afbeelding van Lisanne
Lisanne Ondernemer

Beat the Bag

Van restmateriaal naar praktische tas. Dé duurzamer vervanger voor de vervuilende gratis plastic zak die sinds 1 januari 2016 is verboden.

Per 1 januari 2016 is de gratis plastic zak verboden, om zo het gebruik aan plastic in ons land terug te dringen. Per jaar gooien we namelijk zo’n 300 plastic tasjes per person weg! Daarnaast gooien nederlandse consumenten en bedrijven samen meer dan 200 miljoen kilo textielafval weg. VerdraaidGoed komt met één oplossing voor beide problemen: 'Beat the Bag'. Hippe, herbruikbare tassen van spandoeken, vlaggen en ander gebruikt textiel die de vervuilende plastic zak zullen vervangen.

Doordat in Europa de wetgeving rondom plastic tassen is veranderd, zijn winkeliers nu gedwongen hun beleid aan te passen en te komen met een alternatief. VerdraaidGoed ziet grote kansen in het maken van duurzame tassen van restmaterialen die ingezet kunnen worden als vervanging van de gratis tas. Daarom hebben we het project 'Beat the Bag' opgezet. Samen met een launching customor – de kleding keten WE Fashion – hebben we een plan uitgewerkt om op grote schaal tassen te kunnen maken van resttextiel. In samenwerking met de sociale werkplaats van Rotterdam zetten we de gebruikte etalagedoeken van de WE om in tassen die weer terug hun winkels in gaan. Met alleen al dit etalagedoek materiaal kunnen we duizenden tassen per jaar maken die verspreid worden over de verschillende WE Fashion winkels in heel Europa. Graag zouden we al het 'signing-materiaal' van bedrijven op deze manier een nieuw leven geven.

Wij zijn tevreden als we dit project op grote schaal kunnen uitrollen en op Europesche schaal significante impact kunnen bereiken als het gaat om het terugdringen van het gebruik van de plastic tas en het hergebruiken van resttextiel. Om dit voor elkaar te krijgen hebben we het volgende nodig:

  • Project partners. Naast WE Fashion als launching partner in dit project, zoeken we naar andere nationale of Europesche partijen die willen deelnemen aan Beat the Bag. Net als bij de WE heeft het de voorkeur dat deze partij zowel resttextiel heeft alswel behoefte aan tassen, die weer in hun eigen winkels of organisatie ingezet kunnen worden.
  • Afnemers. Gezien de veranderende wetgeving is iedere winkelier genoodzaakt een alternatief te hebben voor de gratis plastic tas. Iedere winkelier of organisatie met behoefte aan een tas kan zich bij ons melden.
  • Textiel leveranciers. Ieder bedrijf met resttextiel dat geschikt is om te verwerken tot aansprekende duurzame tassen kan zich aanmelden bij Beat the Bag. We kijken dan of dit materiaal zich leent om omgezet te worden en zoja in welk model tas dan.

De website

De ruggengraat van dit poject is de website BeatsTheBag.com. Iedere partner die zich aansluit (hier zijn enige inschrijfkosten aan verbonden) krijgt zijn eigen landingspagina. Bijvoorbeeld WEfashion.BeatsTheBag.com, gemeenteRotterdam.BeatsTheBag of Jaarbeurs.BeatsTheBag.com. Op deze landingspagina is een teller te zien hoeveel plastic tassen deze partij al heeft 'uitgespaard', hoeveel textiel er hierdoor is hergebruikt en hoeveel werkgeledenheid er daardoor is gecreerd. Vanaf hier kan worden doorgelinkt naar de centrale pagina van de website die in zo'n zelfde soort teller het totaal resultaat laat zien van alle aangesloten partijen. Zo laten we de wereld zien hoe we met elkaar 'de Bag Beaten'.

 

De tassen productie

De tassen produceren we in samenwerking Talentfabriek010 in Rotterdam. Een sociale werkplaats waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt veel liefde en toewijding werken aan onze tassen. In het eerste jaar (2016) hebben we hier gemiddeld 1.000 Beat the Bag tassen per maand gemaakt. 

afbeelding van Lisanne
Lisanne Ondernemer

Eigenaar van project- en ontwerpbureau VerdraaidGoed | Werkt aan het creëren van een Circulaire Economie | Duurzaam jonge 100 | Powervrouw 2013 |

Update

Onlangs bezocht koning Willem Alexander onze werkplaats in Rotterdam! Een hele eer voor iedereen die met zoveel liefde aan de Beat the Bag tassen werkt.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 556 projecten