afbeelding van paul
paul Ondernemer

Chocoladeverkopers

Wij zijn Paul & Emma en wij verkopen bean to bar chocolade. Chocolade die de wereld een stukje beter maakt.

Chocoladeverkopers - met die naam kun je onze hoofdmissie al wel raden: chocolade verkopen. Dat doen we online in onze webwinkel en lokaal in Nijmegen.

Specifieker willen we graag bijzondere 'bean to bar' chocolades verkopen. Chocolade niet uit grote fabrieken maar van kleinere makers. Met een grote meerprijs voor de mensen die de cacao verbouwen en via eerlijke handel bij de chocolademaker aangekomen die er zelf (van cacaoboon tot reep) chocolade van maakt. Dat is best bijzonder, heel anders dan alles wat je in de supermarkt kunt vinden en dankzij directe en transparante handel en een meerprijs voor bijzondere cacao veelal veel eerlijker & duurzamer. 

In ons bedrijfjproberen we ook op onze eigen manier bij te dragen aan een betere wereld, zo bezorgen we lokaal ook per fiets, in 30 steden per fietskoerier, en denken we bijvoorbeeld ook na over simpele dingen als de verzendstickers. De achterkant van de stickervellen - die we sowieso nodig hebben voor de pakketjes - gebruiken we weer voor om de pakbonnen te printen, een simpel voorbeeld van hoe we makkelijk veel papier kunnen besparen. Ook bij het verzenden en de chocolade opslag zijn we al ver om dit slimmer en dus energie & materiaal efficiënter te maken.

Er is zeker nog verbetering mogelijk, waar we mee aan de slag gaan, ons hoofddoel is daarbij meer mensen in aanraking brengen met bijzondere chocolades, van kleinere bean to bar chocolademakers, met een hogere kwaliteit, directere en transparantere handel en hogere prijs voor de cacaoboer. 

De chocolademarkt

Heel veel chocoladerepen - veel meer dan je misschien zou denken - worden in dezelfde paar fabrieken gemaakt. Bij enkele grote concerns die eigenlijk vrijwel de hele markt in handen hebben.

Onze chocolades

De chocolades die wij aanbieden komen veelal van kleinere makers. Mensen die de cacao inkopen, de bonen zelf roosteren en er zelf chocolade van smelten - en soms zelfs hun eigen cacaoplantage beheren.

Dat levert een overzichtelijke keten op van 'boon tot reep' en dat vinden we fijn. Een mooi voorbeeld vinden we de 'Tres Hombres' reep van het Amsterdamse Chocolatemakers.

Tres Hombres

De cacao komt van een boerencoöperatie in de Dominicaanse Republiek. Die verkopen hun cacao direct aan Rodney & Enver van de Chocolatemakers. Zij gebruiken het Tres Hombres zeilschip om de cacao naar Amsterdam te laten vervoeren - geheel op de kracht van de wind dus. Daar worden de repen van het schip geladen en per bakfiets naar het fabriekje in Amsterdam Noord gebracht. De Chocolatemakers maken chocolade van de cacao, uiteraard zonder rare toevoegingen. En wij halen de reep tenslotte per fiets naar Nijmegen.

Tibor Szántó

Maar we je laten ook graag een reep van chocoladetovenaar Tibor Szántó uit Hongarije proeven. Hij gebruikt cacao uit alle windstreken die zodanig bewerkt wordt dat je de meest speciale smaaktonen in de chocolade proeft.

In de cacao uit Cuba proef je duidelijk een rokerige kruidige smaak. Een andere reep smaakt heeft juist weer bloemig met tonen van rode bes. En dat terwijl er uiteraard enkel cacao en rietsuiker in de reep verwerkt is. Écht bijzonder.

Voor de wereld van morgen

Wij houden van chocolade, en delen onze liefde graag. Daarbij denken we ook graag aan de wereld om ons heen. Dat doen we graag met dingen die bij ons passen.

Zo zijn er kleine dingen die we kunnen doen..

De repen zo nu en dan per fiets bij leveranciers halen is voor ons een logische stap - wij fietsen graag. Op de fiets een zonnepaneeltje meenemen om de telefoon & mp3-speler op te laden is daarbij een kleine moeite.

Maar er zijn ook grote issues....

Cacaoboeren leven vaak onder de armoedegrens, kinderarbeid komt nog steeds voor, cacao wordt op beurzen door speculanten verhandeld.

Zelf de eerlijkste repen die er te vinden zijn aanbieden, dat is voor ons stap één. Maar bovenstaande zijn complexe zaken waar wij als simpele chocoladeverkopers - uiteraard - niet direct de oplossing voor hebben.

Daarom is stap twee zelf heel veel te leren en onze kennis over (eerlijke) chocolade ook verspreiden, en samen met andere bezig zijn om eerlijke chocolade meer focus te geven & uiteindelijk natuurlijk ook meer kopers. 

Zo hopen we onze bijdrage te leveren aan een betere chocoladewereld

Groeten

Paul & Emma

Chocoladeverkopers

http://chocoladeverkopers.nl

Ideeën & samenwerkingen

Het zou voor ons leuk & leerzaam zijn ideeën uit te wisselen & samen te werken met mensen, organisaties & bedrijven die zich bezig houden met chocolade, fietsen, duurzaamheid, etcetera. We nodigen geïnteresseerden dan ook van harte uit contact op te nemen.

 

afbeelding van paul
paul Ondernemer

De Chocoladeverkopers hebben een webwinkel in bijzondere chocolade. Kleine chocolademakers, directe handel, een eerlijke prijs. Puur, eerlijk & bijzonder lekker.

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 352 projecten