afbeelding van Elvira
Elvira Ondernemer

Blue Harvest Netherlands

Goodget gaat een kweekmethode ontwikkelen voor A. Taxiformis. Dit zeewier kan zorgen voor 99% reductie van de methaanuitstoot door vee.

Goodget gaat samen met haar partners proberen om een plaag te creëren in Blue City Rotterdam. Een plaag van een bepaald soort tropisch zeewier. Als dit specifieke zeewier – Asparagopsis Taxiformis - in kleine hoeveelheden (minder dan 2%) wordt toegevoegd aan regulier veevoer, dan kan het de methaanuitstoot van vee tot wel 99% verminderen. Dit is aangetoond door de James Cook University in Townsville, Australië.

Methaan is een broeikasgas, en met name koeien kunnen er wat van als het om uitstoot van methaan gaat. Nederland stoot jaarlijks zo’n 200 megaton aan broeikasgassen uit: voornamelijk CO2, methaan (CH4) en lachgas (N2O). Ongeveer 10% is afkomstig uit de landbouwsector – en de helft daarvan wordt veroorzaakt door methaan van mest en koeien. Volgens een recente studie van de landbouworganisatie van de VN (FAO) zorgt het door vee geproduceerde methaan voor meer schade aan het klimaat dan de uitstoot van CO2 door auto’s.

Omdat er tot eind 2016 nog geen doeltreffende oplossingen bekend waren om de methaanuitstoot van vee te reduceren wordt er in alle beleidsdocumenten, verdragen en emissieplafonds van de Nederlandse overheid en de EU relatief erg weinig ingezet op methaanreductie als mogelijkheid om klimaatverandering tegen te gaan. Asparagopsis Taxiformis zou hier dus verandering in kunnen brengen.

Omdat we willen dat (biologische) koeien lekker door kunnen boeren, willen wij er samen met onze partners voor zorgen dat deze rode zeewier zo snel mogelijk beschikbaar komt. Het is te duur om het zeewier in het wild in zee te verzamelen, en we gaan daarom proberen het te kweken. Als het ons lukt om een plaag te creëren dan gaan we opschalen, allereerst in Rotterdam vanwege de nabijheid van zeewater en de grote beschikbaarheid van restwarmte uit het havengebied. Het opschalen zal plaatsvinden in waterbassins die verwarmd worden met restwarmte van bedrijven en serverparken in de regio Rotterdam.

Ook zullen boeren in de regio als eerste de kans krijgen om dit unieke veevoer-supplement te testen onder toezicht van Wageningen University & Research (WUR) en veevoerbedrijf Agroflux. 

Boeren kunnen voldoen aan strenge milieunormen omdat hun vee heel veel minder methaan uitstoot, en wellicht minder fosfaten (in de mest); dit zal ook worden onderzocht ism de WUR en ECN. 

Blue Harvest is vernieuwend omdat we een nieuwe, natuurlijke methode gebruiken om methaanuitstoot door vee drastisch te verminderen. Het zeewier wordt nog nergens ter wereld gekweekt, maar er zijn zeer sterke indicaties dat dit mogelijk moet zijn. 

Als het lukt om een stabiele plaag te creëren, dan gaan we de kweek van dit specifieke zeewier uitrollen. Allereerst in bassins in Rotterdam (2e Maasvlakte), Groningen (Eemshaven) en IJmuiden (Hoogovens), en wellicht later ook in tropische wateren, waardoor ook werkgelegenheid ontstaat in arme landen in Afrika en Azië.  

Omdat er in onze aanpak niet alleen sprake is van sterke methaanreductie door vee, maar ook hergebruik van restwarmte uit industrie en serverparken is de uitkomst uniek te noemen. Een win-win-win situatie voor alle betrokkenen. 

 

afbeelding van Elvira
Elvira Ondernemer

Gedreven social entrepreneur met veel ervaring op het gebied van duurzame innovaties, internationaal ondernemen, en training van ondernemers in ontwikkelingslanden.

Update

We zitten bij de laatste 5 in de categorie Klimaat!! Dat betekent dat we op 25 oktober gaan pitchen op het hoofdkantoor van de ASN Bank in Den Haag. Precies op dezelfde middag moeten we ook pitchen op de KPN Sustainable Development Goals Challenge tijdens de Max Havelaar Lecture. Die Max Havelaar Lecture vindt plaats op de Erasmus Universiteit ism de Rotterdam School of Management. Nog een geweldige kans dus om mensen te informeren over Blue Harvest Netherlands!

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Klimaatbescherming

Alle 444 projecten