afbeelding van Brood
Brood Ondernemer

BroodNodig

No bread to waste!

Waarom BroodNodig

Anno 2015 hebben we anderhalve planeet nodig om iedereen op aarde te voeden en daarnaast al ons afval te verwerken. En toch gooien we wereldwijd een derde van ons voedsel weg als afval. Brood staat steevast in de top-3 van voedsel dat we verspillen.-Minder

Alleen al in Nederland gooien we dagelijks 435 duizend broden weg, goed voor 127 miljoen kilo brood per jaar.Dit is niet alleen onnodige verspilling. Er komen meer problemen kijken bij het weggooien van brood, en die zijn goed merkbaar. Zo is broodafval één van de belangrijkste oorzaken voor ongedierte in de stad, zoals ratten. Bovendien zorgt elk brood dat te veel gebakken wordt voor verdere uitputting van de aarde. Niet alleen verliezen we waardevolle grondstoffen, ook is er veel energie nodig om een brood te bakken. Broodafval kost dus niet alleen veel geld, maar zorgt ook voor schade aan het milieu en de leefomgeving.

De BroodNodige vergister

BroodNodig heeft een oplossing voor het broodafvalprobleem: de BroodNodig010, een vergister die broodafval via fermentatie omzet in biogas. De vergister is onthuld tijdens het Blue Food Festival (29 april 2017, Blue City), daarna gaat de BroodNodig010 half juni naar de Rotterdamse kinderboerderij De Bokkesprong. De tour zal dus beginnen in Rotterdam.

De voordelen hiervan zijn legio. De BroodNodig010 maakt van broodafval een waardevol product. De broodvergister is een interactieve educatieve vergistingsinstallatie wordt ingezet als campagne- en educatietool om te laten zien wat er allemaal mogelijk is met broodafval. Eén brood produceert genoeg biogas om een gaspit een uur lang voluit te laten branden. In de toekomst zal een bakker zijn gasovens voeden met het biogas dat geproduceerd wordt door de vergister in zijn winkel, waardoor hij minder fossiele energie nodig heeft én zijn energierekening drukt.

De BroodNodige stedeling

BroodNodig werkt niet alleen samen met bakkers, we vormen ook een onderdeel van de stedelijke aanpak van voedselresten op straat. Zo gaan we samen met wijkorganisaties, moskeeën en kinderboerderijen aan de slag om brood in te zamelen.-Minder

Ook dit brood wordt vervolgens omgezet in duurzame energie in de vorm van biogas. Het resultaat: minder zwerfbrood op straat en directe opbrengsten voor de gemeenschap.Ook zijn wij van BroodNodig bezig met het lanceren van een aantal publiekscampagnes. Deze zijn gericht op het verminderen van zwerfbrood en broodafval en dragen alternatieven aan voor het weggooien van brood. Denk hierbij aan BroodNodig broodzakken om oud brood in te bewaren maar ook het delen van recepten en andere smakelijke brood recycle- concepten.

afbeelding van Brood
Brood Ondernemer

Afval is niet langer een verspilling maar een bron voor nieuwe producten.

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Natuur en milieu

Alle 595 projecten