Duurzame kieswijzer 

De grootste politieke partijen bepalen hoe onze toekomst eruit gaat zien, daarom laten we je weten hoe zij denken over duurzaamheid.
Duurzame kieswijzer 2021

Duurzame kieswijzer 2021

Voor de Wereld van Morgen wil je helpen om op 17 maart te stemmen op een partij die past bij jou. Bij wat jíj belangrijk vindt. De politieke partijen maken uit onze naam keuzes over hoe Nederland wordt vormgegeven. Maar alleen wíj bepalen welke partijen dat voor ons mogen doen. Daarom is stemmen zo belangrijk.

En jouw stem is nu misschien wel belangrijker dan ooit. We bevinden ons op een ongeëvenaard moment in de tijd. Gaat het ons lukken om de opwarming van de aarde tegen te gaan en onze wereld leefbaar te houden? En lukt het ons om onze maatschappij eerlijk en sociaal in te richten? Met ASN Bank en Voor de Wereld van Morgen streven we naar een duurzame en eerlijke samenleving. Dat doen we onder meer door jou te inspireren steeds een beetje duurzamer te worden. Want duurzamer worden doe je voor jezelf én onze planeet. Dit is het moment om in actie te komen, als platform, bank, burger en vooral als stemgerechtigde. Dus laat je horen!

We hebben voor jou de negen grootste politieke partijen van Nederland doorgelicht. We hebben hun verkiezingsprogramma's gelezen en hun standpunten over duurzaamheid samengevat. Tenslotte hebben we ze tien stellingen voorgelegd die gaan over het klimaat, plasticvervuiling, onze natuur en mensenrechten. Acht partijen hebben daarop hun antwoorden met ons gedeeld. Het overzicht vind je hieronder.

Uitgebreide reactie van de partijen

CO2-uitstoot in Nederland

CO2-uitstoot

Dit is hoe de partijen denken over het verminderen van CO2-uitstoot

Eerlijke economie

Economie

Dit is hoe de partijen denken over een eerlijke en circulaire economie.

Energievoorziening van Nederland

Energievoorziening

Dit is hoe de partijen denken over de energievoorziening van Nederland.

Natuur in Nederland

Natuur

Dit is hoe de partijen denken over het herstellen van onze natuur.

Plastic in Nederland

Plastic

Dit is hoe de partijen denken over het gebruik van plastic in Nederland

ASN Bank lanceert Duurzame kieswijzer

ASN Bank

Voor de Wereld van Morgen is al sinds 2008 het inspiratieplatform van ASN Bank. Waarom de bank dit belangrijk vindt lees je hier.

In het hele land planten wij voor iedere inwoner in de eigen buurt een nieuwe boom.

Benieuwd welke partij er zo over denkt?

Iedere dag stemmen

Jouw stem telt, en niet alleen tijdens de verkiezingen op 17 maart. Je kunt iedere dag je stem uitbrengen voor een duurzamere wereld. Bijvoorbeeld middels de bank waar je bankiert. Want via hun investeringen, financieringen en beleggingen kunnen banken - maar ook verzekeraars en pensioenfondsen - bijdragen aan het oplossen van het klimaatprobleem. Deze financiële instellingen kiezen er bewust voor ergens wél of niet in te investeren en dat heeft grote impact. 

Zo kiest ASN Bank ervoor om alleen te investeren in zaken die goed zijn voor mens, dier en natuur. Daarnaast is ASN Bank de eerste klimaatneutrale bank (klimaatpositief in 2030) ter wereld.