afbeelding van Taco
Taco Ondernemer

blackstarbikes.nl

Ghanees, oersterk, ecologisch, stijlvol, trendy, maar ook veilig en betaalbaar. Dat is de BlackStar, een moderne Westerse stadsfiets met een

BlackStar

Ghanees, oersterk, ecologisch, stijlvol, trendy, maar ook veilig en betaalbaar. Dat is de BlackStar, een moderne Westerse stadsfiets met een karakteristieke oorsprong. Het opvallende bamboe in combinatie met het licht metalen design zullen fietsend Nederlands veroveren. Een trendsettend product uit een ontwikkelingsland dat geassocieerd kan worden met strak, modern, snel en nuttig. Silicon Valley levert u uw ipad en Ghana levert u blackstarbikes.nl

Aanleiding

De BlackStar is een idee van de Amsterdammers Sebastiaan en Taco. Twee energieke en  avontuurlijke ondernemers. Ze ontmoeten elkaar in Ghana. Het land vormt voor hen een inspiratiebron. In het het rode, Afrikaanse zand tekenen ze hun idee en ontwerp uit: de BlackStar. Sebastiaan en Taco vinden een Afrikaanse boer die de bamboe levert. Ghanese arbeiders zetten vervolgens het frame in elkaar. Zonder tussenkomst van anderen leveren zij een prachtig product tegen een goede prijs.

Doel

Inmiddels beschikken Sebastiaan en Taco over de juiste partners in Ghana en Amsterdam. Met hen willen ze binnen een halfjaar een goed bedrijf, dat garant staat voor een goedlopende productie en distributie en fietsen levert voor stadsbewoners met een beperkt budget. Gemiddeld heeft elke Nederlander ruim 2.6 fietsen. Nederlanders staan open voor nieuwe fietsen en de BlackStar mag niet ontbreken. Duurzaam, betaalbaar, mooi en een eerlijk product. Ideaal voor de bewuste consument.

Uitvoering

De ASN wereldbank competitie geeft Sebastiaan en Taco de kans om de BlackStar bekend te laten worden bij het grote publiek en geeft Ghana de mogelijkheid om serieus en met eigenwaarde mee te doen op de Nederlandse markt. Investeringen in gereedschap en scholing in Ghana staan voorop. Het prijzengeld gaat daar naartoe. Daarnaast is het van belang om een structurele, duurzame en goedkope productie- en distributielijn op te zetten zodat de Blackstar voor iedereen toegankelijk en aantrekkelijk wordt.

De bamboe is het geheime wapen van de BlackStar. Het is een gewas dat door heel Ghana wordt verbouwd en het zorgt voor banen in een arm land met veel arbeidspotentieel. Dit materiaal levert ijzersterke, maar tegelijkertijd lichte frames. Uit elke bamboeboom komt een nieuw frame. Deze gaan samen met cacao mee op schepen naar Amsterdam. Daar zet een ambachtelijke Amsterdamse fietsenmaker de fiets verder in elkaar en tunet hij deze af voor de klant.

De Blackstar is een eerlijk product. Vanaf het planten van de bamboeboom tot het afstellen van het zadel krijgt iedereen een goed salaris. Taco en Sebastiaan in Ghana zelf houden het proces in de gaten. Doordat er geen bemoeienis is van tussenpersonen vloeit veel van het aankoopbedrag direct terug naar de lokale Ghanese economie. Heel anders natuurlijk dan in de Ghanese cacao-, olie-, en cashewnotenindustrie, waarbij de winst met name gaat naar mulitnationals.

Blackstarbikes.nl betaalt goed, heeft direct contact met haar suppliers, past eerlijke handel toe en is goed voor mens en milieu. Bovenal is de BlackStar een prachtige, stoere design fiets die past in de urban lifestyle.

Extra

www.blackstarbikes.nl

Sebastiaan en Taco hebben zelf de juiste partners in Ghana en Amsterdam. Met deze partners willen ze binnen een half jaar een goedlopende productie en distributielijn opzetten die zich vooralsnog richt op stadsfietsers. Gemiddeld heeft elke Nederlander ruim 2,6 fiets en met deze enorme markt in het oog is de ambitie om de collectie uit te breiden met vrouwenfietsen, kinderfietsen en zelfs hippe bamboe kinderwagens. Blackstarbikes.nl wil een duurzaam en betaalbaar alternatief zijn voor de bewuste consument die graag kiest voor een eerlijk product maar die vooral zoekt naar een mooi ontwerp.

Leven en werken in andere landen leidt tot uitwisseling en samenkomen van ideeën. Blackstarbikes.nl is daarvan de ultieme uitkomst. Sebastiaan en Taco zijn twee Amsterdammers die Ghana goed kennen. De bamboe gebruikt voor het frame van de fiets wordt in Ghana verbouwd. Boeren en de Ghanese arbeiders die het frame in elkaar zetten krijgen een goede prijs voor hun product.

Ghana is een land dat recentelijk ‘middle income status’ heeft gekregen van de Wereldbank. Bamboe is een gewas wat er ruimschoots wordt verbouwd en het is een land met veel arbeidspotentieel. Beiden worden ingezet om ijzersterke maar tegelijkertijd lichte frames te bouwen. Voor elke bamboe frame komt een nieuwe bamboeboom. Vervolgens gaan deze frames mee op de cacao schepen richting Amsterdam. Daar zet een ambachtelijke Amsterdamse fietsenmaker de fiets verder in elkaar en tuned deze af voor de klant. Van het planten van de bamboeboom tot het afstellen van het zadel krijgt een ieder een goed salaris. Daarmee vloeit dus veel van het aankoopbedrag direct terug naar de lokale Ghanese economie. Uit Ghana komt cacao, olie en cashewnoten waarbij de winst met name gaat naar multinationals. Blackstarbikes.nl betaalt haar suppliers goed, past eerlijke handel toe en is goed voor mens en milieu. , Maar bovenal is de Blackstar een prachtige, stoere design fiets die past in de urban lifestyle.

afbeelding van Taco
Taco Ondernemer

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 352 projecten