afbeelding van Remco
Remco Ondernemer

Benchmark duurzaamheid cultuur

Het ontwikkelen van een benchmarktool voor de cultuursector op het gebied van duurzaamheid om kennisdeling onderling te bewerkstelligen.

DPM | Duurzaamheid in Podia en Musea (DPM) is een advies- en projectmanagement kantoor op het gebied van duurzaamheid. Wij adviseren, begeleiden en zijn de aanjager voor een duurzame verandering in de culturele sector. Wij vinden het belangrijk om niet alleen advies te geven, en projecten op het gebied van duurzaamheid te leiden, maar willen ook een actieve partner binnen uw organisatie zijn. Tenslotte beginnen de meeste veranderingen op de werkvloer. Wij zijn o.a. projectleider duurzaamheid voor 19 culturele instellingen in de Plantage buurt Amsterdam. Daarnaast werken wij voor een twintigtal theaters in Nederland. Daarnaast zijn wij koploper in Zero Waste Expedities.

De culturele sector is niet alleen interresant omdat ze zelf kunnen verduurzamen, maar juist ook omdat hun bereik met de activiteiten die ze ontplooien enorm is. 

Sinds onze start hebben we meer dan 20 quick-scans afgenomen in de theatersector, waarbij we veel data verzamelen op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast hebben we de actuele BREEAM score in kaart gebracht. Tevens hebben we de scan al bij enkele musea afgenomen. Dit najaar gaan we het aantal scans uitbreiden tot minimaal 40 in de theater sector. Vanuit deze scans starten wij bij de diverse instellingen een verduurzamingstraject op.

DPM heeft de eerste stappen al gezet om een benchmarktool te ontwikkelen voor de cultuursector door veel data te verzamelen. Onze volgende stap is een online tool voor de cultuursector laten ontwikkelen waarin we als de data van de 40 theaters kunnen laden en van daaruit meer theaters laten aanhaken. Zodra dit systeem draaiend is en getest kunnen wij dezelfde tool ook voor musea en poppodia beschikbaar maken.

DPM heeft tijdens in mei tijdens het congres Podiumkunsten 2016 een lezing gehouden over 'Nut en noodzaak van een benchmark voor de theatersector'. Deze lezing werd door een dertigtal theater directies bijgewoond die interesse hierin hebben. Daarnaast is er interesse vanuit het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap getoond.

Doel van de benchmark is om inzicht te krijgen en te kunnen delen over de actuele status, jaarlijks, van de sectoren zoals theater, musea en poppodia. Daarnaast kunnen we trends signaleren en vaststellen welke groep koplopers binnen hun eigen sector zijn. De kennis van de koploper groep kunnen we vervolgens delen met andere partijen om de sector een stap verder te krijgen. Daarnaast geeft het instellingen inzicht in hun eigen situatie en of ze jaarlijkse verbeteren. 

DPM denkt door middel van een abbonementssysteem deelnemers te laten particperen in de benchmark. Er zullen diverse soorten abbonementen aangeboden worden, te denken valt aan:

  • Uitsluitend data aanleveren en trends signaleren als gebruiker.
  • Data aanleveren en op maat gemaakte jaarlijkse rapportage door DPM
  • Data aaanleveren, DPM rapportage en persoonlijk gesprek om kansen te bespreken.
  • Etc.
afbeelding van Remco
Remco Ondernemer

Mede-eigenaar / Directeur van DPM | Duurzaamheid in Podia en Musea. DPM | Duurzaamheid in Podia en Musea (DPM) is een advies- en projectmanagement kantoor op het gebied van duurzaamheid. Wij adviseren, begeleiden en zijn de aanjager voor een duurzame verandering in de culturele sector. Wij vinden het belangrijk om niet alleen advies te geven, en projecten op het gebied van duurzaamheid te leiden, maar willen ook een actieve partner binnen uw organisatie zijn. Tenslotte beginnen de meeste veranderingen op de werkvloer. Onze jarenlange ervaring in de culturele sector en de opgedane kennis op het gebied van duurzaamheid hebben begin 2017 geleid tot de oprichting van DPM.

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Klimaatbescherming

Alle 390 projecten