afbeelding van Lucie & Madelein
Lucie & Madelein Ondernemer

ChocQue

ChocQue: Raw – Organic – Fresh. Onze droom: een sociale werkplaats opzetten in Amsterdam en iedereen verse ChocQue chocolade laten proeven!

Wij, Lucie en Madelein, de chocolademakers van ChocQue, maken Bean-to-Bar chocolade in Amsterdam. Wij hebben ruim een half jaar geleden de stoute schoenen aangetrokken en ons eigen chocolademerk ChocQue op de markt gebracht. We hebben ChocQue samen en vanaf het allereerste begin opgezet, en tot nu toe alles zelf gedaan.

Verse, handgemaakte chocolade

Handgemaakt, vers en geheel vegan. ChocQue is inderdaad verse chocolade. En dat kennen veel mensen nog niet. Hier brengt ChocQue graag verandering in, want verse chocolade vinden de chocolademakers van ChocQue enorm lekker! ChocQue maakt innovatieve, smaakvolle en voedzame chocolade. Onze bean-to- bar chocolade is dan ook goed voor onszelf, goed voor onze planeet en bovendien een genot voor iedere chocolade liefhebber.

Bean-to-Bar

ChocQue is een revolutionair concept in de wondere wereld van chocolade. We maken ChocQue van onbewerkte producten uit Indonesië. Onze chocolade is zo puur als het maar kan, zodat de ingrediënten het beste tot hun recht komen. De basis van ChocQue wordt gevormd door twee ingrediënten: cacao en kokosnoot. Alle ingrediënten zijn van hoge kwaliteit en worden op kleine schaal geproduceerd. Daarbij zijn alle ingrediënten biologisch, dat vinden we erg belangrijk. 

ChocQue neemt met veel genoegen rauwe cacao producten af van Big Tree Farms, een netwerk van vele kleine boeren in Indonesië. Deze leveranciersketen is toegewijd aan transparante handel, waar kleine producenten de hoofdrol spelen. ChocQue vindt het belangrijk om een duurzame relatie op de bouwen met de boeren in Indonesië en brengt waar mogelijk bezoeken aan de bron van de biologische cacao keten.

Duurzaamheid en Kwaliteit

Duurzaamheid is een ruim begrip en kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Wij zien duurzaamheid als een continue proces van zelfreflectie, zodat we steeds een beetje beter kunnen worden in alles wat we doen. ChocQue streeft naar een zo duurzaam mogelijk proces. Naast de duurzame inkoop besteden we veel aandacht aan het verwerken van de cacao op lage temperatuur en het gebruiken van een natuurvriendelijke verpakking. ChocQue streeft naar een zo duurzaam mogelijk proces. Duurzaamheid en kwaliteit vormen dan ook belangrijke pijlers in de werkwijze van ChocQue. Voor ons betekent dit:

  • Eerlijk en duurzaam inkopen
  • Respecteren van rauwe ingrediënten
  • Natuurvriendelijk verpakken

Mens en Maatschappij

Behalve aan het ontwikkelen van de ultieme chocolade sensatie, besteedt ChocQue veel aandacht aan mens en samenleving. Indonesië kent veel werkloosheid. Met de afname van rauwe cacao producten van Big Tree Farms willen we in Indonesië de kleine boeren motiveren en stimuleren. De Indonesische boeren krijgen eerlijke en goede prijzen waardoor hun gezinnen en de gemeenschap in betere omstandigheden kunnen leven. Het liefste willen we, door onze cacao afname te laten groeien, meer werkgelegenheid creëren in Indonesië.

Ook in Nederland willen wij graag ons steentje bijdragen aan de creatie van werkgelegenheid. We willen ons hierbij richten op mensen die om wat voor reden dan ook al een tijdje buitenspel staan en graag een nieuwe start willen maken. We willen deze mensen de kans bieden om een nieuwe wereld te ontdekken; de wereld van ChocQue. Door ze aan de slag te laten gaan met het maken van rauwe, biologische en verse chocolade willen we ze een springplank bieden naar een volgende stap in hun leven. Wij geloven hierin, want wat is er nou leuker dan chocolade maken?!

Behalve leuk en lekker, is ChocQue ook onderdeel van een goed geregelde productieketen. De biologische ingrediënten van ChocQue komen van Big Tree Farms, een netwerk van kleine boeren in Indonesië. Hoe meer verse chocolade we kunnen verkopen, hoe meer we de kleine producenten in Indonesië kunnen steunen!

Een ander voordeel dat ChocQue te bieden heeft aan onze maatschappij, is een opstapje naar gezondere voeding. ChocQue chocolade opent een geheel nieuwe wereld voor de consument. We willen bewuste Nederlandse consumenten graag verleiden om duurzame, rauwe en bovenal verse chocolade te consumeren. 

Status van ons project 

Momenteel is ChocQue nog kleinschalig en runnen wij onze business met zijn tweeën. Onze kennissenkring is erg enthousiast en vormt op dit moment onze voornaamste afzetmarkt. Tegelijkertijd richten wij ons voornamelijk op het creëren van naamsbekendheid van ChocQue. Dit doen wij door met enige regelmaat een markt stand te huren en hier ChocQue chocolade te presenteren en te verkopen.

We hebben onlangs de Nederlandse versie van onze website live gebracht, zodat geïnteresseerden ons ook online kunnen vinden. Daarnaast hebben we een Instagram account en een Facebook pagina opgetuigd. 

Beoogde investeringen

Wij hebben lang aan onze receptuur gewerkt om zo de beste smaak te ontwikkelen. Inmiddels zijn we tot de perfecte receptuur gekomen. We staan dan ook te popelen om een volgende stap te nemen!

Wij zouden graag willen investeren in:

  • Het opzetten van een sociale (en professionele) werkplaats en een daadwerkelijke productieketen opzetten.
  • Het genereren van naamsbekendheid.
  • Het creëren van een afzetmarkt / ChocQue verkooppunten.
  • Het ontwikkelen van nog duurzamer verpakkingsmateriaal.
  • Deelname aan chocolade evenementen. Vaak is deelname erg prijzig, en staat ons budget dit helaas nog niet toe.
  • Ruimte voor het aannemen van 1 of een aantal medewerkers. Door versterking willen we op deze manier ruimte creëren om sneller te groeien.
  • Marketing: social media, het opzetten van een webshop. Hiervoor zouden we het liefst een social media expert willen die ons hierin op weg kan helpen. 

 

 

 

afbeelding van Lucie & Madelein
Lucie & Madelein Ondernemer

Wij zijn Lucie Bolt en Madelein Rijk. Wij hebben ruim een half jaar geleden de stoute schoenen aangetrokken en ons eigen chocolademerk ChocQue op de markt gebracht. We hebben dit samen vanaf het allereerste begin opgezet, en tot nu toe alles zelf gedaan. Naast ons eigen bedrijf werkt Lucie als Consultant en Madelein als Environmental Specialist. Dit houdt ons echter niet tegen om naast onze (full-time) banen concepten op te zetten en ook daadwerkelijk uit te voeren. We zijn naast onze dagelijkse werkzaamheden continu met ChocQue bezig en dat geeft ons, net zoals onze chocolade, positieve energie!

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 390 projecten