afbeelding van Ireen
Ireen Ondernemer

Balkonton

Van afval tot aardbei met de Balkonton!

Balkonton maakt de steden groener, vermindert de afvalstroom en leert kinderen hoe leuk het is zelf biologische groenten te telen.

Compostwormen helpen afval om te zetten in aardbeien en leren je hierbij het belang van een goed bodemleven. Voor Balkonton is het belangrijk dat onze producten niet alleen duurzaam zijn, maar er ook goed uitzien.

De Balkonton is een verticale tuin op pootjes met in het midden een wormen-compost-buis. Op een oppervlak van minder dan een twee stoeptegels kweek je 15 tot 18 planten en composteer je je eigen GFT.

Bekijk ons filmpje op youtube [https://youtu.be/242yT5NGN-8]

 

 

Begin je eigen verticale stadsmoestuin

Wie wil er nu niet biologische  aardbeien, groenten en kruiden uit eigen tuin. Dat lijkt alleen weggelegd voor mensen met een flinke lap grond, supergroene vingers en heel veel vrije tijd. Met de Balkonton kan iedereen aan de slag. Je composteert je eigen GFT, helpt de bijen en plukt er zelf de vruchten van!

Laat de wormen het zware werk doen

Doordat de wormen door de aarde in de ton kruipen houden ze de aarde luchtig. Dus potgrond vervangen of aarde omspitten is niet nodig. Ideaal voor ouderen of mensen die slecht ter been zijn. Naast compostwormen kun je ook een paar gewone regenwormen in je Balkonton doen. Regenwormen eten weliswaar weinig afval, maar zijn wel heel goed in het graven van verticale gangen. En dat is weer goed voor de bewatering en wortelgroei van je planten.

De bijen zijn je dankbaar

Samen met de Hommel bestuiven bijen 70% van onze landbouwgewassen. Monocultuur en pesticiden zorgen ervoor dat het niet goed gaat met de bijen. Er is sprake van enorme bijensterfte. Steden met veel en gevarieerd groen blijken ideale vluchthavens voor bijen. Draag jouw steentje bij en zet bijvriendelijke planten in jouw Balkonton.

Verminder de afvalstroom, sluit de kringloop.

Wist je dat in een stad als Amsterdam slechts 16 % van het GFT afval gescheiden wordt ingezameld? De rest verdwijnt in CO2 producerende vrachtwagens naar de verbrandingsoven. Stel je eens voor dat in iedere galerijflat op elk balkon een Balkonton zou staan. Hoeveel CO2 zou dat besparen? Zelfs als je niet al je GFT erin kwijt kunt, dan nog lever je in ieder geval een positieve bijdrage. De exacte hoeveelheid GFT die een Balkonton aankan is afhankelijk van meerdere factoren. Een gemiddeld gezin dat regelmatig groenten eet zal er niet al het GFT afval in kwijt kunnen. De grootte van de compostbuis is voldoende om de planten in je Balkonton van voeding te voorzien, en af en toe wat extra compost te oogsten.

Heel veel aandacht, in de pers, online, op beurzen.

Help ons door ons filmpje te delen!Youtube filmpje: https://youtu.be/242yT5NGN-8

Ook zoeken we versterking van ons team.

Afhankelijk van je kwaliteiten en beschikbaarheid zoeken we nog hulp bij:

  • Het opzetten en coordineren van buurtparticipatieprojecten. Inclusief aanvragen van subsidies en contact leggen met gemeentes en beleidsambtenaren. Hier zoeken we dus een zelfstandige en initiatiefrijke communicator
  • Onderhoud van social media, en uitbreiden inhoudelijke dele van de website. Dus hiervoor zoeken we iemand met groene vingers, die inhoudelijk veel weet of wil leren over stadstuinieren, wormcomposteren etc.

Beide functies kunnen in combinatie of in overleg worden aangepast. Vergoeding is bespreekbaar, altijd afhankelijk van resultaat. Bij voorkeur iemand die kan uitgroeien tot volwaardig mede risicodragend partner/teamlid. 

Kapitaal om door te kunnen groeien

Denk aan promotie en productontwikkeling om de seriegrootte omhoog en d eproductiekosten omlaag te krijgen.

Onze aanpak is gebaseerd op 3 pijlers

  1. Verkoop van kant en klare Balkontonnen en aanverwante producten aan particulieren via de eigen website en via tuincentra. Op dit moment staan we bij 20 tuincentra, vooral in de randstad.
  2. Workshops waarbij individuele particulieren onder onze begeleiding zelf een Balkonton produceren. Daarbij krijgen ze meteen uitgebreid voorlichting over het gebruik van de Balkonton
  3. Buurtparticipatieprojecten waarbij we samen met gemeentes, lokale NME centra of andere stadslandbouw initiatieven een wijk, flat of bewonersgroep van Balkontonnen voorzien. Daarbij kunnen we de productie verleggen naar een lokale sociale werkplaats of arbeidsparticipatieproject.

De Balkonton is een innovatief idee, dat al enkele jaren op Internet circuleert, vooral in permacultuur-kringen. Het idee op zich is niet patenteerbaar. Wij hebben het idee aangepast aan de Nederlandse eisen en brengen het naar de Nederlandse markt. Doordat het idee nog zo onbekend is vraagt dit concept veel uitleg. Gelukkig blijkt Balkonton juist door het innovatieve karakter ook vrij makkelijk lokale persaandacht te krijgen.

Via laagdrempelige kinderworkshops ‘maak je eigen wormenpoepfabriek’ bereiken we onze belangrijkste doelgroep: Jonge ouders in stedelijke gebieden die het belangrijk vinden hun kinderen iets te leren over de natuur, en zelf te moestuinieren in een kleine tuin of balkon.

 Verder delen we veel kennis over wormcomposteren en stadstuinieren via onze online kennisbank, maandelijkse nieuwsbrief en social media. Ook dit draagt bij aan onze zichtbaarheid en verkoop.

afbeelding van Ireen
Ireen Ondernemer

Hallo, ik ben Ireen. Ongeveer anderhalf jaar geleden kwam ik in aanraking met het principe van de Gardentower: een wormencompostbak geïntegreerd in een verticale tuin. Dit idee komt oorspronkelijk uit de permacultuurhoek. Door de vormgeving en promotie aan te passen aan de Nederlandse consument wil ik deze geniale combinatie van composteren en verticaal tuinieren bij een groter publiek bekend maken. Natuurlijk is het leuk om altijd verse kruiden bij de hand te hebben en je eigen sla te telen, maar de werkelijke duurzaamheidsimpact zit hem in de bewustwording die de Balkonton creëert. Zelf ben ik sinds ik hiermee begon veel duurzamer en bewuster gaan leven. Ik weet nu bijvoorbeeld hoe belangrijk wormen zijn voor een goed bodemleven, en ben bijvoorbeeld mijn afval veel beter gaan scheiden en hergebruiken. Dit educatieve aspect van de Balkonton is voor mij net zo belangrijk als het practische nut ervan. Dat zie je terug in de workshops en projecten die Balkonton ondersteunt.

Update

Nieuw ontwerp van Balkonton: De Gevelbak.Geveltuin, wormenbak,palntenbak en waterreservoir in één. Zie http://balkonton.nl/product/gevelbak/

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Natuur en milieu

Alle 391 projecten