afbeelding van Sabrin
Sabrin Ondernemer

Captured Light

Captured Light is een serie lampen, gemaakt uit plastic afval (dopjes), die mensen verwondert en lijkt op een verschijnsel uit de natuur.

Captured Light geeft plastic dopjes een tweede leven en brengt sfeerlicht in de kamer. 

We weten inmiddels allemaal wel dat rondslingerend plastic in de zee eindigd, dat het niet natuurlijk afbreekt en dat plastic het zeeleven beschadigd. Daarom was het mijn doel een nieuwe toepassing te vinden voor plastic afval, dat niet alleen een maatschappelijke maar ook een commerciele waarde heeft. Oftewel een waarde voor de maatschappij en een waarde voor het individu. 

Na veel experimenten met de plastic dopjes, kwam ik erachter dat wanneer je de dopjes smelt en op een bepaalde manier mixt, mooie kleurpatronen kunnen ontstaan, die lijken op iets uit de natuur. Wanneer er licht door dit materiaal schijnt, is de gelaagdheid goed zichtbaar en krijgt het materiaal een beetje een magisch uiterlijk. Het materiaal wordt dus eigenlijk geupcycled, want het daalt niet, maar stijgt juist in waarde.

Waarom doppen? Doppen zijn gemaakt van Polyethyleen, het schoonste plastic onder de recyclebare types. Daarnaast zijn doppen leuk om te sparen en ze zijn er in verschillende kleuren. Ik heb ook een menu ontwikkeld met verschillende natuurthema’s, zoals ‘cozy clouds’, of ‘warming flames’. Het laat zien hoeveel doppen en welke kleuren je nodig hebt om een bepaald natuurthema te maken. Mensen (kan zowel individueel als met bedrijven) kunnen zelf de doppen sparen in de gewenste kleuren/ het gewenste kleurthema en kunnen ook de afwerking kiezen, zoals een stempel met een boodschap. Op deze manier kunnen mensen hun product personaliseren. Elke lamp is uniek en handgemaakt. 

Captured Light hergebruikt materiaal én roept verwondering op bij mensen. Het begon als afstudeerproject voor mijn master Design for Interaction aan de TU Delft en nu is het mijn droom om de lampen op de markt te brengen. 

De lampen hebben al op verschillende tentoonstellingen mogen branden, zoals de 'Future Materials'- exhibition op de TU Delft, de EKSIG 2017 (Meer info: http://www.eksig2017.com/ ) conferentie gehouden in Het Nieuwe Instituut en op de Dutch Design Week in het Klokgebouw. Daarnaast is Captured Light één van de gekozen uitvindingen voor hét filmpje van de TU Delft, dat zal worden vertoond op hun website, social media en in presentaties. Captured Light valt in de smaak, en krijgt veel "Wow" reacties, vooral als bekend wordt dat de lampen gedeeltelijk uit plastic afval worden gemaakt. Mensen vinden de lampen mooi en verschillende mensen hebben zelfs aangegeven een lamp te willen kopen! Dit is extra motivatie om de lampen verder te ontwikkelen en te vermarkten. 

Ik wil onzettend graag een werkplek waarin ik de lampen maak, met daarbij een expositiegedeelte waar mensen de lampen goed kunnen zien, voelen en beleven; en kopen natuurlijk. Daarnaast kunnen ze een kijkje nemen bij de oven en de transformatie zien van dopjes naar nieuw materiaal. De lampen zullen ook worden verkocht in verschillende winkels en via de website, om zo een groter netwerk te creeeren. 

afbeelding van Sabrin
Sabrin Ondernemer

Hi! Ik ben Sabrin Ghazal, de ontwerper en oprichtster van Captured Light. Mijn persoonlijke visie is om mensen te verwonderen met materialen, producten of objecten geïnspireerd door de natuur. En waarom niet met materiaal dat anders toch wordt weggegooid?

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Natuur en milieu

Alle 444 projecten