afbeelding van paul
paul Ondernemer

Chocoladeverkopers

Wij zijn Paul & Emma en wij verkopen bean to bar chocolade. Chocolade die de wereld een stukje beter maakt.

Chocoladeverkopers - met die naam kun je onze hoofdmissie al wel raden: chocolade verkopen. Dat doen we online in onze webwinkel en lokaal in Nijmegen.

Specifieker willen we graag bijzondere 'bean to bar' chocolade verkopen die we zelf lekker vinden, en die puur & eerlijk geproduceerd wordt.

In ons bedrijfje proberen we ook op onze eigen manier bij te dragen aan een betere wereld, zo bezorgen we lokaal ook per fiets, in 30 steden per fietskoerier, en halen de chocolades zo nu en dan ook graag per fiets bij de makers en leveranciers. 

De chocolademarkt

Heel veel chocoladerepen - veel meer dan je misschien zou denken - worden in dezelfde paar fabrieken gemaakt. Bij enkele grote concerns die eigenlijk vrijwel de hele markt in handen hebben.

Onze chocolades

De chocolades die wij aanbieden komen veelal van kleinere makers. Mensen die de cacao inkopen, de bonen zelf roosteren en er zelf chocolade van smelten - en soms zelfs hun eigen cacaoplantage beheren.

Dat levert een overzichtelijke keten op van 'boon tot reep' en dat vinden we fijn. Een mooi voorbeeld vinden we de 'Tres Hombres' reep van het Amsterdamse Chocolatemakers.

Tres Hombres

De cacao komt van een boerencoöperatie in de Dominicaanse Republiek. Die verkopen hun cacao direct aan Rodney & Enver van de Chocolatemakers. Zij gebruiken het Tres Hombres zeilschip om de cacao naar Amsterdam te laten vervoeren - geheel op de kracht van de wind dus. Daar worden de repen van het schip geladen en per bakfiets naar het fabriekje in Amsterdam Noord gebracht. De Chocolatemakers maken chocolade van de cacao, uiteraard zonder rare toevoegingen. En wij halen de reep tenslotte per fiets naar Nijmegen.

Tibor Szántó

Maar we je laten ook graag een reep van chocoladetovenaar Tibor Szántó uit Hongarije proeven. Hij gebruikt cacao uit alle windstreken die zodanig bewerkt wordt dat je de meest speciale smaaktonen in de chocolade proeft.

In de cacao uit Cuba proef je duidelijk een rokerige kruidige smaak. Een andere reep smaakt heeft juist weer bloemig met tonen van rode bes. En dat terwijl er uiteraard enkel cacao en rietsuiker in de reep verwerkt is. Écht bijzonder.

Voor de wereld van morgen

Wij houden van chocolade, en delen onze liefde graag. Daarbij denken we ook graag aan de wereld om ons heen. Dat doen we graag met dingen die bij ons passen.

Zo zijn er kleine dingen die we kunnen doen..

De repen zo nu en dan per fiets bij leveranciers halen is voor ons een logische stap - wij fietsen graag. Op de fiets een zonnepaneeltje meenemen om de telefoon & mp3-speler op te laden is daarbij een kleine moeite.

Maar er zijn ook grote issues....

Cacaoboeren leven vaak onder de armoedegrens, kinderarbeid komt nog steeds voor, cacao wordt op beurzen door speculanten verhandeld.

Zelf de eerlijkste repen die er te vinden zijn aanbieden, dat is voor ons stap één. Maar bovenstaande zijn complexe zaken waar wij als simpele chocoladeverkopers - uiteraard - niet direct de oplossing voor hebben.

Daarom is stap twee zelf heel veel te leren. Door bedrijven aan te schrijven, rapporten te lezen, documentaires te kijken, naar beurzen te gaan, zelf interviews te houden.

We gaan dus niet de berichtjes Nu.nl delen over hoe gezond pure chocolade zou zijn, of over dat er een tekort aan cacao zou onstaan - maar pakken zelf de bronnen erbij, en schrijven eventueel de onderzoekers aan. Dat zal uiteindelijk ook een complexer antwoord opleveren maar ook dat vinden we wel zo eerlijk.

Zo hopen we uiteindelijk ons bijdrage te leveren aan een betere chocoladewereld

Groeten

Paul & Emma

Chocoladeverkoper

http://chocoladeverkopers.nl

Niet zoveel

We zijn voorlopig nog een klein bedrijfje, en we hebben niet de behoefte binnenkort gigantisch groot te worden. Dat doen we liever rustig aan.

Stapje voor stapje ons bedrijfje opbouwen, de tijd te nemen & en daarbij vooral ook veel leren, dat is hoe we het graag doen daar hebben we voorlopig dan ook niet heel veel bij nodig.

Groeien

We willen dus niet persé van het ene op het andere moment 'dé duurzame chocoladeverkopers van Nederland' te worden. Maar uiteraard willen we wel graag groeien, meer mensen laten kennismaken met bijzondere en eerlijke chocolades & natuurlijk vaker fietsen om nieuwe voorraden chocolade te halen. Dat kunnen we wellicht alleen, maar doen we liever samen.

Ideeën & samenwerkingen

Het zou voor ons leuk & leerzaam zijn ideeën uit te wisselen & samen te werken met mensen, organisaties & bedrijven die zich bezig houden met chocolade, fietsen, duurzaamheid, etcetera. We nodigen geïnteresseerden dan ook van harte uit contact op te nemen.

 

 

 

 

Stap 1 is gezet: we zijn nu echt Chocoladeverkopers. We hebben een bedrijfje. We hebben een boel mooie pure & eerlijke chocoladerepen. We halen ze per fiets.

Met stap 2 zijn we ook gestart: heel veel leren. We vertellen graag het  verhaal achter chocolade - van boon tot reep - en dat vertellen we graag zo compleet mogelijk. Vandaar dat we momenteel vooral heel graag veel leren.

Over op welke plekken bonen geoogst worden, wat er wel goed en minder goed gaat op de plantages, welke invloed het branden van de cacaobonen heeft, of 'raw chocolate' nou echt gezonder is, etc.. 

Stap 3 volgt dan vanzelf: groei. We proeven mooie nieuwe repen die we nog niet kenden & we horen alles over waar de reep vandaan komt. En als wij helemaal overtuigd zijn, hebben we weer wat nieuws te verkopen.

En dan volgt de rest min of meer vanzelf: We delen onze kennis over eerlijke chocolade, we laten veel proeven & we fietsen met tassen vol repen af en aan.

afbeelding van paul
paul Ondernemer

De Chocoladeverkopers hebben een webwinkel in bijzondere chocolade. Kleine makers, veel smaak, direct trade. Puur, eerlijk & lekker.

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 390 projecten