afbeelding van Anneloes
Anneloes Ondernemer

Autominderen met kinderen

Stimuleren van minder autogebruik en bezit door gezinnen. In de buurt en verder weg in Nederland.

Toen ons zoontje net geboren was vroeg bijna iedereen aan ons wanneer we een auto gingen kopen. Euhmm..auto? 'Die komt er niet' zeiden we..

Ze vonden ons maar vreemd. "Zonder auto kom je toch nergens als ouder?"

"Wacht maar!" "Over een tijdje komt ie er wel" zeiden ze. 

Inmiddels zijn we 2 jaar verder en nog steeds zijn we een gezin zonder auto. We redden ons prima. Toch zijn wij wat dat betreft niet het doorsnee gezin hebben we gemerkt. 

De statistieken* bevestigen dit: 

Mensen die het kunnen betalen, zijn vaak in het bezit van een auto. 60% van de werkenden en zelfstandigen heeft een auto. Slechts 10% van de studenten en 33% van de niet-westerse allochtonen is in het bezit van een auto. Als we kijken naar het bezit van een auto per gezin is dit iets extremer: 93% van alle gezinnen heeft een auto! De helft daarvan zelfs 2 of meer auto's.

Younetics wil naar minder autogebruik en autobezit door ouders. 

Te beginnen met het delen van informatie: veel informatie is autogericht. Dat kan anders vinden wij. Zo weten veel ouders niet dat er meer mogelijk is dan alleen een standaard bakfiets of mamafiets. Heb je bijvoorbeeld wel eens gehoord van een longtail-bike? De Tern node is zelfs een vouwvariant hiervan. Superhandig voor jonge ouders die graag een vouwfiets willen blijven gebruiken. Voor meer inspiratie hebben wij de facebookgroep "autominderen met en zonder kinderen" opgericht. 

Andere stappen die Younetics al heeft ondernomen zijn het openen van een webshop en deelname aan diverse beurzen met een duurzame insteek. Puur bedoeld om de doelgroep te kunnen bereiken en een bron van inkomsten te creeren om verdere stappen te kunnen blijven zetten. 

De richting die we op willen is dat fietsende gezinnen de norm worden. Net zoals vroeger. Laten we het omkeren en gebruik van de auto niet langer als basis stellen in het doen en laten van alledaags leven. En dan vooral de verplaatsingen tot 10-15 km: 

Naar school, afspraken in eigen stad of dorp, woon/werk/opvang verplaatsingen, boodschappen, etc

Ook in het verplaatsen naar verdere bestemmingen is een verandering te brengen. Met de trein kom je een eind. Maar ongemak ligt op de loer. 

Voor (jonge) ouders ligt het probleem hem vooral in het verplaatsen van en naar het station. Dat is een groot ongemak wat resulteert in meer autogebruik onder gezinnen. 

Dan gebruik je toch Greenwheels of een ov-fiets zou je denken? Dat is dus nou juist een van de knelpunten: die zijn niet gezinsvriendelijk. Ze hebben geen kinderzitjes of kinder-ov-fietsen!   

Door landelijk aanbod van andere faciliteiten willen wij een grotere impact tot stand brengen. Om daadwerkelijk blijvende gedragsverandering te stimuleren binnen deze doelgroep. Oplossingen waarbij het gemak en comfort voorop staat. Om dat op te kunnen zetten heeft Younetics budget nodig en een groter netwerk. 

 

Verdienmodel

Younetics wil verdienen aan het inzetten van mobiliteits-abonnementen aan ouders. Te starten vanuit locaties nabij treinstations. Er zal hierbij samenwerking gezocht worden met lokale bedrijven. Denk aan het kunnen lenen van middelen zoals buggies, bolderwagens, bakfietsen, longtailbikes, losse fietszitjes(voor op de ov-fiets), fietsen met fietszitjes, fietskarren en kinderfietsen. 

 

Nog even een leuk weetje: Als het aan de kinderen ligt dan zouden gezinnen vaker zonder auto op pad gaan. http://nieuws.ns.nl/12-van-nederlandse-kinderen-bezocht-alle-12-provincies/ (Trein is voor 57% van de kinderen het favoriete vervoermiddel, de auto voor 21%)

*Bron: cbs.nl 

afbeelding van Anneloes
Anneloes Ondernemer

Gedreven ondernemer met een grote passie voor duurzaamheid en de deeleconomie. Eigenaar van Younetics. Mijn zoontje is de inspiratie geweest voor de start hiervan. In het alledaags leven doe ik samen met mijn gezin alles zonder auto. In mijn vrije tijd fiets ik graag, doe ik aan fietsvakanties, reis ik vaak met de trein binnen Nederland en speel ik saxofoon.

Update

Facebook-groep: https://www.facebook.com/groups/1424156377663118/

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Klimaatbescherming

Alle 390 projecten