afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

Zo start je jouw eigen Rooftop Revolution!

Rooftop Revolution verandert grauwe daken in groene paradijzen. Heb jij al een groen dak in jouw buurt?

Rooftop Revolution - Alice Wielinga
Rooftop Revolution - Alice Wielinga

Rooftop Revolution droomt er van om nieuwe natuurgebieden te maken middenin grote steden. Dat doen ze door daken te vergroenen. Een groen dak ziet er namelijk niet alleen heel mooi uit, maar zorgt ook voor meer biodiversiteit en verkoeling in de stad. Verder buffert een groen dak water, dempt het geluiden, vermindert het CO2 en gaat het twee keer zo lang mee als een gewoon dak. De hoogste tijd om de bloemetjes buiten te zetten! 

Wij zouden het fantastisch vinden als alle daken er in de toekomst zo uit zien als die op de afbeelding hierboven. Daarom vroegen we Micky Westerbeek van Rooftop Revolution hoe je zo'n groen dak boven je hoofd krijgt.

Rooftop Revolution

Rooftop Revolution is een non-profit organisatie die alle grauwe daken wil omtoveren tot groene paradijzen. Daarom helpen ze dakeigenaren, buurtbewoners, overheden en natuurorganisaties om groene oases te cre√ęren. Zo hebben ze een samenwerking met Booking.com om 450 hotels in Amsterdam te helpen bij de realisatie van een groen dak.

Micky: ‚ÄúEn binnenkort wordt er een enorm groot polderdak van 1.600m2 aangelegd op het voormalige Jan Bommerhuis in Amsterdam. Er is al een prachtig¬†360 graden beeld¬†van hoe dat er uit komt te zien. Iedereen die ook zo‚Äôn mooi dak wil realiseren, kan zich aanmelden via onze site of gebruik maken van onze toolkit.‚ÄĚ Zo gaat het dak op het Jan Bommerhuis er uit zien!

10 voordelen van een groen dak

Er zitten veel voordelen aan een groen dak. Micky zette ze met alle liefde voor je op een rijtje:

  • Een groen dak isoleert. Daardoor kan je de verwarming en de airconditioning lager zetten dan normaal.
  • De temperatuur op een groen dak is lager dan op een normaal dak. Dat vergroot het rendement van je zonnepanelen.
  • Een groen dak beschermt de dakbedekking tegen blootstelling aan hagel, Uv-straling en takken en daardoor gaat het twee keer zo lang mee als een normaal dak.
  • Een groen dak ziet er veel mooier uit dan een grijs dak en daarmee stijgt de waarde van het gebouw en de panden er omheen.
  • Een groen dak zorgt voor verkoeling in je huis en in de stad. Dankzij de begroeiing is de binnentemperatuur zelfs 5 tot 8 graden lager dan bij een normaal dak! Ook de warmte in de stad is beter gereguleerd.¬†
  • Met al dat groen komen bedreigde planten en diersoorten, zoals vogels, insecten, vlinders en plantensoorten, terug in de stad.
  • Groen heeft een positief effect op je gezondheid. Bovendien draagt het bij aan de leefbaarheid van de stad omdat stedelijke en kantoorgebieden een prettiger uitzicht hebben.
  • Een groen dak houdt regenwater vast waardoor schade door een hevige bui afneemt.
  • Een groen dak dempt het stadsgeluid.
  • Vegetatie kan fijnstof uit de lucht filteren en CO2 omzetten in zuurstof.¬†

Rooftop Revolution - groen dak

Het verschil tussen een grijs en een groen dak

Een stappenplan voor een groen dak

Nu heeft natuurlijk niet iedereen een plat dak op zijn huis, maar de meeste mensen hebben wél een plat dak in hun buurt. We ontvingen het volgende stappenplan van Micky om het dak boven jouw hoofd of in jouw buurt groener te maken:

1. Kijk of jouw dak het gewicht kan hebben. Dit kan je achterhalen met een constructieberekening.

2. Ontdek wat er kan! Aan de hand van de constructieberekening én het budget kan er worden bepaald wat voor soort groen dak er op kan. Sedum is bijvoorbeeld ideaal voor daken met een lichte draagconstructie. Als je dak sterker is kan je ook denken aan een moes- of daktuin! 

3. Bereken de kosten. De kosten hangen af van het type dak en de oppervlakte, vari√ęrend tussen de ‚ā¨ 30 en ‚ā¨ 130 per m2. De kosten stijgen naarmate de begroeiing diverser wordt, maar de voordelen groeien ook mee. Je kunt via onze site¬†een offerte aanvragen.¬†

4. Als je het ontwerp hebt, is de volgende stap de financiering. Een tiental gemeenten heeft een subsidieregeling waarmee soms wel de helft van de aanlegkosten gesubsidieerd wordt. En kijkt de buurt uit op het dak? Begin dan een crowdfunding campagne via ons platform. Zo deel je de kosten over iedereen die baat heeft bij een groen dak.

5: Laat je dak aanleggen door een professionele hovenier en vier het samen met de buurt! En vergeet ons vooral niet uit te nodigen bij het dakfeestje. 

Klik hier voor het uitgebreide stappenplan van Rooftop Revolution.

Geen plat dak meer onbenut

De Rooftop Revolution begon in Amsterdam, maar ontvouwt zich inmiddels in heel Nederland. Volgens Micky is het doel van Rooftop Revolution om voor 2020 maar liefst 10% van alle daken in steden te vergroenen:

‚ÄúIn de toekomst is er geen plat dak meer onbenut! Om dit te realiseren werken we samen met gemeenten, waterschappen en andere groene organisaties zoals Urgenda.‚Ä̬†

Wil jij meer weten over dit toffe platform? Klik dan hier voor de site van Rooftop Revolution. Alle prachtige afbeeldingen en filmpjes zijn eigendom van Rooftop Revolution. 

ASN Bank zet zich in voor het behoud en de bescherming van biodiversiteit in Nederland. Lees hier meer over hoe we biodiversiteit beschermen.

afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

hetkanWel ziet de toekomst als een kans. Een kans voor een schonere en eerlijkere wereld. Een kans voor een verantwoorde lifestyle. Een kans voor nieuwe energie. Een kans voor dialoog. Een kans voor nieuwe media. Met hetkanWel maak je jouw wereld groener, eerlijker en leuker!

INSPIRATIE

MEER GERELATEERDE BLOGS

Alle 1.287 blogs