afbeelding van Margot
Margot Auteur

Zonnepanelen of windmolens?

Het Duurzaam Dilemma van Olof van der Gaag, Directeur Campagnes bij Natuur & Milieu

Foto: ASN Bank

Welke dingen doe jij op een dag waar je geen gas of elektriciteit voor nodig hebt? Bij mij is dat niet veel meer dan slapen en… de hond uitlaten. Ik gebruik het blijkbaar, net als ieder ander, ontzettend vaak en veel energie. Voor de meeste mensen is het inmiddels glashelder dat we naar een duurzame energievoorziening moeten als we met ons gigantische energieverbruik de aarde aangenaam willen achterlaten voor iedereen die na ons komt. Maar hoe doen we dat? En kunnen we dan beter voor zonne-energie of voor windenergie gaan? 

 

Energie voor later

Olof van der Gaag is directeur campagnes bij Natuur & Milieu. Vanaf 1 maart gaat hij aan de slag als directeur bij de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) die zich sterk maakt voor een 100% duurzame energievoorziening in 2050. In Nederland zitten we op het moment op ongeveer 5% duurzame energie.

Over zijn gedrevenheid voor duurzame energie zegt hij: “Eigenlijk vind ik heel veel onderwerpen de moeite waard, maar ik houd erg van de geneugten van de moderne tijd en tegelijkertijd wil ik wel graag dat mijn kinderen en kleinkinderen daar ook nog van kunnen genieten.

 

Zonnepanelen versus windmolens

Op de vraag of zonnepanelen of windmolens beter zijn, is het antwoord niet zo zwart-wit. Op je eigen dak kun je vooralsnog beter zonnepanelen plaatsen, maar als je het landelijk bekijkt, ontstaat er direct een heel ander beeld. De grote windmolens uit windparken leveren namelijk relatief gezien veel meer energie op. “Eén windmolen produceert net zoveel energie als 10.000 zonnepanelen”, aldus Olof.  Kijk je puur naar opbrengst, dan zou je dus kunnen zeggen dat windmolens beter zijn dan zonnepanelen. “Maar als je 100% duurzame energie wilt in 2050, dan kun je dat niet met alleen windmolens of alleen zonnepanelen bereiken. We hebben dus beide nodig.”

 

In eigen tuin

Wat windmolens betreft, is er nog veel onaangeroerd potentieel, legt Olof uit, zowel op land als op zee. Hier loop je tegen een ander dilemma aan, namelijk hoe zorg je zowel voor draagvlak als het behalen van de energiedoelen? Het bekende ‘Not In My Back Yard’ speelt nogal eens op als het gaat over windenergie. Volgens Olof kun je zorgen voor meer draagvlak door mensen in de buurt vanaf het begin bij het proces te betrekken. Bovendien moeten ze ook mee kunnen profiteren van de voordelen. Tegelijkertijd is het ook een kwestie van wennen: 

“Er is altijd een vorm van weerstand tegen nieuwe ontwikkelingen. Zelfs tegen de molens bij Kinderdijk, nu een geliefde trekpleister voor toeristen, was er weerstand. Als je nu zou vertellen dat er 20.000 elektriciteitsmasten in Nederland geplaatst zouden worden, zouden mensen zich rot schrikken. Het gaat echt om gewenning, want die dingen staan er al. Ik vind ze ook niet echt mooi om naar te kijken, maar ik ben er wel aan gewend.”

 

De natuur doet altijd haar werk

Een andere uitdaging van duurzame energie gaat over continuïteit. De zon schijnt niet de hele dag, niet in gelijke mate in de verschillende seizoenen, en ook de wind waait niet altijd. “Maar wat dat betreft vullen zon en wind elkaar aan. Het is bijna of de natuur het zo heeft bedacht.” Natuurlijk is er nog wel iets extra’s nodig om te zorgen dat we de echt hele dag energie hebben. Daarvoor is het belangrijk dat we de energie op kunnen slaan. In Lombok in Utrecht loopt een experiment waar de opgewekte energie in elektrische auto’s wordt opgeslagen. Je kunt op die manier dus bijvoorbeeld ’s nachts de was doen met de energie uit de accu van je auto. Volgens Olof hebben we veel meer van dit soort innovatieve en creatieve experimenten nodig. En dan is het zaak om te zorgen dat deze goede voorbeelden zich snel verspreiden.

Kortom, het ligt nogal aan de situatie of wind- of zonne-energie beter is, maar we hebben sowieso allebei nodig om 100% van onze energie duurzaam op te gaan wekken.

 

Ga jij wel of niet op vliegvakantie?

Elke week vragen we aan de persoon die we interviewen: welk duurzaam dilemma zou je de Voor de Wereld van Morgen community willen voorleggen?

Olof: "Ik houd enorm van reizen en ook naar verre landen, maar ik weet ook hoe milieubelastend vliegen is. Dan kun je natuurlijk de trein nemen, maar eigenlijk zijn er weinig goede mogelijkheden voor internationale treinreizen. Hoe gaan jullie om met dit dilemma?”

 

 

 

afbeelding van Margot
Margot Auteur

MSc Environmental Sustainability | Hart voor natuur, milieu en échte duurzaamheid | Allergisch voor onrecht en hebzucht | Liefhebber van (Ghandi) quotes zoals “wees de verandering die je wilt zien in de wereld”

INSPIRATIE

Meer blogs in Klimaatbescherming

Alle 1.381 blogs