afbeelding van Meike
Meike Ondernemer

Capsel

CAPSEL – Duurzaam textiel gemaakt van haar. Gebruik je eigen haar (of dat van dierbaren) om emotionele waarde toe te voegen aan een product.

Met CAPSEL willen we de keuze voor duurzaamheid dichter bij jou als individu brengen. Dit doen we door producten aan te bieden – bijvoorbeeld een cap, muts of sjawl – waarvoor je eigen haar de grondstof vormt. Misschien vind je textiel gemaakt van haar nog een raar of vies idee. Het zal menigeen verbazen, maar haar als grondstof is een stuk schoner dan de meeste andere materialen. De mens verzorgt zijn haar namelijk over het algemeen goed en textiel gemaakt van haar hoeft tijdens de productie niet bewerkt te worden met chemicaliën. Je eigen haar draagt je identiteit mee, letterlijk door het DNA dat erin zit, de producten van CAPSEL verhogen op deze manier de emotionele waarde van de producten die jij draagt. Dit maakt dat er zorgvuldiger met kleding word omgegaan, kleding minder snel wordt weg gegooid en het biedt een natuurlijk alternatief bij haarverlies. Door op deze manier bij te dragen aan de verduurzaming van kleding, willen wij verandering brengen in een maatschappij van overconsumptie en verspilling.

Duurzaam consumeren is een trend. Het gebruik van ons eigen haar als grondstof van textielproducten brengt de keuze voor duurzaamheid een stuk dichterbij en stimuleert het zorgvuldiger omgaan met, bijvoorbeeld, kleding. Wist je dat wereldwijd maar liefst 40 % van alle geproduceerde kleding ongedragen wordt weggegooid? Er moet een verandering komen in ons patroon van overconsumptie. Door middel van het toevoegen van emotionele waarde aan een product, maakt CAPSEL de keuze voor duurzaamheid een stuk gemakkelijker. Daarnaast biedt het toevoegen van emotionele waarde een goed alternatief voor mensen die tijdelijk of permanent hun haar verliezen. Ook vinden veel mensen textiel gemaakt van haar mooi, vanwege de rijke uitstraling die het heeft. Het idee van CAPSEL is ontstaan vanuit het oogpunt dat we op dit moment leven in een vrij egocentrische consumentenmaatschappij. Zeker op het gebied van textiel en kleding. Daarom is het design perspectief dat wij gebruiken er een dat mensen ertoe zet bewuster om te gaan met dat wat je draagt.

Tot nu toe zou het maak proces van het textiel niet misstaan tussen de werkzaamheden van een middeleeuwse handwerkers gilde. Noem het charmant, authentiek, maar vooral een arbeidsintensief proces. Er is behoefte aan budget voor research en development. Zodat andere apparatuur kan worden aangeschaft, of misschien zelfs ontwikkeld. Met dit budget zal worden onderzocht hoe het productieproces zo effectief mogelijk kan worden ingericht. Verder hebben we financiering nodig voor het creëren van naamsbekendheid in het binnen- en buiten- land. We zullen promotie voeren en bijvoorbeeld exposeren op geselecteerde events. Naast financiering hebben we ook behoefte aan de bouwstenen van ons project, de grondstof die ook jij kan leveren. Daarom zijn we opzoek naar jou, zodat we samen stappen kunnen zetten richting een duurzame maatschappij.

In de nabije toekomst, laten we zeggen het eerste jaar, zullen we ons vooral focussen op het genereren van naamsbekendheid en het verder ontwikkelen van ons werk. De diversiteit in het aanbod van garens, textiel en producten zal toenemen. In het komende jaar willen we de basis leggen om kwalitatief goed werk te leveren. In de verdere toekomst is het onze bedoeling om goed voorbereid meer gewicht te gooien in de strijd om duurzaamheid. En zo door middel van meer directe marketing methodes, gerichte product innovatie en een platform voor stabiele groei een belangrijk keerpunt te vormen in het consumptie gedrag van onze maatschappij.

afbeelding van Meike
Meike Ondernemer

Elementen zoals identiteit, story-telling, duurzaamheid en tactiliteit vormen de leidraad voor mijn ontwerpen. Het creëren van praktische oplossingen met de middelen binnen handbereik, dat geeft mij energie. Met CAPSEL hoop ik bij te dragen een bewustwording rondom duurzaamheid in onze samenleving.

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 596 projecten