afbeelding van Linda
Linda Ondernemer

Bakhuis Tilburg

Sociaal Bakhuis waar mensen ontmoeten, bakken en eten. We ontwikkelen heimwee brood en thuisbollen met internationaal recept en lokaal graan

Bakhuis Tilburg

Ontmoet Heimwee brood & Thuisbollen

Door samen brood maken, bakken, delen en eten, leer je elkaar kennen. Door gebruik te maken van de lokale grondstoffen, ambacht van brood bakken te delen, kunnen we brood creëren dat heimwee verzacht, ‘Heimwee Brood’. Maar we kunnen ook nieuwe broden ontwikkelen: brood waarin we culturen en ambachten bundelen: de ‘Thuisbollen’.  Het Bakhuis is hierbij de ontmoetingsplaats waar we van elkaar kunnen leren, waar we broden bakken, verkopen en eten. Een plek waar we ons kunnen warmen aan de thuisverhalen bij de hitte van de oven.

Oprichters Alessandra en Linda

Initiatiefnemer Alessandra Mignardi mist door broodbakken haar thuisland Italië minder. Het  is het een lang gekoesterde wens van haar om in Tilburg een bakhuis te beginnen. Een bakhuis waar mensen uit verschillende culturen elkaar kunnen ontmoeten en samen hun eigen ‘heimweebrood’ kunnen bakken, eten, delen en/of kopen. ‘In veel culturen is brood het hoofdbestanddeel van de maaltijd. Mensen die op reis gaan of die in een ander land gaan wonen missen vaak de geur en smaak van het brood uit hun moederland. Het gaat niet alleen om heimwee naar het brood zelf of de voedingswaarde daarvan, maar ook om het verlies van hun cultuur en de kennis en vaardigheden die gepaard gaan met het bakken van het brood. Het is belangrijk om dit alles te bewaren.’

Eerste volger Linda Hofman wil zoveel mogelijk mensen betrekken bij een meer sociaal en duurzaam voedselsysteem. “In Nederland zijn we de ambacht van het traditionele broodbakken aan het verliezen. Wat we nodig hebben is ‘thuisbrood’. Brood gemaakt met lokale gewassen en desemculturen. Internationaal ambachtelijk brood dat past bij het land, voedingswaardevol is  en een creatieve afspiegeling is van huidige samenleving.

Wij willen broodcultuur!

Bakhuis wil iedereen een eerlijke kans geven zich thuis te voelen in Nederland, door brood met en voor elkaar te (leren) bakken. En met iedereen bedoelen we ook iedereen, de Nederlander, de Brabander, de Tilburger. Iedereen  kent zijn eigen broodcultuur, -ambacht, - kunst, -verhaal en die willen we leren kennen. We willen beginnen bij het bouwen van een op hout gestookte broodoven op een ontmoetingsplaats in Tilburg. Een oven geschikt voor zowel Tandoori, Foccacia als Roggebollen.  Daarvoor hebben we een geschikte locatie nodig, materialen en handjes die ons willen helpen deze plaats tot een ontmoetingsplaats te maken. Met de juiste partners kunne we op korte termijn onze broden gaan bakken. We zijn op dit moment op zoek naar deze partners.

Verdienmodel Bakhuis

Startup Bakhuis heeft een hybride-verdienmodel. Dat betekent dat er verschillende modellen ingezet worden om geld te genereren.

Door samen brood maken, bakken, delen en eten, leer je elkaar kennen. Dit bevorderd de integratie van verschillende culturen. We willen mensen met een niet Tilburgse en/of Nederlandse achtergrond helpen zich thuis te voelen in de stad. Dit kan gaan om statushouders maar ook om andere doelgroepen die moeilijk aansluiting vinden met de Nederlandse samenleving. Wij bieden ze werk. Zij worden allround opgeleid in het Bakhuis met als doel dat ze bij ons blijven werken, hun eigen bakhuis kunnen beginnen of elders kunnen gaan werken. We willen hierbij samenwerking met overheidsinstanties en onderwijsinstellingen. Ook zullen we bestuderen of we voor subsidies in aanmerking komen.

In het bakhuis verkopen we ons eigen brood en ontwikkelen we ons eigen brood: ‘Heimwee Brood’ en ‘Thuisbollen’. Voor onze eigen ontwikkelde broden verkopen we ook licenties, zodat andere bakkerijen deze producten ook kunnen gaan verkopen.

In het bakhuis zit een winkelcorner waar we onze broden verkopen, we zullen daar ook eenvoudige koeken en taarten verkopen. Daarnaast verkopen we er streekproducten van bioboeren rondom Tilburg. Voor Nederlanders is beleg namelijk essentieel voor de broodmaaltijd. Dit zullen vooral vegetarische producten zijn. We willen samenwerken met lokale bioboeren en molenaars voor het aanleveren van lokale granen. Bezoekers kunnen in Bakhuis hun bio AGF pakketten ophalen die ze op abonnementsbasis bij de lokale boeren afnemen. Wij vragen hiervoor bemiddelingscommissie.

In bakhuis kun je eten en drinken. De maaltijden die we verkopen zijn gericht op brood en zijn vegetarisch (niet veganistisch). Bij de dranken ligt de nadruk op thee en koffie.

Bakhuis is een ontmoetingsplek. Dat stimuleren we door er zelf bakcursussen te geven en door de ruimte te verhuren aan andere voor het geven van cursussen. We verhuren onszelf om lezingen en cursussen te geven over brood. Dit combineren we met praktijkonderzoek naar bruikbaarheid en toepasbaarheid van lokale granen voor het bakken van brood. Ook hier zoeken we de samenwerkingen met lokale boeren, molenaars en onderwijsinstellingen.

Tot slotte hebben we ook een digitaal bakhuis. Dit zullen we gebruiken om onze werkzaamheden te promoten.  Op termijn willen we onze diensten en producten ook digitaal aanbieden. Hierbij horen online bakcursussen en een vraagbaak voor het ontwikkelen van internationale broden met lokaal graan en zuurdesemcultuur.

WAT doet Bakhuis al?

  • Ontwikkelen culturele artistieke broodsoorten;
  • Verkoop op kleine schaal van wisselende culturele soorten brood (o.a. Alessandra haar beroemde Focaccia);
  • Organiseren ‘Open bakhuis’ overal waar maar een oven (kan) staat;
  • Wij vertellen een verhaal, workshop en zorgen voor deeg. Alle deelnemers kunnen ook hun eigen deeg meenemen en bakken. In samenwerking met Broodje Aap, linke Soep verzorgen wij een broodmaaltijd.
  • Lezingen over voeding en broodculturen.
  • Brood evenementen;
  • Onderzoek naar (behoud van)broodculturen.
afbeelding van Linda
Linda Ondernemer

Ik ben docent Voeding en trends, toekomstonderzoeker bij Fontys Academy for Creative Industries. Daarnaast ben ik als FoodJuf freelancer op gebied van communicatie, toekomstonderzoek en voeding. Ik heb zowel voeding, trends en communicatie gestudeerd. Noem mezelf tijdsreiziger en heb thuis een prachtig gezin met drie kinderen. Voor het project Bakhuis ben ik eerste volger. Ik wil zoveel mogelijk mensen betrekken bij een meer sociaal en duurzaam voedselsysteem. “In Nederland zijn we de ambacht van het traditionele broodbakken aan het verliezen. Wat we nodig hebben is ‘thuisbrood’. Brood gemaakt met lokale gewassen en desemculturen. Internationaal ambachtelijk brood dat past bij het land, voedingswaardevol is en een creatieve afspiegeling is van huidige samenleving.

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 390 projecten