afbeelding van Kathelijn
Kathelijn Auteur

Zó red je de wereld

Met een fruitboom

Kinderen van de Zevensprong: elke klas een eigen boom die les geeft!

Mocht je er al eens over hebben gedacht om je tuin eetbaar te maken, of met je buren een project zoeken om de buurt op te fleuren, en je weet niet waar te beginnen, kijk dan eens naar Fruit Your World. Een community voor wereldliefhebbers met kennis over het planten en onderhouden van fruitbomen. Ik sprak Janpeter Eilander, de oprichter van deze vruchtbare community.  Janpeter Eilander kreeg het idee in de lente van 2015.

De stille kracht van een fruitboom 

"Fruit your world is opgericht om de verbinding, het eenzijn van alles concreet te maken. Want in een fruitboom schuilt heel veel informatie over hoe het altijd al geweest is. In de vorm, in de groei, in de verzorging ervan. Het behelst het hele natuurlijke proces: wortelen, groeien, bloeien, en oogsten met dat wat er voor nodig is (water, grond, lucht), niet meer en niet minder."

Jouw boom zorgt voor verbinding

FYW gaat als volgt in zijn werk: via de website fruityourworld.org koop je een boom of plaats je jouw boom op de kaart. Je geeft jouw naam en locatie daarbij aan. "En door de bomen aan een persoon te koppelen en zichtbaar te maken via de Fruityourworld-Googlemaps wordt er ineens een nieuwe wereld zichtbaar.. mensen van elk soort, ras, geloof, rijk of arm zijn secundair aan de boom, waardoor de Googlemaps een soort advent kalender van verhalen en verbinding is geworden. Nu kun je elkaar helpen met oogsten, snoeien, mesten, taarten bakken en kennis maken. Een sociale verbinder in de wijk en een globale verbinder in bewustzijn. Een vorm van zachte actie. Je kunt iets doen: plant een Fruitboom!" 

Waar groeit FYW heen?

"De missie is om de hele wereld te voorzien van fruitbomen om zichtbaar te verbinden, co2 af te vangen, de bijen te helpen, gratis en gezond voedsel te delen, aandacht geven aan een positive actie ipv aandacht aan de veelal negative massa media verhalen en meningen die daaruit voortvloeien. Kies voor iets fijns, dat is goed voor de groei van je eigen geluksgevoel.  Uiteindelijk willen we toe naar 1 miljard fruitbomen op de kaart."

Het belang van fruitbomen

"Fruitbomen voorzien in voedsel, ze geven plezier om mee te werken, zorgen voor co2-afvanging, trekken bijen aan en dragen daarmee bij aan biodiversiteit en bestuiving van plantensoorten, het is weinig werk (vergeleken met een moestuin), en het is prachtig."  

Met één kleine actie de hele wereld bereiken

"In deze video zegt mijn vriend Joost Valk heel mooi wat het voordeel is van je aansluiten bij de FYW community boven zelf aan de slag gaan met fruitbomen:

Meedoen?

Aandacht en aanmeldingen en wortelen en doorgoeien tot een beweging.. Ga naar www.fruityourworld.org en sluit je aan! Kies een appel, peer- of pruimenboom die bij je past en doe mee: zelf, met je bedrijf of met je buurt. Je kunt ook een boom kado doen! Zet vervolgens je boom op de kaart en krijg toegang tot de wondere wereld van kennis over fruitbomen en het onderhouden ervan.  

Op de foto: Groep 1 opal pruimenboom te benaderen via de roestvrijstalen Fruityourworld badge op de boom.

afbeelding van Kathelijn
Kathelijn Auteur

Online communitymanager | B.Bloom | graag in de natuur | fan van duurzame innovatie | legt mooie avonturen vast op de gevoelige plaat | altijd op zoek naar mooie en inspirerende verhalen en ideeën voor een betere wereld | Eindhoven | www.buro-bloom.online

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs