afbeelding van Tom
Tom Ondernemer

Black Rhino Project

Ik wil bewijzen dat je ook met een particulier initiatief kunt bijdragen aan het behoud van de bedreigde zwarte neushoorn in Zuid-Afrika.

Een kilo onbewerkte neushoorn-hoorn wordt op de zwarte markt voor 24.000 euro verhandeld en is daarmee kostbaarder dan cocaïne of goud. Na bewerking kan de prijs van een hoorn zelfs verdriedubbelen. Dus neushoorn heeft dus letterlijk een prijs op z'n hoofd staan en er gaat helaas geen dag voorbij zonder dat er neushoorns worden gedood. Bijna iedereen is er zich inmiddels van bewust dat er 'iets' moet gebeuren, tegelijkertijd voelen veel mensen zich machteloos wanneer ze met dit soort ver-van-mijn-bed problematiek worden geconfronteerd. Met het Black Rhino Project willen we bewijzen dat het met een particulier project, gezonde daadkracht en een positieve instelling mogelijk om structureel (tot in het veld!) te helpen bij de bescherming van de bedreigde zwarte neushoorns in Zuid-Afrika. Onze missie is helder: op de eerste plaats zwarte neushoorns redden. En in het verlengde daarvan hopen we een positief en inspirerend voorbeeld te zijn voor iedereen die de wereld wil verbeteren.

Lees meer op: www.blackrhinoproject.org

Het Black Rhino Project is een particulier initiatief van ondernemer Tom Wildenburg, directeur/eigenaar van reclamebureau Graphic in Leusden, en sluit aan bij het Black Rhino Range Expension Project (BRREP) van het Wereld Natuur Fonds. Het BRREP heeft als doel het leefgebied van de zwarte neushoorns uit te breiden en te verbeteren. En stroperij te bestrijden. Wanneer de zwarte neushoorns in een ongunstig (weinig voedsel) of door stropers geteisterd habitat leven, worden ze verplaatst naar de zogeheten wild farms. Dankzij deze 'translocaties' ontstaan er nieuwe, levensvatbare, neushoornpopulaties en hebben de neushoorns de mogelijkheid zich voort te planten. Het Black Rhino Project wil deze translocaties mede-financieren (concrete hulp). Daarnaast willen we de 'wildlife crime keten' door middel van videos, interviews, etc. in beeld brengen en naar een breed publiek communiceren. Zodat meer mensen zien wat er aan de hand is... en ook om te tonen dat het voor iedereen, dus ook voor particulieren, mogelijk is om een bijdrage aan de oplossing te leveren. Tot slot steunen we de boots-on-the-ground (Protrack en Icorp), zij zijn de mensen die achter het direct gevaar, de stropers, aangaan. Initiatiefnemer Tom Wildenburg en zijn vrouw Astrid hielpen in maart 2015 persoonlijk mee met de translocaties van 19 neushoorns binnen 24 uur, een record!

www.blackrhinoproject.org

Het Black Rhino Project wordt vijf jaar lang financieel ondersteund door drie ondernemer-donateurs. Twee van deze drie ondernemers kiezen ervoor anoniem te blijven. Gezamenlijk schenken zijn jaarlijks een vast, substantieel, bedrag, voor een periode van vijf jaar. Het project staat dus op de rit. Daarnaast wordt er naast doelbesteding ook geld besteed aan publiciteit en voorlichting. Met name hiervoor hebben we op dit moment meer ideeën dan beschikbare fondsen. Een Zuid-Afrikaanse filmmaker is inmiddels bezig met het maken van indrukwekkende videos, waarbij alle betrokkenen van de wildlife crime keten in beeld komen. Ook stropers en handelaren. Deze videos zijn juweeltjes die in een breder communicatieproject geïmplementeerd moeten worden. Omdat de fondsen van het Black Rhino Project voor het overgrote deel worden besteed aan de operationele kosten van de translocaties, zijn extra fondsen voor voorlichting en communicatie zeer welkom. Dit is de reden dat het Black Rhino Project zich heeft aangemeld "voor de wereld van morgen".

Oprichting Black Rhino Project - gerealiseerd Fondsen om vijf jaar lang translocaties te financieren - gerealiseerd Communicatie - website is gerealiseerd, voor andere communicatieprojecten zoeken we fondsen. Dankzij onze mediapartners Arjowiggins en Tafelberg Films, die op eigen initiatief spontaan hun hulp, support en producten aanboden, hebben we een eerste basis gelegd om vanuit het Black Rhino Project richting een groter publiek te communiceren. Onze focus ligt nu op het vinden van deze fondsen. Hiertoe zullen we binnen onze branch meer leveranciers gaan benaderen die bereid zijn om kosteloos te leveren. Ook TV-programma's zoals RTL Late Night zijn op persoonlijke titel benaderd, met het verzoek aandacht te geven aan het Black Rhino Project. Daarnaast spreekt initiatiefnemer Tom Wildenburg bij bedrijven en organisaties over zijn Black Rhino Project. Maar een stimuleringsprijs zou het Black Rhino (communicatie)Project ook een vliegende start kunnen geven.

www.blackrhinoproject.org

afbeelding van Tom
Tom Ondernemer

Dank voor je bezoek aan mijn profiel. Ik ben Tom Wildenburg, directeur/eigenaar van Graphic. Van bedenken van concepten, organisatievraagstukken en projecten op het gebied van duurzaamheid, brainstorm sessies, vertegenwoordig ik ons bureau. Wie ben ik zelf? Iemand die vijf kwartier in een uur denkt, praat, werkt en motiveert. Wie mij kent weet precies wat hij of zij aan mij heeft. Er is nooit een tweede versie van de werkelijkheid. Het klinkt zwart-wit maar eerlijk-duurt-het-langst en eigenlijk-is-niets-onmogelijk zijn een soort DNA van ons bedrijf en van mij. Daarom kies ik mijn uitdagingen vol passie. Het Black Rhino Project is zo'n uitdaging. De extra meters die ik voor een klant graag maak, maak ik ook voor een betere planeet. Duurzaamheid is bij ons nooit een loze kreet geweest, maar altijd bewezen door daden. Zo waren we ooit het eerste FSC-gecertificeerde reclamebureau. En zo wil ik, los van mijn werk, ook als particulier ondernemer een echte, tastbare, bijdrage aan een betere wereld leveren. Waarbij ik uiteraard wel m'n ondernemerservaring en communicatiekracht zal inzetten. Het Black Rhino Project is nu twee jaar onderweg. We kijken terug op resultaten in de vorm van translocaties, de geboorte van kalfjes en spontaan aangeboden support van derden die op hun manier een bijdrage willen leveren. Om dit project te laten slagen, staan we voor de uitdaging om ook de komende drie jaar succesvol te zijn en blijven. Ik zal daar heel hard voor gaan werken. In het belang van onze planeet in het algemeen, en de zwarte neushoorn in het bijzonder.

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Natuur en milieu

Alle 596 projecten