afbeelding van Jet
Jet Auteur

Zweet doneren voor een betere wereld

Iets doen voor een ander was nog nooit zo makkelijk met het 10.000 HOURS project

Bron: 10.000 HOURS

De ene dag verras je jongeren met een beperking door een festival voor hen te organiseren en de volgende dag laat je een groep daklozen genieten van jouw fantastische kookkunsten. Iets doen voor een ander was nog nooit zo makkelijk met het 10,000 HOURS project.

Het ontstaan

Het doel van dit project is om de wereld een stukje mooier te maken. Dit wil de organisatie bereiken door jou aan te sporen om je handen eens flink uit de mouwen te steken. Het idee hiervoor komt ook bij mede-oprichter ID&T, een Nederlands media- en entertainmentbedrijf, vandaan. Drie jaar geleden werd 10,000 HOURS een onafhankelijke stichting, maar ID&T is nog altijd een ‘grote supporter’.

Feesten en zelf helpen

Onder het motto ‘people, planet, party’ wordt het doen van vrijwilligerswerk vooral onder liefhebbers van elektronische muziek gestimuleerd. Zie jij het ook wel zitten om je steentje bij te dragen? Meedoen is heel simpel. Op de website kan iedereen zich aanmelden voor de projecten die jou aanspreken.

Project blijkt populair

De stichting wilde in eerste instantie, zoals de naam al aangeeft, maar liefst tienduizend uur vrijwilligerswerk doneren aan projecten die wel wat hulp konden gebruiken. Daarbij stellen ze één eis: De projecten moeten bijdragen aan een betere wereld – onze maatschappij en leefomgeving staan hoog in het vaandel. Maar wat blijkt? Ondertussen hebben ze al vijfentwintigduizend uur opgehaald. Ruim 2700 vrijwilligers zijn hiervoor flink aan de slag geweest.

 

Met de positieve sfeer die op de dansvloer hangt, willen we een betere wereld creeëren voor morgen

 

Blij verrast

Dit aantal steeg uit boven alle verwachtingen. En werd mede gerealiseerd door de samenwerking met dj’s en grote festivals, waaronder Welcome To The Future en Mysteryland. Zo doneerden de ploeterende vrijwilligers van Mysteryland samen wel 6164 uur aan ‘zweet’. ,,Met de positieve sfeer die op de dansvloer hangt, willen we een betere wereld creeëren voor morgen’’, vertelt 10,000 HOURS.

Plastic vangen

De meest uiteenlopende dingen zijn denkbaar voor deze betere wereld. ,,De ene dag vissen we plastic troep uit de kanalen, de andere dag helpen we ouderen in een verzorgingstehuis.’’ De aangemelde vrijwilligers worden altijd op de hoogte gesteld van projecten die binnenkort bij hun in de buurt plaatsvinden, zodat ze op tijd weten wanneer ze mee kunnen helpen.

Uitgedaagd blijven

De stichting is nog altijd ontzettend blij met nieuwe deelnemers. Want hoe meer vrijwilligers, hoe beter. Ondertussen hebben ze bij 10,000 HOURS namelijk alweer een nieuwe uitdaging gevonden: op naar de 30.000 uur. ,,We verwachten in december dit aantal aan te tikken.’’

afbeelding van Jet
Jet Auteur

Freelance journalist, photographer & filmmaker | Hogeschool voor de Journalistiek | Utrecht

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs