afbeelding van de CompostBakkers
de CompostBakkers Ondernemer

Buurtcomposteren

Samen composteren: de biologische kringloop in de eigen buurt!

Wij bieden een manier om kleinschalig, op buurtniveau, gft-resten in te zamelen en te verwerken. Ook voor mensen zonder groene vingers, maar wel met een groen hart. Daarnaast geven wij praktische informatie en scholing voor jong en oud.

Het project heeft zijn oorsprong in samentuin De Mariahof in Den Haag. Voor deze moestuin hebben we veel compost nodig, om de grond vruchtbaar te maken en te houden. We hadden een composthoop waar we ons tuinafval verzamelden, en de vrijwilligers namen af en toe groente- en fruitresten van thuis mee. Maar dit leverde te weinig compost op.In de wijk (Mariahoeve) wordt het gft-afval niet meer gescheiden opgehaald. Hierdoor verdwijnt veel organisch materiaal ongebruikt in de verbrandingsoven. Dit is jammer, want onze buurttuin kan dit materiaal goed gebruiken. Dus begonnen we met een inzamelpunt waar mensen - op vrijwillige basis - hun gft-resten konden brengen. Na een voorzichtige start kwamen er steeds meer mensen met zakjes en emmertjes hun groente- en fruitresten brengen. We merkten dat er nu mensen naar de tuin kwamen, die we anders nooit zagen; mensen die niets met tuinieren hadden - geen groene vingers - maar wel iets positiefs wilden doen voor het milieu - wel een groen hart.

Zo groeide het idee dat we het inzamelen van gft op buurtniveau konden organiseren. Kleinschalig, tegen lage kosten en heel zichtbaar. Mensen brengen hun gft, kunnen meteen zien hoe het composteerproces in zijn werk gaat, en krijgen daar verse groente/kruiden uit de tuin voor terug. Zo maken we mensen  bewust van de natuurlijke kringloop, van het feit dat wat je weggooit ook weer hergebruikt wordt.

De deelnemende tuinen krijgen zelfgemaakte compost, en betrekt een nieuwe groep mensen bij de tuin.

 

Met ondersteuning van Fonds 1818 kunnen we dit project uitvoeren bij andere moes- buurt- en samentuinen in de regio Den Haag, Zoetermeer, Delft, Leiden en de Bollenstreek. We zoeken nog fondsen die ons kunnen helpen dit initiatief ook in andere regio's op te zetten.

We willen educatieve materialen ontwikkelen, zodat we kinderen en volwassenen kunnen ervaren wat het nut van composteren is, en hoe je op eenvoudige wijze een bijdrage kan leveren aan het verminderen van de afvalberg.

We willen een website ontwikkelen en ander promotiemateriaal om ons op beurzen, markten en andere plekken te presenteren.

Voor al deze dingen hebben we professionele ondersteuning en fondsen nodig.

afbeelding van de CompostBakkers
de CompostBakkers Ondernemer

Samen composteren: de biologische kringloop in de eigen buurt! Ook voor mensen zonder groene vingers, maar wel met een groen hart! De CompostBakkers initiëren en stimuleren de inzameling en verwerking van gft tot compost in school- en buurttuinen. We leggen 'compostbakkerijen' aan en zorgen voor informatie en scholing voor de mensen van de tuin en voor de mensen die hun gft naar de tuin komen brengen. Doelen zijn: zelf compost maken, bevorderen van de kringloop in de buurt, minder afval, contacten in en met de buurttuin, zichtbaar maken van het kringloopproces door educatie. Door het buurtcomposteren wordt een nieuwe groep mensen bij de tuin betrokken, die niet zelf willen/kunnen tuinieren, maar wel een bijdrage willen leveren aan het milieu en het afvalprobleem. Kortom, mensen zonder groene vingers, maar wel met een groen hart!

Update

Opening buurtcompostplek Leiden Op 20 mei 2017 wordt de buurtcompostplek bij stadstuin De Zoete Aarde in Leiden geopend.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

Reacties (1)

Meepraten? Login

afbeelding van Kathelijn
Wat geweldig dat de TukTuk er is! Waar is hij te bewonderen?
PROJECTEN

Meer projecten in Natuur en milieu

Alle 596 projecten