afbeelding van Yaroslav
Yaroslav Ondernemer

bamvélo premium bamboe fietsen

Wij zijn een social enterprise gevestigd in Utrecht. Sinds 2018 zijn wij bezig met productie van eerlijke en duurzame fietsen.

Wij zijn bamvélo, een social enterprise gevestigd in Utrecht. Sinds 2018 zijn wij bezig met het opzetten van een eerlijke en duurzame productielijn voor fietsen. Wij geloven namelijk, dat je in de wereld van vandaag, binnen elke productcategorie op zoek kan (en moét gaan) naar nieuwere en betere productiemethoden.

Met 'beter' bedoelen we niet perse goedkoper, of met verbeterde producteigenschappen (alhoewel onze fietsen die ook kennen). Wij zien 'beter' voornamelijk een stuk breder, als 'beter voor iedereen'. Daarom laten we onze fietsframes niet in Nederland maken, maar in Vietnam!

Hier willen we, samen met een lokale non-profit partner, die zich inzet voor de allerarmsten, kansarme gezinnen uitzicht willen bieden op een financieel zekere toekomst. Om dat te bewerkstelligen bieden we ze cursussen aan waarin ze leren bamboe te verbouwen, oogsten en te verwerken tot fietsframes.

Deze fietsframes koopt bamvélo vervolgens tegen een eerlijke prijs in; waarvan de Vietnamese medewerkers vervolgens een leefbaar loon ontvangen (wordt gecontroleerd en ook gepubliceerd door onze lokale non-profit partner Mekong Quilts), maar we ook verschillende andere sociale projecten in de regio financieel steunen.

Verder zijn de rest van fietsonderdelen van hoge kwaliteit en daarom duurzaam in gebruik. Alle onderdelen zijn afkomstig van Europese leveranciers, wat ons helpt om de potentiële CO2 te verminderen. De fiets wordt geassembleerd in Utrecht, waar het doel is om minimaal twee fietsmakers met een vluchtelingenachtergrond in dienst te nemen om hen gemakkelijker toegang tot de Nederlandse arbeidsmarkt te bieden.

Onze principes

1. Impact first

bamvélo is een Social Enterprise. Dat houdt in dat maatschappelijke winst vóór financiële winst gaat. Hiervoor leggen we jaarlijks verantwoording af aan onze gebruikers, partners en leveranciers.

2. Wij gaan voor transparantie

Bij een eerlijk product hoort een eerlijke prijs. Daarom geven we volledige transparantie over onze kosten en baten, waarbij elke euro wordt omgekeerd.

3. Be lean, ride far

Wij geloven dat optimaal gebruik van materiaal vanzelf leidt tot eenvoudig design. Daarom hebben alle onderdelen en materialen in onze fietsen waarde voor de gebruikservaring. Geen overbodigheden of omslagtige luxe, maar een product optimaal afgestemd op haar gebruik.

afbeelding van Yaroslav
Yaroslav Ondernemer

Ik ben Yaro, 31 jaar oud, oorspronkelijk komt ik uit Oekraïne en sinds 2010 woon ik in Europa (Duitsland, Spanje, Nederland). Mijn grootste droom is om de extreme armoede uit te roeien, niet alleen in Vietnam en Cambodja, maar in de hele wereld!

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over deze onderneming op de website

Ga naar website

Volg op social

PROJECTEN

MEER GERELATEERDE PROJECTEN

Alle 343 projecten