afbeelding van karen
karen Auteur

Zo maakt Hoezo Anders volwassen worden makkelijker

Stichting Hoezo Anders biedt met 18&zo hulp aan jongeren met een niet-zichtbare beperking of chronische ziekte.

18&zo Infographic

Onlangs startte Hoezo Anders het project 18&zo, waarmee ze jongeren met een niet-zichtbare beperking of chronische ziekte extra ondersteuning geven tijdens de transitie van 18- naar 18+. Wel zo logisch, want bij die verjaardag komt veel geregel kijken.

Op 23 september 1996 werd ik achttien jaar oud. Hierdoor kon ik ineens zelf een mobiele telefonie contract afsluiten. Maar ook minder leuke dingen moest ik regelen, zoals het aanvragen van een Digid. Destijds kon ik alle hulp goed gebruiken; de transitie naar volwassene is niet niks. Door allerlei tv-programma’s besefte ik onlangs dat dit voor mensen met een niet-zichtbare beperking of chronische ziekte nog veel ingrijpender is. Om die overgang voor deze jongeren makkelijker te maken startte Hoezo Anders het project 18&zo.

Van 18- naar 18+

Stichting Hoezo Anders is een platform voor jongeren met een niet-zichtbare beperking of chronische ziekte. De stichting werd in 2010 opgericht door Daniella Krijger. Voor de opstart sprak zij met meer dan 100 jongeren. Velen van deze jongeren gaven aan dat ze niet wisten waar ze overzichtelijke info konden vinden over bijvoorbeeld opleidingen, werk, wonen en geldzaken.

Daniela  ontving vooral veel vragen over alle regelzaken die rondom de 18e verjaardag plaatsvinden. Logisch, want vanaf je 18e ben je meerderjarig en dus voor de wet handelingsbekwaam. Dit komt erop neer dat jij vanaf dit moment voor alle jouw eigen rechtshandelingen moet instaan. En zo kwam 18&zo tot leven.

Om als jongere niet te verdwalen maakt de stichting met 18&zo veel van deze regelzaken inzichtelijk, zodat bijvoorbeeld de transitie van jeugd- naar volwassenzorg soepeler kan verlopen: als dit niet goed geregeld wordt kan de begeleiding namelijk zomaar ineens stoppen.

Tussen wal en schip

Hoewel ik mij in 1996 alleen zorgen hoefde te maken over een Digid-aanvraag, hebben jongeren met een niet-zichtbare beperking of chronische ziekte dus veel meer te regelen omdat zij vaak van zorg afhankelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan een PGB (Persoonsgebonden Budget), aanvullende zorg op school, of speciaal vervoer.  In 2014 deed emeritus-hoogleraar pedagogiek Jo Hermanns de oproep dat er “dringend onderzoek moet komen naar het lot van jongeren die na hun 18e jaar de jeugdzorg verplicht verlaten” (Trouw).

Met het project 18&zo speelt de stichting op deze oproep in door de jongeren te helpen in deze lastige periode: eenmaal in de volwassenzorg gelden andere wetten en regels en vaak vervalt veel support. Niet alleen omdat zij meerderjarig zijn, maar ook omdat de organisatie van zorg sinds 2015 in handen van de gemeente ligt. Om niet tussen wal en schip te raken moeten zij dus het gesprek aangaan met de zorgverzekeraar en gemeente. Maar hoe doe je dat?

Kwikstart

Om deze en andere vragen te beantwoorden ontwikkelt de stichting momenteel een vernieuwde versie van de app Kwikstart. Dit doet zij samen met Stichting Kinderperspectief. Door de hernieuwing van de app spelen beide stichtingen in op eerder uitgesproken bekommernissen vanuit zorgland: sinds de organisatie van zorg een taak is van de gemeente zien zorgverleners een forse terugloop in nazorg voor jongeren die overstappen van jeugd- naar volwassenzorg. Met de ontwikkeling van de app en alle offlinehulp waarborgt project 18&zo deze nazorg.

De wens van Daniella Krijger…

Is heel nobel. Zo streeft zij ernaar om alle jongeren met een niet-zichtbare beperking of chronische ziekte extra te ondersteunen rondom hun 18e verjaardag. Hiervoor sterkt zij momenteel banden met landelijke gemeentes via het Nederlands Jeugdinstituut (NJI).

Misschien komt dan over een tijdje haar wens uit: dat alle bureaucratische brieven voor net 18-jarige het volgende zinnetje bevatten “Benieuwd wat je allemaal moet regelen als meerderjarige? Download nu de app Kwikstart en regel je zaken niet alleen”. Op die manier weet iedere jongere waar hij of zij als jongvolwassene aan toe is.

Blijf jezelf en anderen verbazen

Geïnteresseerd in de activiteiten van de stichting of benieuwd wat je allemaal moet regelen als 18-jarige? Neem dan een kijkje op www.hoezoanders.nl. Heb je zelf last van een niet-zichtbare beperking of chronische ziekte en kom je moeilijk aan een baan? Neem dan eens contact op met Emma at Work of Diversion. Allebei slaan ze een brug tussen jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt en potentiele werkgevers. Ik zeg doen!

 

afbeelding van karen
karen Auteur

Duurzaam onderneemster sinds 2016. Met kaatje-van-alles werk ik als freelance communicatie maker en strategisch adviseur voor betekenisvolle bedrijven. O ja, ook schrijf ik erg graag voor platforms die de wereld leuker maken, zoals VDWVM en NLKantelt. Samen kunnen we meer dan alleen.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs