afbeelding van Ruth
Ruth Auteur

Zorgen voor morgen

Zijn we genoeg 'in beweging'? Kijken we wel naar elkaar om? Wat het afgelopen jaar ons leert over zorg en welzijn.

Oudere mevrouw en student hebben een leuke tijd. Bron: knhm.nl.
Oudere mevrouw en student hebben een leuke tijd. Bron: knhm.nl.

Deze zomer zoeken we voor je uit welke trends en slimme ideeën de wereld dit jaar een beetje beter maken. Laat je inspireren door de Zomerinzichten 2016. Deel 1: Zorg en Welzijn.

Oud geleerd jong gedaan

Het afgelopen jaar zagen we de trend dat jonge mensen vaker in contact willen komen met ouderen. Het lijkt door te dringen wat, willen we de eenzaamheid bestrijden - en de aandacht voor elkaar verbeteren, je ook je steentje bij moet dragen. Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan maakt het mogelijk dat enthousiaste studenten colleges kunnen geven aan senioren in tehuizen en buurtcentra. Of je kunt ook als student samenwonen met een oudere bij stichting SOlink!

Bewegen maakt gelukkig

Sporten dient naast fitheid ook andere doelen. Mensen worden weerbaarder en mentaal sterker, denken beter na over voeding en zo worden ze uiteindelijk gelukkiger. Steeds meer organisaties zien het nut in van sporten. In Wat bewegen allemaal met je doet schreven we over MOOVZ, een platform dat mensen helpt om in beweging te komen en blijvend enthousiast samen te sporten. Sociaal ondernemer Leendert van Gaalen: "Dat een meisje van het weekend het tikspel-concept nog niet helemaal begreep en dan na de les met gebalde knuistjes van vreugde voor me staat, goud!” 

Bron: dunyalilar.org

Lekker ravotten in de buitenlucht

Waar kun je leuker buiten spelen dan in de natuur? De populariteit van buiten-BSO's steeg de afgelopen tijd flink - en buiten-BSO's zijn dan ook een echte trend te noemen. Kinderen komen hier weer in contact met zand, gras en bomen. Ze kunnen lekker rondbanjeren op de boerderij of in bomen klimmen. En hier leren ze plantjes en dieren kennen. Boer Martin Niekamp uit Mariënheem bouwde zijn varkensstal vijf jaar geleden om tot een avontuurlijke kinderopvang en groeide enorm! 't Schoapie trekt baby's, peuters, kleuters en schoolkinderen uit de hele regio. Struin, Buitenlust, Beestenboel en Natuurfontein doen ook goede zaken als buiten-BSO.

Gelukkig verblijf in het ziekenhuis

Een trend in de ziekenhuiswereld, is de toegenomen aandacht voor het kind en de jongere. Het is geen pretje om in het ziekenhuis te verblijven, maar als het al moet - maak het dan zo aangenaam mogelijk. Een voorbeeld is de 26-jarige student Job Jansweijer (TU Delft). Hij ontwikkelde als afstudeerproject het spel KonneKt voor kinderen die maandenlang in isolatie zitten vanwege infectiegavaar. De speeltjes toveren het raam tussen de kamer en gang om tot een heus spelletjesbord. Hierdoor kunnen zieke kinderen allerlei leuke spelletjes spelen met degene aan de andere kant van het raam. Ook aan tieners in het ziekenhuis wordt gedacht. De ontwerpers van Ward+Robes creëerden de leukste ziekenhuisoutfits om deze pubers op te vrolijken!

Bron: wardrobes.starlightcanada.org

Trend to be?

Als redactie zouden wij graag zien dat er in de zorg wat meer 'echte' aandacht komt. Er circuleren zwarte lijsten, er zijn veel klachten over te weinig personeel op de werkvloer. Dat moet anders! Zorg gaat immers om "geven om elkaar, van mens tot mens, vragen hoe het écht gaat, even op de koffie komen, de boodschappen doen voor iemand die ziek of slecht ter been is."

Tijd voor een praatje in de thuiszorg

Hoe gaaf zou het zijn als we meer aandacht voor ouderen opbrengen? De Mantelaar lost het tekort aan 'echte' aandacht creatief op. Studenten en ouderen worden via een goede website aan elkaar gelinkt. Mevrouw Buuren-Poons (1911): "De gezelligheid tijdens de bezoekjes is voor mij het belangrijkst." En studente Jessica: "Later zou ik graag als ouderenpsycholoog werken, zodat ik, met mijn ervaring en verkregen kennis, mensen kan helpen hoe bijvoorbeeld om te gaan met dementie."

afbeelding van Ruth
Ruth Auteur

25 jaar, taalliefhebber, Nijmegen & Den Haag. Communicatie en duurzaamheid. Geluk zit in kleine dingen: rommelen in huis, oude spullen een nieuw leven geven, iets goed doen voor de wereld. Heb jij een goed idee voor een betere wereld? Maak een project aan op VDWVM. Niet geschoten is altijd mis!

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs