Deze vormen het startpunt voor workshop 2.

Workshop 2 Ideate

In deze sessie gaan we gericht aan de slag met de circulaire ontwerpstrategieën en circulaire businessmodellen. De benoemde kansen uit workshop 1 worden verder verkend. Het team van ontwerpers neemt het voortouw en gaan samen met de bedrijven aan het werk. Kennis, kunde en creativiteit worden ingezet om, in een aantal interactieve werkvormen, alle verzamelde inzichten te verwerken tot potentiële circulaire producten en diensten, gekoppeld aan een circulair businessmodel. Dit levert nieuwe mogelijkheden op in een range van aanpassingen die op korte termijn gerealiseerd kunnen worden tot vernieuwende businessconcepten. Deze concepten zijn eerste stappen naar toekomstige circulaire diensten of aanpassingen in de keten.

Workshop 3 Implement

Tijdens de 3e workshop word je voorbereid om de stap te maken naar realisatie van waardevolle circulaire producten, diensten en businessmodellen. Dit begint met het identificeren van het beste concept uit workshop 2 Ideate. We kijken daarbij naar technische- en commerciële haalbaarheid, gevolgen voor bedrijfsvoering en circulaire impact. Je krijgt hierdoor concreet inzicht in mogelijke consequenties en criteria van haalbaarheid; kennis die je ook na afloop gericht kunt toepassen. Daarna wordt een Roadmap, een praktisch stappenplan, opgesteld met concrete vervolgstappen voor gerichte realisatie van de concepten.

Als bedrijf ben je hierna uitgerust met tools en kennis om je eigen organisatie stapsgewijs te transformeren tot een circulaire koploper.

Voor wie?

Deelnemers zijn maakbedrijven in Nederland. Per bedrijf doen twee personen mee die op strategisch niveau betrokken zijn bij business development, marketing, sales en design / productontwikkeling. In deze training werken en leren deelnemers uit verschillende branches met en van elkaar. Ook bedrijven in Fashion – Home & Living – Interior building & products kunnen in deze Track deelnemen.

Data: 24 mei, 7 en 21 juni 2017

Tijd: 9.00 – 17.30 uur

Je verlaat de workshopserie uitgerust met de tools en kennis om je eigen organisatie te transformeren tot een circulaire koploper, met realistische concepten voor waardevolle producten en diensten. Trainers: Deze Track wordt begeleid door CIRCO-trainers Robert-Willem Dol(BeeBlue) en Stella van Himbergen (DDiD)

Aan deelname zijn kosten verbonden. Dit jaar wordt echter een deel van de track gefinancierd door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Voor informatie over de kosten kun je telefonisch of via de mail contact opnemen. CIRCO is powered by CLICKNL, het kennis en innovatienetwerk van de Creatieve Industrie.

Belangstelling?

Mail een korte motivatie waarom je deze training wilt doen naar robert@wearebeeblue.comVoor meer informatie mail naar robert@wearebeeblue.com of bel Robert-Willem Dol 06 46 64 14 38

afbeelding van Robert-Willem
Robert-Willem Ondernemer

Mijn naam is Robert-Willem Dol, oprichter van BeeBlue. BeeBlue is een collectief van ondernemers dat producten bedenkt en ontwikkelt uit -organische- reststromen. Daarnaast helpt en ondersteunt BeeBlue organisaties in de transitie naar circulair ondernemen, circulaire businessmodellen en bijbehorende design-strategieën. BeeBlue heeft als ambitie positieve impact te genereren op maatschappij, natuurlijke ecosystemen, en economie. Een gezond economisch systeem dat maatschappelijke- en ecologische waarden faciliteert. Website: http://www.wearebeeblue.com/ Facebook: facebook/wearebeeblue

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Natuur en milieu

Alle 596 projecten