afbeelding van Bianca
Bianca Ondernemer

BUURMAN Utrecht

BUURMAN Utrecht is een bouwmarkt voor gebruikte materialen, werkplaats en plek om te leren maken in 1.

Maak van Hout weer Hout

Hout houdt altijd waarde. Het verbranden van hout is letterlijk weggooien van waarde.

Even wat cijfers: 10% van de bouw en sloopafval in de regio Amsterdam (cijfers in Utrecht ontbreken) is hout. Ongeveer 46% van al het hout wordt nu hergebruikt of gerecycled, de resterende 54% wordt gedowncycled, resulterend in een potentieel verlies van €111,000,000 per jaar.  Naast financiële prikkels is ook de hoge milieubelasting die gepaard gaat met ontbossing een motief om hout te recyclen. Bron: MRA Bouw en Sloop Ewaste 10 oplossingen van Dr2 New Economy en Metabolic.

Max De Vries van Branchevereniging Recycling Breken en Sorteren schat dat er per jaar 50.000 ton aan afvalhout is in Rotterdam en zegt ''Veel gaat, mét subsidie, de biomassa-installaties in, voor energieopwekking". (Financieel Dagblad 13 juni 2017)

Maak het zelf bij Buurman

Buurman is een openbare werkplaats en winkel voor tweedehands materiaal in Rotterdam. Wat ooit afval was krijgt bij ons een tweede leven. Maken staat daarbij centraal, want met creativiteit is ieder restmateriaal inspiratie voor iets nieuws. Een kast van oude expositiepanelen, krukjes van bouwafval of een bank van afgekeurdof gebruikt hout. Zo hergebruiken en upcyclen we al die mooie materialen tot unieke meubels. 

Buurman haalde in 2016 ruim 150 ton hout op en hergebruikte in totaal ruim 280 ton aan bouwmaterialen bij bouwplaatsen, afvalverwerkingsstations en de Kunshal. Dat komt overeen met het gewicht van 235 Volkswagen Golfjes. Daarnaast kwamen meer dan 1000 man in workshops leren werken met afgedankt hout en gingen zij trots weg met hun eigen design of interieurobject.

Werkplaats, workshops en Bouwmarkt in Utrecht

Na dit succes in Rotterdam is het tijd om ook in andere steden een Buurman te starten. Buurman Utrecht opent nog dit jaar en begint met het geven van workshops waar iedereen kan leren maken met afgekeurd en gebruikt hout. Van stoel tot kast of kunstobject. Dan is de stap een stuk kleiner om afgekeurd of gebruikt hout aan te schaffen in de bouwmarkt.

Een plek hebben we al: In het 90% van gebruikte materialen gebouwde Hof van Cartesius in Utrecht-Werkspoorkwartier. Met Het Hof van Cartesius is een netwerk van materiaal leveranciers, gebruikers en belangstellenden voor hergebruik van bouwmateriaal ontstaan in Utrecht. De initatiefnemers van Het Hof van Cartesius starten Buurman Utrecht.

Wat er nog nodig is een startinvestering om een 2e Buurman van de grond te trekken. De kosten om de workshops te organiseren en de werkplaats in te richten maar ook materieel. Denk aan accuboren, tackers, afkortzagen maar ook heel veel rolmaten, hamers, duimstokken, handzagen, schroevendraaiers en boorsetjes.

afbeelding van Bianca
Bianca Ondernemer

Samen met Charlotte Ernst en Simone Tenda hebben we Het Hof van Cartesius opgezet. Een plek voor makers gebouwd van gebruikte materialen. We blijken een topteam van creativiteit, zakelijkheid, organisatie en maakvermogen. Elke dag werken we met passie aan deze plek en onze missie: Mensen ruimte geven om te maken met gebruik van wat er al is. Met de kennis en ervaring die we hebben opgebouwd in het hergebruik van bouwmaterialen willen we nu met Buurman Utrecht ook andere inspireren om te bouwen en te maken met materiaal dat er al is.

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Natuur en milieu

Alle 288 projecten